Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna skarbnica pomysłów i inspiracji. Przy pierwszym przejrzeniu w oko wpadła mi sałatka. Intrygujące połączenie buraczków, pomarańczy, cieciorki i orzechów. Nie mogłam się jej oprzeć. Nie zawiodłam się. Proporcje zmieniłam jak zwykle. Buraki, cieciorka, nerkowce i pomarańcza 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy dwie garście nerkowców, podprażone na suchej patelni 3 średniej wielkości
Dzieje kuchennej Wiewióryzostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajamkowej pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 posiekanych daktyli Mascarpone wymieszać za pomocą miksera z kajamkiem na gładką masę. Śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie
Kolorowa kuchnia Elkigreckiego 4 łyżki cukru 2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki 50 g masła
Kolorowa kuchnia ElkiTaka mała słodka przekąska Zrobiłam dwa rodzaje pralinek,jedne z białej masy,drugie z kakaowej. Do obtoczenia użyłam wiórek kokosowych,prażonego słonecznika i mielonych orzechów włoskich. masa biała: 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru trzcinowego 80 g masła 3 łyżki wody 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli W rondelku roztopić masło i cukier,dodać
Kolorowa kuchnia Elkiprzykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Zmiksować blenderem na papkę,dodać zmielone migdały,wiórki kokosowe,miód i malibu. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki orzecha włoskiego i każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkikońcu do ciasta dodać około 3/4 uprażonego sezamu. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 h. Po tym czasie z masy formować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w pozostawionym sezamie i ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 14-17 minut w 180 stopniach. (Ciastka
Di gotujemiski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę). Nadzienie: Masę makową wymieszaj z 2 łyżkami kaszy manny. Dodatkowo możesz dodać posiekane orzechy oraz bakalie. Wykonanie: Gdy ciasto podwoi objętość, podziel go na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta, rozsmaruj na nim połowę masy makowej, zwiń ciasno w klasyczną roladę
Kulinarna (nie)codziennośćutrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masła. Ręką wyrobić ciasto. Odrywać kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zrobić palcem dziurkę w każdej kulce i nadziać ją marmoladą różaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut (aż ciastka się zarumienią
Zrób to smacznieNaleśniki z dodatkiem musu z dyni są smaczne, żółciutkie, delikatne, idealne na jesienny posiłek. Nadzienie może być dowolne, słodkie lub inne. Polecam do nich twarogi, owoce, orzechy oraz dżemy
Kulinarne Fantazje Mariolidelikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Polać odłożoną polewą, posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy
Smakołyki Asidodatek do moich pancakes czekoladowych wykorzystałam wiśnie z kompotu, cukier puder oraz mus jabłkowy (przepis znajdziecie tutaj ). Oczywiście możecie jako dodatki wybrać cokolwiek co będzie wam smakowało np. owoce, orzechy, miód czy bitą śmietanę Z podanych składników wyszło mi 40 pancakes. W tej proporcji mój jeden placek to 110 kcal (bez dodatków) Pyszne śniadanie – pancakes czekoladowe Wieżyczka z placuszków
RelaxtimeMoim Magicznym Domu Fasolka szparagowa w pomidorach i słówko o pasteryzacji autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie KAPUSTA Kapusta kiszona z kminkiem autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA
Weekendy w domu i ogrodzieczas do lodówki), aby była mniej lepiąca i łatwiej formowało się kuleczki. W misie blendera z nożami rozdrabniamy czekoladowe herbatniki. Z masy formujemy w dłoniach małe kuleczki (maksymalnie wielkości orzecha włoskiego). Kuleczki obtaczamy w rozdrobnionych czekoladowych herbatnikach. Tak przygotowane orzechowe kuleczki deserowe wkładamy do lodówki, aby stwardniały. Jeśli Wam się spieszy (tak jak mi) możecie je również włożyć na kilka
Słodkie okruszkiananasem Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego
Codziennik Kuchennyzimnej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut. Następnie zmoczyć dłonie wodą i z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane ziemniaki
Codziennik Kuchenny