orzechy - 16941 przepisów (strona:760/1130)

CHAŁWOWA JAGLANKA Z BAKALIAMI 172

chwilę, warto chociaż raz w tygodniu zafundować sobie taką przyjemność! Składniki na 2 porcje: 120 g kaszy jaglanej 800 ml mleka 25 g chałwy (my użyłyśmy bakaliowej) banan garść orzechów ziemnych (lub innych ulubionych) garść rodzynek W rondelku zagotować mleko. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę. Gotować przez ok.15 minut do napęcznienia i uzyskania gęstej konsystencji

Banana Smiles
MUFFINY Z JABŁKAMI 115

mąki 3/4 szklanki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml oleju 100 ml mleka 1 duże jabłko migdały lub orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Jabłko ubrać i w drobną kostkę pokroić. Przygotować sobie dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce ubić jajka

Ciastka - domowe słodkości
Marlenka 2633

budyniu. Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci wchłonie ciasto Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 223

świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i nieco bardziej orzechowe. Po pierwszej łyżce od razu skojarzyła mi się kasza gryczana palona na słodko z prażonymi orzechami, której niegdyś miałam okazję spróbować. Płatki te połączone z miodem i aromatycznym kardamonem, dają zabójczo smaczny efekt, godzien powtórzenia.     Do tego, dla przełamania słodyczy, kwaśne czerwone porzeczki. Harmonia

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO 181

każdym dodaniu, aż do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam. Chwilę ucieramy całość. Z| powstałej masy  formujemy kulki wielkości  orzecha włoskiego i układamy je  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). Lekko spłaszczamy i  w każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki

Walijskie Pichcenie
Ciasto marchewkowe. 148

pieczenia (2 pełne łyżeczki) 23g sody oczyszczonej (2 pełne łyżeczki) 200g ananasa z puszki w kawałkach (ja dodałam 300g ananasów z cukinii własnej roboty) 100g rodzynków 100g posiekanych orzechów włoskich (ja pominęłam) cukier puder do posypania      Jajka z cukrem i olejem ubijamy na puszystą masę. Część mąki mieszamy z marchewką, dodajemy do masy i mieszamy. Do reszty

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 174

cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej łyżeczkę masy serowej.  Następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 153

suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Muffinki mocno czekoladowe. 156

inki lub po prostu ją pominąć. Jeśli chodzi natomiast o czekoladę, to ja używam dobrej czekolady gorzkiej, lecz jeśli lubicie słodsze desery to można użyć czekolady mlecznej, białej, z orzechami, a nawet takiej z nadzieniem, np.toffi. Babeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe, a czekolada swobodnie się rozlewa po babeczce, tworząc czekoladową rzekę. Jeśli zostanie nam kilka babeczek, to przed

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka imbirowe. 134

Studzimy. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Jeśli zamierzamy je powiesić na choince to robimy dziurki wykałaczką ;)      Przed pieczeniem czasami wtykam w nie połówki orzechów. Ciasteczka są wtedy przyjemnie chrupiące

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 275

zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem  na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 146

dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe!      Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych

Rozpustne gotowanie
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 183

widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów      Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.      Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, przykrywamy kruszonką

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 249

masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty

Rozpustne gotowanie
Pieczona sernikowa owsianka 168

twarogu  2 duże jajka 2 łyżki miodu lub 4 łyżki cukru  150 g gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki budyniu waniliowego 90 g płatków owsianych  ew. owoce, orzechy, czekolada itp. do masy Wszystkie składniki wymieszać w misce trzepaczką.  Całość wstawić na całą noc do lodówki*. Masę przełożyć do kokilek wysmarowanych masłem. Piec 30 minut w 180 stopniach

tost z dżemem