przygotowania: 60 min Wierzch 1 kg śliwek węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto 150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu 2 jajka 150 ml zimnego
Słodki Kompromisnatką pietruszki Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Koktajl z cytrusów Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Sałatka z egzotycznych owoców Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Jogurt grecki z owocami Jogurt z owocami i płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchnialodówce, najlepiej przez całą noc. Po tym czasie zimną masę chałwową zmiksować z serkiem mascarpone do czasu, aż powstanie gęsty krem. Worek cukierniczy napełnić kremem, udekorować kremem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysprawdzonych przepisów i je modyfikuję). Raz na tydzień piekę zdrowe ciasto, a kiedy już je zjemy to najczęściej w ramach przekąski (podwieczorka) jem owoce z płatkami owsianymi, jogurtem i orzechami. Na kolację często zjadam resztki warzyw i sera (jakkolwiek to brzmi :D). Co do pomysłów na posiłki to głównie kieruję się sezonowością i własnymi potrzebami. Mam ochotę na spaghetti
rabarbaroworównomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy masę śmietanową i przykrywamy ją trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Domowy Smak Jedzeniadrobną kostkę. • Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. • Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. • Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle
To co kochampełno, warto jest wcześniej zrobić rezerwację. W menu znajdziemy różnego rodzaju pierożki na parze: indyk i zioła himalajskie jarmuż i tempeh szpinak i ser dynia i orzechy krewetka i pędy bambusa wołowina i szalotka kaczka i pomarańcza wieprzowina i grzyby shitake łosoś i suszone pomidory owoce morza i kawior Bardzo fajnym pomysłem jest mix pierożków pół
Kulinarne przygody Gatitymakową, jabłka, jajko i mąkę ziemniaczaną. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto wyciągamy z lodówki, formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe i wylepiamy foremki. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. Ciastka pieczemy około
Kulinarne Fantazje Mariolitylko mi się to uda (czytaj jak tylko znajdę chęci) to się z Wami podzielę wrażeniami Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi Domowe Rogaliki Maślane Zapisz
rabarbarowotemat. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A póki co odsyłam Was do „mącznych” przepisów -> tutaj ! Bordowe Pankejki Owsiane Pankejki z Bananem i Orzechami Makowiec Zapisz
rabarbarowoprzypadło na tamte czasy, to będzie wam bardzo smakować. Ten przepis mam od Natalii, jest pyszny. Składniki: słoik selera w paskach puszka ananasa puszka czerwonej fasoli garść posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki majonezu (lub majonez pół na pół majonez z jogurtem naturalnym w tej samej ilości) Jak przygotować sałatkę z selera? Warzywa odsączamy. Fasolę przelewamy lekko wodą. Ananasa
Ugotowane pozamiataneniepozorna przekąska będzie przebojem każdej imprezy, a robi się ją w 2 minuty. To uproszczona wersja włoskiej sałatki z gruszek, orzechów i sera. Składniki: 2 duże dojrzałe gruszki 100g gorgonzoli 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła Jak przygotować gruszki z sosem z gorgonzoli? W rondelku rozgrzać masło, dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietanę. Mieszać na małym ogniu
Ugotowane pozamiatanepszennej 3 jajka ciemny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki kakao masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1 łyżeczka cynamonu pół galaretki pomarańczowej polewa chałwowa 1 batonik chałwy kakaowej 50 g masła 2 łyżki mleka 3 łyżki cukru Wykonanie: biszkopt Białka ubić na sztywno
Pysznie & Piękniecukrem waniliowym wsyp do miski lub na stolnicę. Dodaj jajka i schłodzone i pokrojone masło. Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto. Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda kulkę lekko spłaszcz i kciukiem zrób wgłębienie na dowolny owoc lub dżem. Dżemem lub powidłami lepiej ozdabiać po upieczeniu. Owoce
Pysznie & Piękniealbo kremu dodać rozpuszczoną czekoladę(pół małej tabliczki 50 g). Ciasto wyrabiamy dokładnie ręką. Gdy składniki dobrze się połączą i ciasto będzie przypominać konsystencją plastelinę lepimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny. W czasie gdy kulki się chłodzą rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W czekoladzie maczamy końcówki
Pysznie & Pięknie