Sztuka fermentacji" to dość unikatowa pozycja na polskim rynku wydawniczym i zarazem chyba najobszerniejsze kompendium wiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataStarożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu. Składniki (15 ciasteczek) 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka
My Chcemy JeśćZagraniczne blogi ogarnęło prawdziwe miseczkowe szaleństwo. Czym jest zatem smoothie bowl? To gęsty owocowy lub warzywny koktajl podany w miseczce w towarzystwie zdrowych dodatków np. nasion chia, płatków owsianych, orzechów, pestek, świeżych owoców. Smak koktajlu, jak i dodatki to po prostu to, co lubicie. Ja tym razem do koktajlu użyłam maliny i borówki, którymi o tej porze roku dość często
Fabryka pomysłówmąki pszennej (kukurydziana też powinna się sprawdzić) 200 ml mleka sojowego dwie kopiaste łyżki oleju kokosowego (około 40 g) lub 50 ml innego oleju roślinnego 50-100 g orzechów (ulubionych, lub takich które akurat macie) 50-100 g rodzynek lub suszonej żurawiny łyżka cynamonu Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości, ze skórką. Mój szybki sposób: zagotowuję wodę w czajniku, wlewam
greenscarfprawdziwego chleba na zakwasie, to innego już nie chcesz jeść, zresztą moja rodzina patrzy na mnie wymownie, gdy mówię, że trzeba kupić chleb, i wtedy strajkują i wyżerają mi orzechy. Tak więc co tydzień grzecznie piekę dwa bochny, po 1 na każde piętro domu, a co weekend po całym domu rozchodzi się zapach domowego chleba. Zachęcam Was do pieczenia własnie
greenscarfjuż w brzuchu z głodu o godzinie 22, ale przecież nic nie wolno mi było jeść w nocy, podczas gdy on w najlepsze potrafił wciągnąć tabliczkę czekolady, pół paczki orzechów i jeszcze tostem zagryźć. Dodam tylko, że Misiek jest totalnie nie fit, tylko ja szaleje z ciężarami, jogą itd., on co najwyżej dwa razy w roku wyjdzie ze mną pobiegać
greenscarfchia, całość i tak wymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę. Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego
Cooking Monstermasła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich - sól, pieprz - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 jaka - 2 renklody ponadto: - 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie
SMYKWKUCHNIchili - odrobina octu ryżowego do smaku - 1/2 łyżeczki miodu W/w składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut aby smaki się przegryzły. JASNY SOS AZJATYCKI: - 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - ziarna białego sezamu - woda do nadania odpowiedniej gęstości
SMYKWKUCHNIwymieszać z jogurtem, mascarpone, kawą i miodem. Dodać płatki i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dosypać płatków, lub przeciwnie - dodać więcej jogurtu. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w kakao i układać na talerzu. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogżółty ser starty na tarce o dużych oczkach 1 ząbek czosnku 1 słoiczek majonezu 4 duże świeże śliwki 2 ugotowane jajka pęczek szczypiorku śmietana 12% pokrojone orzechy laskowe lub włoskie ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Taką sałatkę robi się na "oko".Na duży talerz do zakąsek ścieramy żółty ser .Na ser wyciskamy ząbek czosnku.Na to nakładamy majonez,na majonez ścieramy ugotowane jajka.Szczypiorek płuczemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicudowny produkt to tak naprawdę suszona bulwa rośliny zwanej ciborą jadalną, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy, przez diabetyków i przez wszystkich uczulonych na orzechy, ponoć karpie bardzo je lubią ;). Więcej o migdałach ziemnych można przeczytać na stronie http://www.orzechy-tygrysie.pl/orzechy-tygrysie-migdaly-ziemne Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty rzymskiej 2 garście migdałów ziemnych
Quinoa Raz!cennych minerałów. Niegdyś fermentowanie zbóż było powszechną praktyką i być może właśnie dlatego nie było takiego problemu z celiakią. Wiele źródeł zaleca fermentować albo przynajmniej moczyć wszelkie strączki, kasze, orzechy, ziarna i płatki przed ich zjedzeniem. Teorie są jednak różne, a ja nie zgłębiałam tematu wnikliwie i nie chcę zajmować żadnego stanowiska. Z całą pewnością mogę jednak powiedzieć, że fermentacja
Kasia Sarnalodówki w celu schłodzenia, będzie bardziej zwarta. Szykujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka wykładamy łyżką lub tak jak ja tworzymy w dłoniach (trzeba to robić szybko) kuliki wielkości orzecha (wolę mniejsze ciasteczka) i układamy je na blaszce w dość sporych odstępach – ciasteczka podczas pieczenia „rozpływają się” na boki (taki ich urok). Resztę ciasta wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkiponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutnowego) 200 g startej na drobnych oczkach marchewki 2 słodkie
Dzieje kuchennej Wiewióry