średnie • 125 ml oleju – 1/2 szklanki • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 1,5 mlecznej czekolady • 50 g kakao w proszku • 3 jajka • 50 g pokrojonych orzechów włoskich – 5 łyżek czubatych • 100 g rodzynek – 8 czubatych łyżek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/4 łyżeczki
To co kochamKażdy z nas preferuje jakąś czekoladę! Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, ekskluzywna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, niebanalna nadziewana. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą, z chilli i solą… Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Czekolady. Czekolada stymuluje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia, uspokaja chaos myślowy, działa antydepresyjnie i euforyzująco
To co kochamblogu zaroi się więc od dyniowych przysmaków. Ryż z dynią jest dopiero zaczątkiem tego przedsięwzięcia, notabene bardzo smacznym. W planach muffinki dyniowe, dynia z orzechami i… jescze nie wiem co! Składniki: • 500 g dyni bez skóry • 1 szklanka ryżu • 100 g masła • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki drobnych rodzynek • 1/4 szklanki cukru
To co kochamprzyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: • 1 kurczak • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1/2 selera • 1/2 pora • 1 duża cebula • sól
To co kochamniej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 1 szklanka śmietany 30% • 2 łyżki cukru
To co kochamrozmarynu • 4 łyżeczki startego parmezanu • 1/2 szklanki białego wina Sos musztardowy z rukolą • 2 garści rukoli • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 2 łyżeczki musztardy • 3 łyżki orzechów włoskich • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Łososia skropić cytryną, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na każdym kawałku położyć po gałązce rozmarynu i po kawałku masła
To co kochamtalerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : • 1 opakowanie brukselki mrożonej • garść orzechów nerkowców • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki parmezanu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej wodzie z odrobiną cukru (dla zachowania koloru). • Odcedzić i wyłożyć
To co kochamjajku. • Wymieszać masę z kleikiem ryżowym, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. • Masa będzie dość gęsta, trzeba nabierać po łyżeczce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. • W każdej kulce zrobić dołek naciskając jej środek. Delikatnie popękają. • Upiec na jasnozłoty
To co kochamrzodkwi, czym z pewnością pochwalę się na blogu. Składniki: • 4 małe cukinie • kilkanaście pomidorków koktajlowych Pesto orzechowe • garść liści bazylii • garść liści botwinki • 3 łyżki orzechów laskowych • sok z 1/2 cytryny • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Z cukini ściąć końcówki i zrobić „vegetti” czyli cukiniowe spaghetti za pomocą
To co kochamminut. • Na koniec wrzucić liście bazylii i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać posypaną dowolnymi orzechami, u mnie pistacje
To co kochamłyżki jogurtu. Masa ma mieć taką gęstość, aby dało się ją formować w rękach. • Odrywać kawałki masy kukurydzianej i toczyć w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego. • Kulki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć je dłonią i w każdej zrobić dołek trzonkiem drewnianej łyżki. • W każdy dołek włożyć powidła śliwkowe
To co kochammakowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu • bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski • Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki
To co kochamNajlepszy pasztet, jaki upiekłam i jadłam, a piekę dużo różnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki
To co kochaminnego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki. Składniki: • 250 g masła orzechowego
To co kochamzmiksować daktyle na jednolitą masę. Ja zmiksowałam w kielichowym blenderze. • Wymieszać daktyle z amarantusem. • Nabierać po łyżeczce masy i uformować kulki wielkości włoskiego orzecha. Wyszło mi z tej porcji 15 kulek. • Kulki wstawić do lodówki na kilka godzin
To co kocham