cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg oraz mąkę z tłuszczem. Wszystko wyrobić (ręcznie lub mikserem). Tłuszcz rozgrzać. Lekko zwilżonymi dłońmi odrywać małe kawałki ciasta formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (po usmażeniu osiągną wielkość mandarynki). Wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Wyjęte, osączamy na papierowym ręczniczku. Po osączeniu napełniać powidłami przy użyciu szprycki. Posypać cukrem pudrem
Walijskie Pichceniemasła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki kilka kropel ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki zagniatamy na kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy kuleczki widelcem. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W czas nagrzewania piekarnika, wkładamy blaszkę z ciasteczkami do lodówki. Pieczemy
Pelusiowa Kuchniagęstej masy. Ja lubię jak w masie truflowej zostają większe kawałki płatków migdałowych. Można miksować tak długo aż uzyska się gładką masę. Z masy formujemy ręcznie małe trufle, wielkości orzecha włoskiego. Trufle układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki, aby uzyskały zwartą (nie lepiącą się) konsystencję. Podajemy. Idealna, zdrowa słodkość na jeden kęs. Smacznego
Słodkie okruszkiwsypać płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i pestki. Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią). Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zrumienione
Di gotujeresztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię rozpadną. Pod koniec karmelizowania dodać cynamon i rodzynki, wymieszać, by cynamon równomiernie pokrył jabłka. Karmelizowane jabłka wykładać na upieczone gofry. Można posypać płatkami migdałów lub siekanymi orzechami. Smacznego
kolorowotorcikowoskładniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka maku 2 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej ok. 5 orzechów laskowych 3/4 banana opcjonalnie: kefir jogurt naturalny wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe wsypujemy do rondelka, zalewamy gorącą wodą ponad poziom płatków i gotujemy przez ok. 3 – 4 min. Mak, wiórka kokosowe
Domowy Smak Jedzeniadrożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Moje-pitraszeniezawsze lubianej przez nie kaszy jaglanej :) Składniki : 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka masła owoce suszone świeże owoce sezonowe, u mnie jagody i truskawki sezam, orzechy, cynamon Przygotowanie : Do ugotowanej kaszy dodać masło i miód - zmiksować Dodać suszone owoce, sezam, wymieszać Przełożyć do pucharków, udekorować owocami, posypać cynamonem, Takim zdrowym kremem można również napełnić
Proste Potrawyskładniki na tą kanapkę do siebie nie pasują, to jednak muszę przyznać, że połączenie to jest naprawdę pyszne. Ważne, żeby wybrać prawdziwe masło orzechowe, w którym rzeczywiście są orzechy. Składniki: 4 kromki chleba np. tostowego 1 banan kilka plastrów boczku masło orzechowe Wykonanie: Boczek i banana pokroić w plastry. Boczek smażyć na suchej rozgrzanej patelni do momentu aż boczek będzie
Mama Gotujezewnątrz. Gdy w gazie zostanie już sama gęsta masa (zmniejszy swoją objętość 3-4 krotnie) oznacza to, że serek jest już gotowy. Zwilżonymi, chłodnymi dłońmi toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego – z 800 g jogurtu uzyskamy ok. 18 kulek. Kulki obtaczamy w ulubionych przyprawach. Zupełnie inaczej smakują serki w curry, a jeszcze inaczej obtoczone w szczypiorku
Poezja smakułyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. (Wiórki najlepiej dodać na końcu.) Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam wzorek - foremką. Można widelcem lub wcale tego nie robić.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujedrobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kajzerkę namoczoną w wodzie i wyciśniętą, jajko,sól, pieprz i paprykę słodką Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki pokroić w grubsze plasterki włożyć je do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, W naczyniu żaroodpornym układać pulpecik mięsa i plasterek ziemniaka , pulpecik , plasterek ziemniaka
O kuchni z uczuciemprzełóż do formy. Piszę to z własnego doświadczenia, bo sama zapaskudziłam pół kuchni masą serową przekładając ciasto. Możesz dodatkowo posypać wierzch mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu oraz odrobiną posiekanych orzechów, będzie jeszcze lepsze i zrobi się ta cudowna, chrupiąca skórka. Odstaw ciasto jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce
greenscarfjajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały) Na wierzch: wiórki kokosowe czekolada WYKONANIE Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min. Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka
W kuchennym oknie Ewy