orzechy - 16941 przepisów (strona:738/1130)

Bezglutenowa i wegańska ciabatta. 132

nadać bułeczkom bardziej ciabattowego kształtu. Możecie też wzbogacić je o oliwki, lub ulubione przyprawy. Ja jednak polecam na początek spróbować wersji minimalistycznej. Gotowe bułeczki najlepiej smakują z dojrzałym awokado, orzechami włoskimi, sałatą, pomidorkami suszonymi i sosem pesto. Mniam. Bezglutenowa i wegańska ciabatta   Składniki: 240g mąki z tapioki 120g mąki gryczanej (najlepiej jasnej) 240ml + 80ml mleka migdałowego 4 łyżki oleju

Fill The Bowl
Dietetyczny mus czekoladowy 144

gładki mus. Jeśli będzie za gęsty można dolać więcej mleka. Można także dosłodzić według własnych upodobań. Przełożyć do kieliszka lub innego naczynia. Podawać z jogurtem i dowolnymi dodatkami np. orzechami. *Użyłam kaszy gryczanej, która od razu była rozdrobniona. Po ugotowaniu zrobiła się kleista i kremowa. Można użyć także zwykłej kaszy i następnie ją zmiksować.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Jagodowe pralinki na Walentynki 154

wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z jagodami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zatemperować. Trufle oblewać czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowe trufle jaglane 160

używamy, możemy użyć syropu barmańskiego o smaku kokosowym lub np. wody z kilkoma kroplami olejku kokosowego). Miksujemy/blendujemy aż składniki się rozdrobnią, a następnie połączą. Toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, do środka wkładając migdał. Na końcu możemy obtoczyć trufle jaglane w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub ekspandowanym amarantusie. Post Kokosowe trufle jaglane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pasztet domowy, klasyczny 121

szerokim łukiem będę omijać te wyroby w sklepach. Domowy najlepszy, ze składników jakie lubimy i bez niespodzianek w składzie. Mój klasyczny przepis, który Wy możecie wzbogacić o żurawinę czy orzechy.... Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej - 20 dag słoniny - 2 marchewki - 2 cebule - 5 białek - 3 kromki chleba + mleko do namoczenia

Apetyczna babeczka
Kokosanki z marmoladą 156

solą ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję mąkę ziemniaczaną. Na końcu do piany dodaję masę kokosową. Delikatnie całość mieszam łyżką.  3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam. Na środku ciasteczek robię mały otworek. Wgłębienie wypełniam marmoladą. 4. Ciasteczka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto makowe na pianie z białek 178

podanego niżej przepisu Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru  około 1 l mleka lub wody 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto  2-3 łyżki brązowego cukru  3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
,,Mini deserki Kinder Schoco- Bons’’ 3356

lubicie czekoladki Kindr Schoco Bons? To mleczno-orzechowe nadzienie z kawałkami orzechów laskowych mmmmm….. Przyznam się, ja ich uwielbiam. Zapraszam do wspólnego przygotowania lekkiego deseru. Jest pyszny, przyjemny w smaku i konsystencji. Smakuje rewelacyjnie i co ważne powstaje bardzo szybko. To idealne rozwiązanie, gdy nagle nachodzi nas ochota na coś słodkiego! Mają jedną wadę, znikają w mgnieniu oka Dzięki życzliwości

Podróż w kulinaria
Knedle twarogowe z śródziemnomorskim nadzieniem 143

małe kwadraciki, oliwki i odsączone pomidory i oliwki w drobną kostkę. Połączyć z serem i ziołami. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżeczkę soli. Z ciasta odrywać porcje wielkości wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach, dać łyżeczkę nadzienia, zlepiając brzegi formować w dłoniach kulki. Wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 4 minut aż nieco "urosną

Czerwień i błękit
Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem 145

aromat waniliowy. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masę krótko wymieszać i połączyć z wiórkami oraz suszonymi owocami. Płatki kukurydziane lekko pokruszyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze) i dokładnie obtaczać je w płatkach. (Ciasto jest dosyć klejące, dlatego formowałam je zwilżonymi dłońmi. Można je też wrzucać za pomocą łyżki to płatków i wtedy formować

Di gotuje
Makowczyki - mini strucle z makiem 181

łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Popękane ciasteczka cytrynowe 133

folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu wkładamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Jaglane Rafaello 125

etapie warto spróbować, czy masa jest dla nas odpowiednio słodka. Wówczas zawsze można jeszcze dolać odrobinę syropu :) Ze zmiksowanej masy jaglanej formujemy w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też zrobić troszkę mniejsze). Nadziewamy je migdałem. Na koniec kuleczki obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę. W lodówce jaglane Rafaello przechowujemy

MyCookBook.pl
6 pomysłów na nietypowe kanapki. 202

koktajlowe + żółta papryka + pietruszka + pieprz cytrynowy 5. Biały serek zabarwiony sokiem z buraka + pomidorki koktajlowe + szczypior + ogórek + rzodkiewka 6.  Masło orzechowe + plasterki jabłka + cynamon + ulubione, pokruszone orzechy

Powiedz dietom nie
Warsztaty z Tabasco i Kikkoman 88

przygotowane dania były naprawdę ciekawe. Warsztaty prowadził Sebastian Gołębiewski wraz ze swoją ekipą w restauracji Trzy Kolory.   Tematem warsztatów z Tabasco i Kikkoman były świąteczne potrawy z orzechami. Podzieliliśmy się na grupy wg upodobań, ja wyjątkowo wybrałam Czytaj dalej... Artykuł Warsztaty z Tabasco i Kikkoman pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania