zewnątrz. Gdy w gazie zostanie już sama gęsta masa (zmniejszy swoją objętość 3-4 krotnie) oznacza to, że serek jest już gotowy. Zwilżonymi, chłodnymi dłońmi toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego – z 800 g jogurtu uzyskamy ok. 18 kulek. Kulki obtaczamy w ulubionych przyprawach. Zupełnie inaczej smakują serki w curry, a jeszcze inaczej obtoczone w szczypiorku
Poezja smakułyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. (Wiórki najlepiej dodać na końcu.) Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam wzorek - foremką. Można widelcem lub wcale tego nie robić.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujedrobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kajzerkę namoczoną w wodzie i wyciśniętą, jajko,sól, pieprz i paprykę słodką Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki pokroić w grubsze plasterki włożyć je do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, W naczyniu żaroodpornym układać pulpecik mięsa i plasterek ziemniaka , pulpecik , plasterek ziemniaka
O kuchni z uczuciemprzełóż do formy. Piszę to z własnego doświadczenia, bo sama zapaskudziłam pół kuchni masą serową przekładając ciasto. Możesz dodatkowo posypać wierzch mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu oraz odrobiną posiekanych orzechów, będzie jeszcze lepsze i zrobi się ta cudowna, chrupiąca skórka. Odstaw ciasto jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce
greenscarfjajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały) Na wierzch: wiórki kokosowe czekolada WYKONANIE Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min. Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka
W kuchennym oknie Ewykońcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić. Smacznego! Jeśli myślicie, że już zapomniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarzywami w ziołowym jogurcie Makaron z serowo-miętowym sosem truskawkowym Szybki makaron z kabanosem i czerwoną papryką w sosie śmietanowym Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową Makaronowe
Słodkie okruszkijagody, na maślance, którą tak polubiłam dzięki mojej mamie! Są szybkie w przygotowaniu, a w dodatku możemy wykorzystać nawet mrożone owoce. Dzisiaj koktajl pomarańczowy, który bardzo mi smakował, a orzechy smak płatków owsianych wzbogacił koktajl. Zobaczcie także inne koktajlowe przepisy: Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl
Moja smaczna kuchniapestek 2 łyżeczki ekologicznego cynamonu EcoBlik 1 łyżeczka ekologicznej lawendy EcoBlik 1 laska wanilii 50 g mielonego lnu 50 g ekologicznej mąki kokosowej lub dowolnej z orzechów lub nasion Podałam w znakomitym towarzystwie ekologicznej ziołowej HERBATY MAGNACKIEJ mgr. S.Korżawskiej - to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku
Z Kuchni Do Kuchnikaszą w roli głównej: Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem
Moja smaczna kuchniaPrzestudzić. Do lekko ciepłej masy wbijać po jednym jajku i miksować. Masę połączyć z ziemniakami i doprawić do smaku. Olej rozgrzać w naczyniu i smażyć na złoto porcje wielkości orzecha włoskiego nabierane przy pomocy łyżki. Wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiaru tłuszczu
Maślane ciasteczkogorzkiej czekolady - 2 łyżki słodu (syropu z agawy/klonowego/miodu/cukru) - skórka starta z 1/2 pomarańczy - ok. 100 ml soku z pomarańczy - dowolne bakalie (np. żurawina, figa, płatki migdałów i orzechy nerkowca) Startą skórkę pomarańczy (ścieramy nie za dużo, tak aby lekko prześwitywała biała warstwa), sok i słód mieszamy i podgrzewamy w rondelku. Do rondelka dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki, mieszamy
Smakuje zdrowoprzekąskę. Pracy niewiele, a efekt bardzo fajny i smaczny. Potrzebujemy: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - kilka wykałaczek lub patyczków - owoce ( np. jabłko, banan) - dodatki na posypkę (np.wiórki kokosowe, orzechy) Owoce pokroić na kawałki (banan może być pokrojony nawet w plastry) i nabić na wykałaczki lub patyczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do wąskiego naczynia (np.szklanki) to ułatwi
Fit & Healthy Lifenaprawdę smaczne i słodkie pomarańcze i pyszne cytryny. Zima to idealny czas na wzmocnienie odporności organizmu! Jedzmy owoce, na zdrowie! Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo
Moja smaczna kuchniaskładniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego. (Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi.) Kulki lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być
Di gotuje