orzechy - 16941 przepisów (strona:650/1130)

Sok na depresję 153

bananowo-cukiniowo-jabłkowy z orzechami laskowymi to porcja witamin i składników mineralnych niezbędnych dla mózgu. Magnez oraz witaminy z grupy B ochronią nas przed stresami dnia codziennego. Żelazo zawarte w soku dostarcza tlenu niezbędnego do pracy komórek nerwowych, zaś wapń - wspomaga układ nerwowy i pomaga organizmowi przyswajać witaminę B12 hamującą związany z wiekiem ubytek

Menu Zdrowia
Detoks. Smoothie. Dla zdrowia. 582

pomarańcza - sok z 1/2 cytryny - szklanka wody - szczypta kurkumy, chili - 1/2 banana Smoothie możecie uzupełnić zawsze np. 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej, płatkami owsianymi, jęczmiennymi, bądź orzechami będzie wtedy mogło pełnić rolę śniadania. Dzisiejsze propozycje bazowały na kilku produktach, aby pokazać Wam że przy zakupie kilku produktów w sklepie przez tydzień możecie codziennie przygotować sobie nowy koktajl.  Mam nadzieję

SMYKWKUCHNI
Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu 151

bardzo tanie. Przyrządzam je z wiejskim twarożkiem i mnóstwem nasion. Tych akurat mam zawsze pod dostatkiem. Warto w styczniu przejrzeć spiżarkę i lodówkę. Na pewno znajdziecie mnóstwo inspiracji. Nasiona, orzechy czy suszone owoce zawsze zalegają na półkach. Można je wykorzystać w styczniu do owsianki czy pieczenia chleba czy szpinakowych crepes. Szpinakowe crepes bezglutenowe Składniki: na 10 crepes

codojedzenia
Pulpety w białym sosie z warzywami 198

dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości

e-PrzepisyKulinarne
Zdrowe nawyki w diecie – od czego zacząć? 112

smażyć mięso w bułce tartej, która pochłania tłuszcz, mięso smaż na patelni grillowej bez tłuszczu bądź piecz w piekarniku. Jeżeli zdecydujesz się na panierkę, możesz zrobić ją np. z orzechów. Zamiast majonezu zrób sobie sos na bazie jogurtu naturalnego i ziół. Zamiast lodów śmietankowych wybierz sorbet. Jedna gałka sorbetu zawiera zazwyczaj o połowę mniej kalorii niż lody na bazie mlecznej

Kuchnia Bazylii
Wołowe mięsne kulki z cynamonem 92

przyprawy: cynamon, goździki, skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałem. Odstawiłem mięso na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu doprawiłem solą i pieprzem, dokładnie wyrobiłem. Uformowałem z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyłem na mocno rozgrzanym oleju. Podałem na wykałaczkach z sosem ( sos może być dowolny

R'n'G Kitchen
Chrupiące chrupki 119

podjadać, podgryzać, zagryzać, przegryzać i chrupać- to ten przepis jest właśnie dla Was. Zwłaszcza, jeśli tak jak ja, nie przepadacie za sztucznościami, które zawalają sklepowe półki. Zwykle sięgam po orzechy czy pestki, ale ten przepis zrewolucjonizował moje podejście do przekąsek. Przygotowanie wymaga nieco czasu, ale wszystko robi się praktycznie samo. Chrupki można przechowywać spokojnie przez kilka dni w zamkniętym pudełku

Pichceniomania
orzechowe klawisze 132

sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta soli dodatkowo: szklanka twardej marmolady różanej 2 białka  250 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami 116

gotowa, doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Odparować płyn, dodać masło. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać mąkę ze śmietaną, wyrobić ciasto. Ciasto dzielić na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, rozciągać na okrągłe placuszki, a następnie lekko rozwałkować. Nałożyć farsz, zamknąć, lekko zawinąć do góry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ Z ZIAREN. 141

zupy krem potrzebujemy zaledwie kilku składników. Marchewki, pietruszki, czosnku, chili, dyni piżmowej w postaci puree. Chrupiącą posypkę przygotujemy z ziaren takich jak: słonecznik, dynia, możemy też wykorzystać: płatki migdałowe, orzechy laskowe, nerkowca czy ewentualnie zrobić grzanki z czerstwego pieczywa. Jako zdrowy i zielony dodatek wykorzystałam jarmuż. Sprawdźcie listę składników i przygotujmy zupę- krem z dyni. SKŁADNIKI: - 2 szklanki puree

SMYKWKUCHNI
Podsumowanie roku 2016 i 10 najpopularniejszych wpisów 131

prażonym słonecznikiem   7. Ciasto Kinder Country bez pieczenia 8. Maślana chałka z kakao a la żyrafa 9. Ciasto z ptasim mleczkiem 10. Ciasto Poezja (karmel, kawa, czekolada, orzechy

Mania Wypiekania
Trufle czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.144 148

Masę przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Orzeszki i migdały podprażamy na patelni by zaczęły ładnie pachnieć. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy w orzechach lub kakao. Trzymamy w lodówce. Jeśli chcecie dać komuś fajny prezent wcale nie muszą być to gotowe trufle. Ja koleżance dałam słoiczek z masą i torebkę z posypkami, by psiapsiółka

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania