orzechy - 16941 przepisów (strona:747/1130)

Domowa granola dyniowa 122

smaku.  Potrzebne składniki:  1 szklanka  płatków owsianych bezglutenowych    1 szklanka płatków jaglanych 1/3 szklanki lnu 1 szklanka słonecznika 1 szklanka migdałów   1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki babki płesznik  2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni   2 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu      szczypta soli

Łycha smaków
Keksowy PIERNIK 181

szklanki miodu lipowego 4 jajka  Miks mielonego cynamonu, goździków i kardamonu - 1 łyżka 1 łyżka sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 150g bakalii (morele,rodzynki, orzechy włoskie i figi) Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki Przygotowanie: 1/ W dużym rondlu zagotować mleko, masło, miód, cukier, kakao i przyprawy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia

Kuchnia PROzdrowotna
Skubaniec drożdżowy 188

odgazować i podziel je sobie tak pół na pół, i na pół i na pół… by łatwiej było Ci uformować w miarę równe i zgrabne kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nakulałam ich około 50, ale to już zależy od Ciebie. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż w nim kulki w odstępach powiedzmy połowy ich wielkości, a na nie kolejne

greenscarf
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 240

piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)  Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe ciastka z fasoli 216

suszonymi morelami ;)   Składniki: puszka czarnej fasoli 30g fruktozy 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao   Dodatki (opcjonalnie): bakalie – do wyboru orzechy, suszone owoce wg. gustu 1/2 czekolady gorzkiej 70%   Przygotowanie: Składniki (oprócz dodatków) wrzucić do miski i zblendować. Gdy masa będzie gładka dodać pokrojone na kawałki bakalie i czekoladę, zostawić

Jak gotować i nie zwariować
Puszyste niby-chlebki 203

delikatnie mieszamy to z białkami, tak, żeby masa nie straciła puszystości. Jeśli chcesz, możesz do masy dodać łuski babki płesznik, nasiona, na przykład siemię lniane czy słonecznik, lub też orzechy, zioła, by zmienić smak chlebków. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę – u mnie wyszło 9 średnich chlebków. Pieczemy w 150ºC przez 20-25 minut, aż staną się

Jak gotować i nie zwariować
Kakaowe babeczki dyniowe 205

naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością jogurtu i puree z dyni, ale jeszcze nie próbowałam i nie wiem

Jak gotować i nie zwariować
Sałatka z kurczakiem i granatem 447

miski. Paprykę, jabłko i dymki kroimy na drobną kostkę, mniej więcej wielkości pestki granata lub trochę większą. Pokrojone składniki wrzucamy do michy. Migdały, słonecznik bądź właściwie jakiekolwiek pokrojone orzechy, które lubimy, prażymy na suchej patelni na wolnym ogniu. Gdy już osiągną poziom przyprażenia jaki lubimy, one też wędrują do miski. Pierś z kurczaka jest już pewnie ugotowana, teraz musimy poczekać

Jak gotować i nie zwariować
MAŚLANA KRUSZONKA DO CIAST - PODSTAWY 151

preferuję cukier puder, ale równie dobrze możemy użyć cukier kryształ lub cukier brązowy. Ponadto - jest wiele wariacji na temat kruszonki. Możemy ją wzbogacić o wiórki kokosowe, wanilię, zmielone orzechy, cynamon - zawsze jednak pamiętając o właściwych proporcjach. Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, rozkruszamy w palcach, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Kruszonkę możemy mrozić. Jeśli zrobimy jej zbyt dużą ilość

Walijskie Pichcenie
Tiramisu - Thermomix TM 5 192

wyłożyć dno i na górę przelać masę, położyć druga warstwę biszkoptów namoczonych i ostatnią warstwę masy. Wkładamy do lodówki na 5 h lub na noc, przed podaniem posypać kakao, orzechami włoskimi i kuleczkami zbożowymi Delecta DEKORADA

ClauditteMissCooking
Czekolada z pistacjami 126

jedną z tych rzeczy, bez których nie mogłabym się obejść. Jest za dobra! Dorzuciłam do niej suszoną żurawinę i pistacje, ale jeżeli macie ochotę na inne dodatki śmiało – orzechy, chipsy bananowe czy kokos będą również pasować.   Składniki 200 g białej czekolady 50 g pistacji 100g suszonych owoców (u mnie mieszanka żurawiny i jagody) Sposób przygotowania Czekoladę połamać

Pink Envelope
Ciasto amerykańskie zwane salcesonem 176

pierwsze w tym roku "wskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami.  Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami.  Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;) Do ciacha pyszna herbata KLIK i  można się rozmarzyć;) 5 jajek

Takie tam pichcenie
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 191

przykrywamy folią na jakieś 10-15 minut. Po tym czasie, rozgrzewamy patelnię. Ciasto dzielimy na małe kulki ( ja mam patelnię 23 cm, więc moje kulki były wielkości dużego orzecha włoskiego ) i te kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i je kładziemy na patelni ( suchej – nie dodajemy żadnego oleju ) i smażymy przez 1 minutę. Ciasto w międzyczasie zacznie mieć bąbelki, patrz

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania