orzechy - 16941 przepisów (strona:643/1130)

CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 165

antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło in. 82% * oliwa z oliwek DODATKOWO: * świeży szczypiorek * biały sezam House of Asia * orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHUTNEY: Na oleju do woka podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet

Ostra na Słodko
Kokosowe pączuszki twarogowe 178

miski i wyrobić np. drewnianą łyżką , aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie warto dosypać troszkę mąki  , tak abyśmy mogli formować z ciasta małe kulki (wielkości orzecha włoskiego ) Ręce warto zwilżyc wodą lub obsypać mąką ,żeby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Tłuszcz rozgrzać . Postawić na małym ogniu i wrzucać partiami pączzuszki. Smażyć z obu stron

Malinowa Kawiarenka
PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE ) 172

użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Walijskie Pichcenie
Kokosowy snikers - jaglane ciasto na zimno 167

Kroić 24 godziny po przygotowaniu (ciasto musi bardzo mocno się schłodzić!). Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.  **Uwaga: ciepła polewa orzechowa lekko się rozwarstwia (tzn. wytrąca się tłuszcz z orzechów), ale w ogóle się tym nie przejmujcie, ponieważ po schłodzeniu - utworzy się jednolita warstwa :) Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Kasza jaglana z bananem i sosem orzechowo-klonowym 195

soku z cytryny, aż uzyskamy klarowną masę z idealnie cytrynowym posmakiem. Przekładamy kaszę do miseczek, na wierzch układamy pokrojonego w krążki banana i polewamy sosem! Możemy udekorować śniadanko posiekanymi orzechami. voilà

Ania i Marcin gotują
Domowa kawa orzechowa i pyszne ciasteczko 142

idealnie. Spróbujcie. Warto od czasu do czasu osłodzić sobie dzień Składniki: (na 1 kawę) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 4-5 łyżeczek masy orzechowej (u mnie z kawałkami orzechów)* 3 łyżeczki kawy zbożowej bita śmietana *jak masa kajmakowa, którą również można użyć, ale w mniejszej ilości Przygotowanie: Mleko przelewamy do garnuszka z grubszym dnem, stawiamy na gaz. Dodajemy masę

Słodkie okruszki
Trufle kakaowe + film 124

zalewamy kawą, dodajemy do nich serek mascarpone i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w dużej ilości kakao. Tak przygotowane trufle od razu podajemy lub w razie potrzeby przechowujemy w lodówce.   Artykuł Trufle kakaowe + film pochodzi z serwisu Smakowite

Smakowite Dania
Czekoladowa rozpusta – czyli idealne ciasto z czekoladą i bananami 636

wrzenia. Gotujemy jakieś 2-3 minuty i ściągamy z gazu. Po lekkim schłodzeniu polewamy nią ciasto i wkładamy je znów do lodówki. Dodatkowo : – drobno posiekane migdały lub inne orzechy którymi dowolnie dekorujemy ciasto Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to około 520 kcal. Oj dużo wyszło, ale uwierzcie, że warto Najlepsze połączenie smakowe: czekolada i banany Czekoladowa rozpusta: łatwy

Relaxtime
Klopsiki warzywne 148

Klopsiki warzywne Klopsiki z orzechów włoskich cieszyły się dużym uznaniem z Waszej strony, dlatego postanowiłem przygotować kolejne wegańskie klopsiki. Tym razem jednak troszkę inaczej… Klopsiki warzywne , które Wam dzisiaj chcę przedstawić, to masa kolorów, witamin oraz delikatny, subtelny i wciągający smak. Składnikami przypominają te, które możecie znać w sklepie IKEA. Nie chcę Was mamić obietnicami, że te są identyczne

Blendman
Inny wymiar polskiej kuchni 156

osób, które się spieszą i 1 obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 179

też praktyczne, starannie opracowane tabele dotyczące tajników gotowania np. zbóż czy nasion. Radzi, żeby każde danie zawierało coś słonego, słodkiego i kwaśnego, oraz żeby było wykończone ziołami czy prażonymi orzechami. Jej dania to kuchnia roślinna i pełnowartościowa, czyli zdrowe, nieprzetworzone składniki, jedzone bez pośpiechu, ale też bez liczenia kalorii, za to wyznaczane przez pory roku. Smaczne i piękne!   Autorka

Ugotowane pozamiatane
Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43 182

diabłem morskim. To był doskonały początek, potem było tylko lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty

Kulinarne przygody Gatity
Owsianka nocna z miodem - wersja podstawowa (Muesli Birchera, czyli owsianka bez gotowania) 116

wartość odżywczą i przygotowana z nich owsianka ma wyższy indeks glikemiczny niż owsianka, która jest przyrządzona bez gotowania.  Swoim pacjentom zalecił jej jedzenie - z suszonymi i świeżymi owocami, orzechami oraz jogurtem naturalnym.  Właśnie w taki sposób powstało słynne Muesli Birchera, które dodatkowo rozpowszechniła Helena Rubinstain, nazywając owsiankę Sałatką Piękności. W praktyce - owsianka nocna jest bardzo wygodna i właściwie

Di gotuje
,,Pączki z masłem orzechowym’’ 164

mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli masło lub masa orzechowa z kawałkami orzechów do nadziewania – Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Podróż w kulinaria
ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady 145

gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto, dopiero pod koniec dodając posiekaną czekoladę. Całość odkładam do lodówki na około 1/2 godziny. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Spłaszczam łyżką, wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie