składniki: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu, płynnego 90 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo: migdały, orzechy, suszona żurawina, suszone morele itp. wykonanie: Mąkę, cukier oraz przyprawę umieszczamy na stolnicy. Dodajemy jajko, miód i mieszamy przy pomocy noża. Następnie dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne
Domowy Smak Jedzeniagrzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny z orzechami i ciecierzycą. Desery Sernik na bazie tofu z makiem. Pierniczki. Śnieżne kuleczki fasolowe. Domowy makowiec. Keks z bakaliami z siemieniem lnianym. Do picia Kompot z suszu
Przepysznik - BLW i nie tylkożurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut. Gotowe
Maminek kulinarnymasy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychidealnie. W konkursie w którym bierzemy udział można wygrać piekarnik (nasz 18-letni zepsuł się zaraz po osiągnięciu dojrzałości jakiś miesiąc temu;) ) lub rozdrabniacz (kilka dni temu, podczas siekania orzechów, nasz odmówił współpracy tym samym przekreślając mój plan zrobienia masła orzechowego...). Obejrzyjcie koniecznie Świąteczne pierniczki od Amici
Kuchnia w szuwarachczasu, aż utworzy się drobna kruszonka. Do ciasta wbić jajko, dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy, zagnieść miękkie, delikatne ciasto. Z ciasta formować kuleczki, nieco większe od orzecha włoskiego, wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyporządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła. Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Wykonanie dekoracji: Roztopić czekoladę mleczną/gorzką w kąpieli wodnej. Każdy patyczek (końcówkę) zamoczyć w roztopionej czekoladzie i od razu wbić do kulki ciasteczkowej. Pozostawić do zastygnięcia (można włożyć
Mania Wypiekaniaskładników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga! Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki
talerz przyjemnościMasa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie
Mała Cukierenkamaku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru trzcinowego brązowego Biały lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier
Wanilia i Kardamonminut w temperaturze 170 stopni. 4. Masło gotuję 3 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi
Tradycyjna kuchnia KasiSzef kuchni Wojtek Lewandowski wprowadził nas w tajniki kuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się bezmięsnymi wersjami dań. Wspólnie
Chilli Czosnek i Oliwamój mężczyzna przynosi mi gorącą i pachnącą kawę do łóżka – każdy dzień musi być udany! Różnymi smakami kawy delektowałam się w kawiarniach – kawa z karmelem, kawa z orzechami, kawa z toffi – starałam się skosztować wszystkie jakie oferowała dana kawiarnia, pijalnia kawy. Dlatego też, dziś podjęłam się wyzwania przygotowania saodzielnie […] The post Orzechowa kawa frappe appeared first
Magiczny Garneksojowego Pierwszy weekend, w którym nigdzie nie wyjeżdżam i nie mam żadnych zajęć dodatkowych od...dwóch miesięcy? :o Ale żeby tak pięknie nie było - czeka mnie masa nauki :( Dlatego orzechy na śniadania jak najbardziej wskazane! :D A ten mix orzechowy wskakuje na podium jeśli chodzi o masła orzechowe, jest na prawdę przeprzeprzepyszny ♥,♥ Mam też do Was prosbę - biorę udział
breakfast of dreamsmleko 180 ml cukier 60 g masło 30 g drożdże świeże 30 g Nadzienie: 300 gram masy makowej z puszki morele 10 szt żurawina 50 g orzechy włoskie 50 gr migdały płatki 1 garść olejek migdałowy 5-6 kropel Dodatkowo: jajko do posmarowania gwiazdy Wykonanie rozczynu: Do szklanki tak do połowy wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy
Różowa kuchnia