orzechy - 16941 przepisów (strona:657/1130)

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 163

około 15 – 20 minut nie zapominając aby bardzo dokładnie mieszać również przy samym dnie. W garnuszku obok rozpuszczamy masło na małym ogniu trzymając go tak długo aż zacznie pachnieć orzechem i łapać brązowy kolor. Zdejmujemy z wierzchu delikatnie białkowy kożuch a czysty, klarowny płyn dodajemy do ugotowanej, miękkiej kaszy z grochem. Dolewamy też miód i doprawiamy solą. Jarmuż sparzamy

karmelowy
Przy Wigilijnym Stole 92

magazynie Wyspa Inspiracji -> klik ! Kremowa Zupa Grzybowa z aromatem szałwii i tymianku, zabielana mleczkiem kokosowym (wegańska i bezglutenowa ) Orkiszowe Pierogi z Kapustą i Grzybami z majerankiem, pietruszką i orzechami włoskimi (wegańskie) Łosoś w Pietruszce z kaszą bulgur i szpinakiem Wegański Piernik z korzennymi przyprawami, jabłkiem, chia i rodzynkami

rabarbarowo
Piernik na powidłach śliwkowych 174

patyka) w temperaturze 175 stopni C.  Po wystudzeniu ciasto pokrywamy polewą czekoladową z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady wymieszanej z masłem i śmietaną. Dekorujemy bakaliami (żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami, morelami, migdałami

Smakowity Blog Kulinarny
Kluski śląskie z delikatną skórką cytrynową 221

garnku lub przepuszczam przez praskę; do masy dodaję mąkę wraz z połową łyżeczki startej drobno skórki z cytryny; z mojej masy formuję kulki nieco większe niż orzech włoski, w środku robię dziurkę końcówką drewnianej łyżki lub palcem; i ostatnia rzecz: wrzucam kluski na osolony wrzątek i gotuję od momentu wypłynięcia na wierzch około 1 minuty

Zasmakuj Kuchni
Kruche babeczki z nadzieniem makowym 146

mąkę wraz z masłem, cukrem i żółtkami zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta odrywamy kuleczki o wielkości niedużego orzecha włoskiego i wylepiamy nimi natłuszczone i posypane mąką metalowe foremki do babeczek (średnica górna ok. 7 cm). Nadmiar ciasta usuwamy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na grubość

MyCookBook.pl
Dyniowe ciasteczka jaglane - bezglutenowe, wegańskie :) 167

mąki jaglanej  50 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 165 g puree z dyni (przepis TUTAJ ) 100 g pasty z orzechów włoskich z nasionami konopi (Amandin) 80 g ksylitolu lub erytrytolu  80 g oleju kokosowego  Przygotowanie: Olej kokosowy podgrzej, aby się rozpuścił. Jeżeli posiadasz go w postaci płynnej i tak trochę

Zdrowie na języku :P
Świąteczne ciasteczka dla alergików (bez glutenu i bez jajek) 176

maślanej, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można przez noc). Od schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej orzecha laskowego. Z każdego kawałeczka formować kulkę, spłaszczać, na środku układać kawałeczki marcepanu. Zawijać ciasto wokół marcepanu, formować kulki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z kleiku ryżowego 225

razem do połączenia. Następnie do utartej masy dodajemy kleik ryżowy, proszek do pieczenia oraz koskos i znów miksujemy do połączenia. Z przygotowanej masy odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku robimy dziurkę – jak w kluskach śląskich – czy to palcem, czy końcem drewnianej pałki do ucierania (chodzi

Smaki Na Talerzu
Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną 206

masła do wysmarowania formy łyżeczka kaszy manny do wysypania formy   40 g czekolady gorzkiej lub mlecznej łyżka kakao 2 białka 40 g cukru pudru 20 g zmielonych dowolnych orzechów 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości garść żurawiny (np. mrożonej) cukier puder do posypania gotowych babeczek Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i serek, zagniatamy

Mienta blog
Bezglutenowe świąteczne ciastka migdalowo-cynamonowe 178

partiach cukier puder i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać cynamon, migdały i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez

CookYourself
Kokardki z makiem pod koglem moglem 142

makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku  50 g masła 100 g miodu  100 g cukru  5 żółtek  kandyzowana skórka z pomarańczy  garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić

Cynamonowe szczęście
Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście 4222

pieczenia parę kropel esencji migdałowej lub arakowej Masa Makowa : 400 gr gotowego mielonego maku 2 białka 3 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej Beza : 5 białek 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki mąki kartoflanej 1. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Makowe święta 2016 370

porą roku smaków. Ciasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie, jak i w tortownicy (polecam przekroić je wtedy na trzy blaty). Zamiast migdałów można użyć dowolnych mielonych orzechów, a konfiturę żurawinową zastąpić pomarańczową. W ostatnim przypadku polecam udekorowanie całości nie żurawiną, a kandyzowaną skórką pomarańczową. Pomysłów i wariacji jest wiele, ja sama nie mogłam się zdecydować, co wybrać. Wam tylko

Ratunku obiad
KEKS Z AJERKONIAKIEM 156

godzinę.  Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania