orzechy - 16941 przepisów (strona:638/1130)

CYNAMONOWE MUFFINKI Z JABŁKAMI 162

składniki wystarczy krótko i niedbale wymieszać w misce. Polecam. SKŁADNIKI 100 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 2 jabłka 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów lub orzechów 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu płatki migdałów do posypania WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra

cool and minty
ZDROWE ROŚLINNE ŚNIADANIE DLA DZIECKA I NIE TYLKO 146

Proponuję więc wspomagać ten proces detoksyfikacyjny lekkim, surowym, warzywnym śniadaniem. Czytelnicy mojego bloga wiedzą, że na śniadanie pijamy zielony sok z jarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto 157

lubianą potawę. Tym razem misja została zakończona sukcesem. Oboje uwielbiamy cheddar i domowe pesto, a z cebulą komponują sie naprawdę wyśmienicie. Tym bardziej, że to pesto dodałam nasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe

Mienta blog
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 193

ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować

FitKot
Muszle makaronowe z serami i pesto 175

pomidory, zamieszać. Całość dusić na małej mocy przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować. Pesto z bazylii: 20 g bazylii (1 doniczka) 25 g orzechów , użyłam nerkowców, ale mogą być również migdały lub pestki słonecznika, dyni 2 łyżki pecorino lub parmezanu, startego 1 mały ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz Wszystkie składniki

Pełny talerz
Ciasto czekoladowe z kulkami serowo -kokosowymi. 185

gorzkiej czekolady 70 % 30 g masła Składniki na masę serową połączyć ze sobą dokładnie na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 15 minut . Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę rozpuścić

Ladylaura.
Domowa granola 140

sojowym i bananem, wi ę c wszystkim łasuchom doradzam dodać nieco więcej  miodu. Smacznego😉 Składniki: płatki owsiane 2 szklanki, żurawina suszona pół szklanki, orzechy włoskie pół szklanki, słonecznik pół szklanki, ostropest 2 łyżki, miód 5 łyżek, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki suche wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem

kulinarne odsłony pati
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 194

bulionu zupa nie powinna wymagać dodatkowego przyprawienia 5. Klopsiki - cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy następnie łączymy z mięsem i z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ręką, doprawiamy, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, gotujemy je w bulionie, który potem wykorzystamy do zupy  6. Zupę podajemy z siekanym koperkiem i ugotowanymi klopsikami  Tak upieczony kalafior świetnie sprawdzi się też jako dodatek

Słodki Kompromis
Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami 191

uwielbiam na śniadanie wszelkiego rodzaju "mamałygi" , wszelkie puddingi, owsianki, kremy z kaszy - dyniowy ( przepis ) czy żurawinowy ( przepis ) od zawsze znajdowały w moim menu szczególne miejsce, wzbogacając je świeżymi owocami, orzechami, domową granolą ( przepis ) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa. Pierwsze dynie jakie pojawiają się na straganach zaczynają coraz częściej nawiedzać moją kuchnie, tym razem nadają smak kaszy jaglanej

Słodki Kompromis
Kasza gryczana z grzybami i jajkiem w koszulce 159

kocham kasze pod każdą postacią, nie ma chyba rodzaju, który mi nie odpowiada. Jadam kaszę na śniadanie, obiad i kolację, doskonale łączy się ze świeżymi i suszonymi owocami czy orzechami, wychodzi z niej ciekawe kaszotto, nadaje się na farsz do pierogów czy warzyw, jest bardzo uniwersalna i smakuje wszystkim. Gdyby inspiracji z kaszą w roli głównej  było mało zapraszam

Słodki Kompromis
Dyniowo-cynamonowe bułeczki 170

odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny 6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rozpuszczamy w rondelku, trzymamy na ogniu aż masło zacznie się rumienić i pachnieć orzechami, za pomocą szpatułki zeskrobujemy z dna brązowe drobinki, uważamy, żeby nie spalić masła, masło odstawiamy do całkowitego wystygnięcia' 7. W miseczce mieszamy cukier z wszystkimi przyprawami 8. Kiedy ciasto podwoi swoją

Słodki Kompromis
Leniwe 167

kształt, blat podsypujemy mąką 4. Gotujemy kluski w osolonym wrzątku, ok 4 min od wypłynięcia na powierzchnię 5. W rondelku rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się pienić, brązowieć i pachnieć orzechami zdejmujemy z ognia 6. Gotowe kluski polewamy palonym masłem, oprószamy mielonym cynamonem i brązowym cukrem

Słodki Kompromis
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 171

kolendrę,  roztarte w moździerzu chilli,  mieszamy dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei mięso  4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,  wrzucamy mięsne kulki do gorącego rosołu i gotujemy ok 2 minuty,  wsypujemy ryż i gotujemy ok 10 min,  aż ryż zmięknie, a zupa lekko zgęstnieje

Słodki Kompromis
Mistrzowska owsianka 182

zdrowe cuda od których ,moje półki w spiżarni aż się uginają. Nie musisz od razu zaopatrywać się we wszystkie dodatki, doskonale wzbogacisz swoje owsianki pospolitym słonecznikiem, pestkami dyni, orzechami, nasionami lnu, kokosem itp. Często również łączę płatki owsiane z kaszą, używam do tego celu zazwyczaj kaszy jaglanej, orkiszowej lub owsianej, nie gardzę jednak bardziej egzotycznymi odmianami jak komosa ryżowa, amarantus

Słodki Kompromis
Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 165

przygotowania: 60 min Wierzch    1 kg śliwek węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto  150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów  2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu 2 jajka 150 ml zimnego

Słodki Kompromis