płatków owsianych (można pominąć i dać więcej płatków jaglanych) 2 łyżeczki brązowego cukru (można pominąć jeśli owoce są bardzo słodkie lub jeśli wolimy) 3 jajka 1/3 szklanki zmiksowanych migdałów , orzechów lub bakalii kilka łyżeczek soku gruszkowego (lub innego) kilka łyżeczek cukru pudru Owoce rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem. Formujemy kulki, rozpłaszczamy
WYSPA SZCZĘSLIWAktóra nie umie gotować. Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Najwięcej jest owoców, dużo mniej zbóż i odrobina pozostałych składników. Przepis składa się z apetycznego zdjęcia
Ugotowane pozamiataneprace nad przygotowaniem dania i jak odpowiednio rozłożyć prace. Mocną stroną przepisów, oprócz prostoty (po co stać całą noc przy garach, skoro najlepszy deser to jogurt z miodem i orzechami), jest tez wykorzystywanie różnorodnych przypraw i ziół, oraz inspiracja klasykami francuskiej kuchni, które zwykle smakują każdemu. Cieszę się, że mam tę książkę na półce i na pewno będę korzystać
Ugotowane pozamiatanedodatku syropu glukozowo-fruktozowego i utwardzonego tłuszczu. Zamiast tego znajdziecie drogocenny słonecznik, który lekko podprażony pięknie pachnie i wspaniale wzbogaca smak chałwy. Do masy można dodać kakao lub posiekane orzechy :) Składniki: 200 g sezamu 2-3 łyżki miodu 1/2 szklanki słonecznika 1 łyżka oleju kokosowego Sezam i słonecznik podprażyć lekko na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć. Zmielić
Chocolate Muffin BlogSernik, który ostatnio był absolutnym hitem. Wilgotna marmurkowa masa serowa przykryta masłem orzechowym z kawałkami orzechów i czekoladą a wierzch wzbogacony jeszcze kawałkami batoników Snickers. Dla fanów masła orzechowego chyba nie ma lepszego ciasta. Fakt, jest dość kaloryczne ale gwarantuję, że mimo to nie poprzestaniecie na jednym kawałku. *blaszka 25*34 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest stałym elementem w moich chlebowych wypiekach, więc postanowiłam właśnie tak wykorzystać mieszankę i muszę przyznać, że taka kromka z nasionami konopi jest bardzo smaczna. One same przypominają trochę orzechy (chociaż dopiero przymierzam się do zakupu stuprocentowych nasion konopi) i fajnie komponują się z mąką żytnią. Polecam do kanapek :) Chleb żytni razowy z ziarnami konopi 375 g aktywnego, żytniego zakwasu
FitKotmiejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części. Kruszonka: 1,5 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 2 łyżki mąki kokosowej garść zmielonych orzechów pekan 1 czubata łyżeczka domowego masła orzechowego 4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii 20 g masła 20 g oleju
FitKotpojawiać się w naszej diecie. Oczywiście mam na myśli zdrowe tłuszcze takie jak tłuszcz zawarty w awokado, rybach czy oliwa z oliwek, ale też dobrym źródłem tego makroskładnika będą orzechy i pestki roślin oleistych. Dzisiaj robię po raz kolejny, ukłon w stronę Pań i proponuję sałatkę dość lekką w formie, użyłam dlatego zdrowszej formy makaronu, żytniego i postawiłam
SMYKWKUCHNIpieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca na 35 do 40 minut. Temp. 170 stopni C. Pieczemy na złoty kolor. Bułki można dodatkowo polukrować i np. obsypać posiekanymi orzechami. Jeśli zostało Ci masy z pieczonej dyni, to nic straconego to nic innego jak masło z dyni pieczonej! Wręcz idealne do gofrów, bułek, naleśników lub na kromkę chleba! Smacznego
SMYKWKUCHNICałość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć. (Ciasto można wykładać za pomocą łyżki stołowej. Jeśli ciastka pieczemy w kilku partiach - nieupieczoną
Di gotujecienkie plastry, jajka obieram i kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę na suchej patelni. Na rukoli układam warzywa, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypuję prażonymi nasionami i orzechami. Przed podaniem polewam sosem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajanatkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Gdy kurki już nieco zmiękną wlać do nich gorącą wodę, zagotować. Z przygotowanej mięsnej masy formować małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego i wrzucać na patelnię do kurek. Gotować ok 10 minut, w trakcie przekręcić pulpeciki aby równomiernie się gotowały. Następnie wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Mąkę
Monia miesza i gotujedodaję jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je widelcem (wzorek widoczny na zdjęciach zrobiłam tłuczkiem do mięsa). Piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiespróbujesz?! Składniki; 3 dojrzałe banany + jeden do dekoracji 3/4 szkl. mąki razowej (może być tez inna) 1 szkl. płatków owsianych 7 łyżek cukru pół szklanki posiekanych bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki) 100 ml naturalnego jogurtu 1 jajko 3 łyżki oliwy pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Przygotowanie; Trzy banany zmiksować z blenderze na gładką masę lub widelcem
Radość kipiąca uśmiechem.Sztuka fermentacji" to dość unikatowa pozycja na polskim rynku wydawniczym i zarazem chyba najobszerniejsze kompendium wiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata