orzechy - 16941 przepisów (strona:666/1130)

Kruche ciasto 194

niego przygotować więcej ciasta, podzielić i wykładać foremki, faszerować na słodko lub wytrawnie (np. z musem z makreli, łososiem, warzywami z serem), wycinać różne wzory jak na ciasteczka, dodać orzechy i polewać czekoladą. Poniżej przepis na ciasto kruche. Składniki: 220 g mąki pszennej 100 g dobrego jakościowo masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta drobnej soli Przygotowanie ciasta: wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 169

jajko, chili, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, cukier, sezam, bazylię, przyprawy i cebulę zeszkloną na  Rama Smaż jak szef kuchni , połącz składniki, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.  Batata obierz i pokrój w drobną kostkę, kalafior podziel na małe różyczki, pomidory sparz, obierz i pokrój na ósemki, imbir pokrój w zapałki. Ramę Smaż jak szef kuchni

SzczyptaSmaQ
Domowa adżika 163

czerwonej papryki 100 g czosnku 2-3 gałązki naci selera mały pęczek natki pietruszki mały pęczek kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry 200 ml przegotowanego, zimnego octu 1/2 szklanki orzechów włoskich Wszystkie składniki umieściłam w blenderze i zmiksowałam. Wymieszałam i dodałam oliwę (jakieś 100 ml). Zgodnie z zaleceniami cioci zostawię w lodówce na tydzień i będę mieszać (potrząsać). Przechowujemy w lodówce

Szybko Tanio Smacznie
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 152

dodać do masy. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest dość lepiące. Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny. W tym czasie powinno zgęstnieć. Z ciasta wyrabiać ręką kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy wyrabianiu moczyć ręce w zimnej wodzie (wtedy ciasto się nie klei). Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać ręką. Z podanego przepisu wyszło

Bullio
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 120

pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy

kruche babeczki
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 229

śniadania (np.waniliowy serek homogenizowany z brzoskwiniami, owsianka zapiekana w jabłkach) - drugie śniadania (smoothie jagodowo-miętowe, chlebek bananowy) - obiady (placuszki serowo-dyniowe, razowe pierogi z jagodami) - podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko czy gryczane naleśniki z musem malinowym). Każdy dietetyczny

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec drożdżowy z domową masą makową 112

szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek 2 garści posiekanych orzechów 2 łyżki miodu pół szkl cukru 1 łyżka rozpuszczonego masła 3 białka jaj Przygotowanie: Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem,odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy pozostałe składniki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Domowa masa makowa 143

niej dodam.Same pyszności... Składniki: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek 2 garści posiekanych orzechów 2 łyżki miodu pół szkl cukru 1 łyżka rozpuszczonego masła 3 białka jaj Przygotowanie: Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem,odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy pozostałe składniki masy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierożki makówki 94

Ciasto • 4 żółtka • 2 jajka • 125 g masła • 2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz • 1 puszka masy makowej • 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka miodu • 1 cukier waniliowy • 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: • Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie

To co kocham
Muffinki czekoladowo-marchewkowe 86

średnie • 125 ml oleju – 1/2 szklanki • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 1,5 mlecznej czekolady • 50 g kakao w proszku • 3 jajka • 50 g pokrojonych orzechów włoskich – 5 łyżek czubatych • 100 g rodzynek – 8 czubatych łyżek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/4 łyżeczki

To co kocham
Ciasteczka Duo z czekoladą 102

Każdy z nas preferuje jakąś czekoladę! Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, ekskluzywna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, niebanalna nadziewana. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą, z chilli i solą… Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Czekolady. Czekolada stymuluje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia, uspokaja chaos myślowy, działa antydepresyjnie i euforyzująco

To co kocham
Dynia z ryżem i rodzynkami 134

blogu zaroi się więc od dyniowych przysmaków. Ryż z dynią jest dopiero zaczątkiem tego przedsięwzięcia, notabene bardzo smacznym. W planach muffinki dyniowe, dynia z orzechami i… jescze nie wiem co! Składniki: • 500 g dyni bez skóry • 1 szklanka ryżu • 100 g masła • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki drobnych rodzynek • 1/4 szklanki cukru

To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 118

przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: • 1 kurczak • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1/2 selera • 1/2 pora • 1 duża cebula • sól

To co kocham
Beza Pavlova z sosem malinowym 133

niej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i  pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 1 szklanka śmietany 30% • 2 łyżki cukru

To co kocham

Proponowane wyszukiwania