orzechy - 16941 przepisów (strona:691/1130)

Smoothie bowl z mango 147

owocową miskę pyszności, która funduje mi sporą dawkę witamin i dodaje kopa energii. Co poza świeżymi owocami powinno znaleźć się w takiej misce dobroci? Domowa granola pełna nasion i orzechów, suszone owoce i podkręcający metabolizm cynamonem. Miłego dnia Kochani!   Składniki: 1 dojrzałe mango 2 łyżki wiórków kokosowych szczypta cynamonu jagody goji borówki domowa granola  przepis płatki kokosowe Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Jaglanka jabłkowa 118

szklanki kaszy jaglanej (suchej) ok. 1,5 szklanki soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego bez cukru) - szklanka do ugotowania i ok. pół szklanki do spożycia szczypta cynamonu pokrojone jabłko bakalie (żurawina, orzechy, rodzynki, morele)  Wykonanie kaszy: Kaszę zalać wodą i przelać na sitko - czynność powtarzać, aż woda będzie czysta (przestanie być mętna i przestaną być widoczne na jej powierzchni bąbelki - czasem

Mania Wypiekania
Ciasteczka a'la bounty 121

czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy i ciasto mamy gotowe. Z ciasta lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie wykładamy je w nie wielkiej odległości od siebie, na blachę do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C ok 15 min. do ładnego zrumienienia

IMPRESJA SMAKU
Smoothie bowl z mrożonym bananem i awokado. 194

gęstego koktajlu podawanego w miseczce. Może być zarówno odżywczym śniadaniem, jak i deserem. Zasada jest prosta - miksujemy kilka składników (głównie owoce i płyn), przelewamy do naczynia i dodajemy owoce, orzechy, nasiona chia, wiórki kokosowe itd . Taki posiłek idealnie sprawdza się latem, szczególnie jeśli użyjemy mrożonych bananów. Ja dziś proponuję Wam wersję nie tylko z bananami, ale też ze spiruliną, głównie

Powiedz dietom nie
Surowe batoniki proteinowe :) 135

zarówno widoczne i jak i wyczuwalne, czyli można stwierdzić, że ich ilość nie została pożałowana :D Ma przyjemną kremową konsystencję. Jest wyraźnie tłustszy od pozostałych, właśnie za sprawą obecności orzechów. Kawałki orzeszków są bardzo malutkie, dlatego nie czuć za bardzo jak chrupią podczas gryzienia. Batonik jest słodki, ale taki w sam raz. Bardzo dobry, na pewno do ponownego kupienia. Jedna

Zdrowie na języku :P
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką 99

olej do smażenia Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , obtoczyć w mące i usmażyć z każdej strony.Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zrumienią wlać bulion i gotować na dużym ogniu [ u mnie na średnim] , aż płyn

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowy chlebek bananowy 148

dawać” bananem Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne! Opcjonalnie można użyć do przyozdobienia lub jako wsadu orzechów, jak i owoców suszonych. Ja jednak preferuję prostotę, którą powyżej możecie zobaczyć. Noszę w sobie nadzieję, że poniższy przepis na bezglutenowy chlebek bananowy zachęci nie tylko osoby zmuszone do jedzenia

Blendman
Prosty pomysł na figi! 152

wierzch pokrojone w cienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą.  Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę. Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
Dietetyczne kuleczki a la rafaello (z kaszy jaglanej) 218

wsypujemy 3/4 szklanki wiórków kokosowych, znów całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód, mieszamy. Masa powinna być dość gęsta. Z masy np. za pomocą rąk formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w wiórkach kokosowych wysypanych w miseczce. Warto przed każdym formowaniem kulki przemyć ręce zimną wodą. Kuleczki a la rafaello z kaszy jaglanej układamy na talerzu, a następnie

Słodkie okruszki
Oczyszczające organizm smoothie jabłkowo-borówkowe. 96

Składniki : 1 średnie jabłko 2/3 szklanki borówek ( świeżych lub mrożonych ) 1/2 szklanki wody mineralnej lub kilka kostek lodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka melasy trzcinowej Sposób wykonania :   B orówki przebierz, opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku. Jabłko umyj ( nie obieraj ), usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki. Borówki i jabłko wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki

Przepisy i porady kulinarne
Kokosowe ciastka z kremu czekoladowego (czteroskładnikowe) 115

masa.) Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać i jeśli ciasto mocno się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 8-9 minut

Di gotuje
Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami 143

ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka gałki muszkatołowej płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie i do przyprania 2 łyżki oliwy grzybowej orzechy laskowe natka pietruszki   Przygotowanie: Grzyby oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej

greenscarf
Pesto z rukoli-pyszny dodatek do makaronu i sałatek 127

proste i pyszne i jako sos do makaronu i jako dodatek np do zapiekanki czy sałatek-polecam Składniki: garść rukoli garść orzechów(nerkowca,piniowe,laskowa lub nawet włoskie-jakie lubicie) dwie łyżki startego sera najlepiej parmezan ale może być również twardy żółty ser oliwa z oliwek sól pieprz  ząbek czosnku Przygotowanie: wszystkie składniki dajemy do blendera i rozdrabniamy razem

Swojskie jedzonko
paluszki chlebowe - grissini 316

wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam mak, do trzeciej -  ziarna sezamu, do czwartej - rozmaryn. Z ciasta odrywałam kulki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich cieniutkie wałeczki o długości około 25 cm. Układałam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej porcji wyszło około

babka w formie
Sałatka ze śliwką, awokado i kurczakiem 180

modena przyprawy: pieprz, sól, cząber Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paski lub w kostkę i przyprawić. Sałatę umyć, porwać, dodać obrane i pokrojone awokado. Pokroić śliwki, dodać pokrojone orzechy. Dodać kurczaka (wersja ciepła, jak i zimna jest równie smaczna). Skropić oliwą i balsamico

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania