orzechy - 16941 przepisów (strona:746/1130)

Truflowo - kokosowy mus ze zsiadłego mleka z karmelizowaną gruszką i śliwką 151

cukierków "Trufli" 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) 2 łyżki wrzątku 1/2 gruszki 1 śliwka 3 łyżki cukru 4 ciasteczka owsiane z orzechami 2 łyżki rozpuszczonego masła Przygotowanie: Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, umieścić w niewielkim, walcowatym naczyniu, dokładnie ugnieść. Schować do lodówki. Mleko podzielić na dwie części, każdą umieścić w małym rondelku

Cakes By Kejt
Slow Food Festival i "Śniadania na trawie" CH Pogoria 169

rukolą i prosciutto Roladki z cukinii z ziołowym serkiem kremowym, z papryką, koperkiem i chrupiącą dynią Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowym serkiem, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl na maślance z borówkami i truskawkami Bruschetta z pomidorami Chrupiący deser jogurtowy z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową

Moja smaczna kuchnia
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 177

wytrawnego sosu można dod ać  ząbek czosnku, kolendrę,  curry  lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały.   Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna okazją do dobrej zabawy,  wspólnego  spędzenia czasu i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych składników - czym skorupka

SzczyptaSmaQ
Sałatka z pomidora ogórka i rzeżuchy 147

zwolenniczką sałatek na bazie rożnych sałat zielonych i dodatków. Z czym dodatki to jest to co aktualnie jest w domu. Jeszcze tylko jakiś mały akcencik np. z pestek lub orzechów itp.. I mamy za każdym razem inny smak . Składniki garść liści sałat ( dębolistna i karbowana) 1 ogórek 1 pomidor garść rzeżuchy  2 łyżki ziaren lnu 1 łyżka oliwy

Eli Gotowanie
Ptysie 156

środka   masę   serowo  śmietanową,      przykryć górna  połówką      Do masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy.      Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem.                                        Ptysie należy

Eli Gotowanie
Świąteczne cudeńka 180

książką przy oknie i czytać tylko w świetle świecy. Wybierałam wtedy iście świąteczny repertuar i czytałam Opowieść wigilijną, Baśnie Andersena, Boże Narodzenie w Bullerbyn, Zimę Muminków czy Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 143

też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą lub orzechami. Jeśli komuś natomiast marzy się karmel kremowy, może dodać do cukru śmietanę lub mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Crinkles 180

rozpuszczoną czekoladę z masłem, chwilę miksować, dodać suche składniki i miksować aż wszystko się połączy. Wstawić do lodówki na 2h lub całą noc. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną

Przepysznik - BLW i nie tylko
44 tygodnie - Ciasteczka orkiszowe 155

jajka i zagnieść jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 2h. Po wyjęciu odrywać po skrawku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze kulki powinny mieć nieco wolnej przestrzeni dookoła, ponieważ się lekko rozpłyną. Mnie na jeden raz na blasze zmieściło się 12 kuleczek. Piec w 175 C przez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierwsze "dania" 158

szklanki wrzątku 1 jabłko Kaszę prażymy na suchej patelni, na maleńkim ogniu. Z początku będzie pachnieć jak pszenica, ale podczas prażenia zapach się zmieni i zacznie bardziej przypominać orzechy. Gdy to nastąpi przerzucamy kaszę na sitko, płuczemy najpierw wrzątkiem, później zimną wodą (wszystko po to, żeby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki), po czym wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i po jednorazowym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 212

dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffiny czekoladowe 194

mleka 4 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 4 czu­bate łyżki mąki pszen­nej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 banan masło orzechowe (najlepiej 100% orzechów) Wodę zagotować i wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pozwolić płatkom napęcznieć. W tym czasie obrać połówkę jabłka i zetrzeć na tarce, dorzucić do płatków, wymieszać i zostawić na 5 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe lody bananowo-orzechowe (bez maszyny) 161

sprawą bananów, magicznego składnika, który słodzi, nadaje puszystości i delikatności. Od dzisiaj kupujemy banany na kilogramy :) Lody bananowo-orzechowe 4 dojrzałe banany 400g śmietany 30% 2 łyżki masła 100% orzechów Banany pokroić w półplasterki, wrzucić do pudełka i wstawić do lodówki na kilka godzin (4-5), po wyjęciu wrzucić do blendera i zmiksować na gładko. W zasadzie taki sorbet bananowy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruche ciasto z borówkami 229

połowy laski wanilii. Gotową piankę wyłożyć na jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę

Przepysznik - BLW i nie tylko