pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka się rozleją). Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzerukolą, granatem, fetą i pomidorami To już kolejna propozycja sałatki z rukolą. Tym razem podana została z granatem, którego słodycz świetnie harmonizowała ze słoną fetą. Sałatkę można posypać orzechami włoskimi lub prażonymi ziarnami słonecznika. Wszystko zostało polane delikatnym sosem na bazie musztardy i miodu. Prosto, delikatnie i szybko. Składniki: 100 g rukoli 1 granat garść podprażonych ziaren słonecznika
na moim stole...albo migdałowego, a gdy awokado jest dość twarde, to celem poprawienia konsystencji warto dodać trochę masła albo oleju kokosowego. Gdy gotowe, warto udekorować startą gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi albo orzechami. Powyższy przepis nie jest niskowęglowodanowy , a ze względu na kakao jego miejsce w diecie SCD jest dyskusyjne (na pewno nie na początku stosowania). Z powodu miodu przepis ten nie mieści
PaleoSMAKtylko dwiema kromeczkami. Zobacz koniecznie zdrowszą alternatywę: Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) . Powyższy przepis zawiera kilka uczulających składników : o nabiale wspomnieliśmy już wcześniej, poza tym są to migdały (są orzechami) i mąka ziemniaczana (psiankowate). Mąkę migdałową ciężko w tym konkretnym przepisie zastąpić czymkolwiek, jak nie możesz jej jeść, to sprawdź poniżej przepisy na inne chleby paleo. Mąka ziemniaczana może zostać
PaleoSMAKłyżeczki sól – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków , np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki. Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj
PaleoSMAKmnie basmati) szklanka wody 1,5 szklanki mleka 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki budyniu w proszku (u mnie śmietankowy) dodatki: kiwi plastry ananasa z puszki płatki kukurydziane orzechy Przygotowanie: Ryż wsypać do garnuszka z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować. Trzymać kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika, do czasu aż ryż częściowo wchłonie płyn. Następnie
Kuchnia Ellieupiec z wyprzedzeniem w dużej ilości i zamknąć w słoiku a rano tylko zalać naturalnym jogurtem lub mlekiem - zwykłym lub roślinnym. Tą granolę przygotowałam z płatków owsianych, otrębów i orzechów a lekko egzotycznego posmaku dodaje kokosowy olej. Brakuje tylko wiórków, których akurat nie miałam w domu. Ale to nic - kolejna wersja już wkrótce. Taka granola, zapakowana w ładny słoiczek będzie
Milion Smaków250ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Na tarcie poukładać krążki ananasa, w środek każdego włożyć malinę i owoce zalać tężejącą galaretką. Wierzch posypać poszatkowanymi pistacjami lub innymi orzechami. Tartę wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPłaską, dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do miseczki przesiewamy cukier puder. Czekoladowe ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie nabierając porcje łyżką formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Najlepiej formować ciasto w zwilżonych dłoniach, co zapobiegnie przyklejaniu się go do rąk. Obtaczamy każdą kulkę bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Ciasteczka
MyCookBook.plwyszła pyszna :) Dodatek musu z dyni sprawił, że nabrała pięknego koloru. Wspaniały początek dnia. Składniki 300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 250 g musu z dyni 1 szklanka orzechów włoskich 100 ml miodu 30 ml oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki cynamonu po 1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki suszonych
Delicious TitbitsCzekoladowa Stolica Włoch. Jest więc jeszcze szansa na znalezienie tanich połączeń lotniczych, a jeśli się wybieracie, pochwalcie się zdjęciami po powrocie! Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od czekoladowej owsianki z orzechami i nasionami chia , na podwieczorek przygotowałam taką na gorąco, z korzennymi przyprawami. Delikatna, rozgrzewająca i naprawdę pyszna! Jeśli macie inne dodatki, śmiało, skomponujcie swoją ulubioną czekoladę na gorąco. Kandyzowana skórka
Moja smaczna kuchniamożemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która
Ciastka - domowe słodkościtakiej ilości, by zrównała się z ubitymi na płasko pozostałymi ziemniakami. Następnie wbić jajko i dokładnie mieszać rękoma, by powstało jednolite, gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a na środku wbijamy palec tworząc tzw. dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni topimy masło
na moim stole...odstawić na godzinę . Po upływie tego czasu dodać pozostałą mąkę i zmiksować na gładko. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. Ręce natrzeć mąką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka w sporych odstepach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Ciastka powinny być lekko rumiane
O kuchni z uczuciem