orzechy - 16941 przepisów (strona:667/1130)

Superfood czyli superżywność 133

między innymi: – algi – amarantus – awokado – jagody goji i acai – kakao – kiełki – komosa ryżowa quinoa – nasiona chia – oliwa – orzechy i migdały Polskie superfood to: – brokuły – jajka – kasza jaglana – kiszona kapusta – miód – olej lniany – pigwa – siemię lniane – sok z brzozy

To co kocham
Chłodnik ogórkowy 146

banana. Dzięki takiemu połączeniu, ku mojemu zdziwieniu, wyszedł chłodnik o smaku melona. Najlepiej smakuje schłodzony, można połączyć go również z jogurtem i podawać z orzechami, migdałami lub innymi pestkami. Składniki: • 1 banan • 2 średnie ogórki • sok z 1/2 cytryny • liście mięty – kilka sztuk • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Zmiksować banana

To co kocham
Sałatka santoryńska 161

ziemia w ogrodzie urodzi, jest wykorzystywane w kuchni. I tak pomidory, które w Grecji kontynentalnej uprawiane są jako normalnej wielkości, tutaj rosną jako minipomidorki wielkości orzecha włoskiego, niezwykle soczyste i słodkie. W mojej sałatce jest minicukinia i nie ma dzikich liści kaparów… wybaczcie, nie znalazłam. Składniki na 2 porcje

To co kocham
Zielony mus z awokado i jarmużem 170

więc sami herosi w zielonym pucharku. Jeśli lubicie na słodko to można dodać łyżeczkę miodu, jeśli lubicie na chrupiąco to płatki migdałowe lub orzechy, a jeśli ma być treściwie to dodajcie bakalie. Kolor zielony to kolor nadziei, więc z tym optymistycznym akcentem mówię Wam smacznego! Składniki: • 4 liście jarmużu • 1 banan

To co kocham
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 181

zapachami, takimi jak rozgniatane ziarna kardamonu, świeżo złamane laski cynamonu, które uwalniają ten cudowny aromat, suszone w piekarniku, plastry hiszpańskich pomarańczy, za moc olejków eterycznych igliwia, za chrupiące prażone orzechy i migdały, które jeszcze gorące, lekko parzą w opuszki palców, ale pachną tak, że musisz od razu je skosztować. Ale nie tylko zapachy i smaki w mojej kuchni

SMYKWKUCHNI
Bircher musli 85

śniadanie szwajcarskiego dietetyka doczekało się wielu interpretacji. I dobrze - bo jest to jedna z najbardziej odżywczych i polecanych śniadań. Duża ilość wartościowych węglowodanów, do tego owoce (świeże i/lub suszone), orzechy i jogurt. Płatków nie gotujemy, tylko zalewamy wodą wieczorem i zostawiamy na noc aby zmiękły - w ten sposób zostaje w nich jeszcze więcej cennych witamin i minerałów. Poniżej moja wersja

Milion Smaków
Ciasteczka francuskie z czekoladą (tylko 2 składniki) 244

wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej kostce czekolady. Odstępy takie, aby można było po rozcięciu jeszcze skleić z każdej strony. Przykrywamy pozostałą połową

Kolorowy Przepisownik
Mus z awokado, czekoladowy (paleo, bez glutenu i cukru) 119

awokado dojrzałe 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego łyżka miodu. Do posypania: mięta wiórki czekoladowe maliny orzechy mielone migdały suszone owoce Przygotowanie: Składniki na mus wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyciągamy tą twardą

PaleoLife
Zielone kluski śląskie 130

odjętych ziemniaków). Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia

Monia miesza i gotuje
Przepyszne i zdrowe crumble jabłkowe :) 165

chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe podwieczorki :)  Składniki - masa jabłkowa: 6 dużych jabłek  1 płaska

Zdrowie na języku :P
Domowe czekoladki Reese’s + film 143

przygotować w papilotkach do babeczek albo w silikonowych foremkach.   składniki na 12 sztuk 300 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka masła orzechowego solonego z kawałkami orzechów 1 łyżka cukru pudru dodatkowo 12 sztuk papilotek przepis W kąpieli wodnej rozpuszczamy ze sobą połamane czekolady: mleczną oraz gorzką, połączone czekolady zdejmujemy z ognia aby lekko przestygły. Do miski

Smakowite Dania
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 159

zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 - 3 torebki [ po ok. 40 g ] korzennych przypraw do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.). Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.  Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka (lub emaliowanego bez odprysków), przykrywamy czystą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Murzynek 146

tych. Ciasto jest pyszne, proste, zawsze się udaje i ma bardzo smaczną polewę, której resztki w dzieciństwie uwielbiałam wyjadać z garnuszka :) Ja wzbogaciłam murzynka o posiekane drobno orzechy włoskie i rodzynki, ale nie jest to konieczne. I tak będzie wyśmienity! :) Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (lub masła) 3/4 szklanki mleka 1 1/2 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 4 duże

MyCookBook.pl
Gruszki w białym winie. 121

Można je podać z lodami, bitą śmietaną, mascarpone lub nawet z jako dodatek do ciasta. Syrop można zredukować do gęstego sosu i polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie wyjemy jednak gruszki prosto ze słoika ;) Składniki: 1 kg małych gruszek (rocha) 1 butelka białego

zadanie-gotowanie
Szybki piernik 132

pierwsze piernikowe ciacho zrobione. Piernik szybki. Szybko się robi, szybko znika :) Piernik można „wykończyć” na kilka sposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelu podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła. Szybki

Kucharzyca