poranna kawa dostaje na wzmocnienie szczyptę cynamonu, kardamonu lub chińskiej przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż
Karo in the Kitchenjeden blat biszkoptu, wykładamy 1/3 masy kajmakowej, drugi blat biszkoptowy, masa serkowa, trzeci blat biszkoptu, 1/3 masy kajmakowej, ostatni placek biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy kajmakowej. Możemy ozdobić orzechami lub migdałami. Wkładamy na noc do lodówki
Gotowanie moimi oczaminiektóre propozycje były na prawdę kuszące i miałam dylemat co wybrać. Niestety zwycięzca może być tylko jeden :( Nagroda trafia do Pani Julity , która zaproponowała Ciastka owsiane z orzechami, marcepanem i anyżem. Ta propozycja skusiła mnie najbardziej :) Bardzo proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com Chciałabym również podziękować Pani Adriannie za świetny wierszyk
Niezły Młynekbabcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie
W kuchni bez szafeksię w masę. Masa powinna być lepka i plastyczna, nie może się rozsypywać. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru
Moje-pitraszenieciasto, zawsze zostanie radośnie przyjęte i to zarówno przez domowników, jak również przez zaproszonych gości. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka pomieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 6 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorąca
Miód i pieprzjajka pod każdą postacią, widocznie dlatego te kolczyki również przypadły mi do gustu :) Czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? Tak myślałam! :) Wszyscy kochamy czekoladę! :) Mleczna, gorzka, z orzechami - nieważne! :) Każda jest wspaniała! Każdy ma swoją ulubioną, ja też :) Taki pierścionek to skarb ! :) Skarb dla każdego łasucha! :) Dlatego właśnie wybór biżuterii, która najbardziej przypadła mi do gustu wcale
Mania Wypiekanianich). Te wyborne maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam je na płatki migdałowe. No i nie obtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie
MyCookBook.plFirma Raw And Food stawia na zdrową dietę potrzebną dla pełni równowagi ciała i ducha. Nasiona, owoce, orzechy są skarbnicą cennych minerałów, enzymów i witamin. Głównym składnikiem Gryczanek, jest polska kasza gryczana. Całkowicie bezglutenowe snacki, są łatwo przyswajalne dla organizmu, gdy z w procesie produkcyjnym Raw Food składniki są aktywowane przez kiełkowanie. Występują one w trzech smakach: Miodowe
R'n'G Kitchenjajka 1/2 szkl. kefiru lub 3/4 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 posiekanej tabliczki czekolady 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki kakao naturalnego 30 g orzechów (włoskich, laskowych) Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z kefirem/jogurtem, syropem z agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę
Czarnawisienkasię robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemartw. Kokosanki w piekarniku urosną. PIEKARNIK NAGRZEJ NA 170 STOPN I, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj kokosanki, najwygodniej robić to dwoma łyżkami. Ciasteczka powinny mieć wielkość orzecha włoskiego, później urosną :) KOKOSANKI POWINNY BYĆ GOTOWE w 15 minut, jeśli chcesz możesz udekorować je czekoladą lub inną polewą, ja z tego zrezygnowałam, bo te kokosanki są pyszne same
Kuchnia bezglutenowa Lolibyć bardzo słodkie ) 400 g masła 200 g cukru pudru 125 g mąki 8 całych jaj 3 żółtka 3 łyżki kakao opcjonalnie ulubiony mix bakalii lub orzechów ( ja dodałam jeszcze posiekane suszone mango oraz pewien magiczny składnik ;) ) Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą
Jemy Pijemywydaniu jest naprawdę mało "brukselkowa". Bardzo smaczna jako dodatek do dań rybnych i z mięsem. Z makaronem lub kluseczkami świetne danie dla wegeterian. Wersję brukselki z orzechami włoskimi znajdziesz tutaj. Obie polecam! Składniki: 1 kg brukselki 80 g suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych 1 łyżka curry 1 łyżeczka garam-masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ziela
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!