orzechy - 16941 przepisów (strona:632/1130)

M i razowe ciastka... 101

100g płatków owsianych -1/2 filiżanki pokruszonych orzechów(różnego rodzaju) - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 5- 6 ziaren czarnego pieprzu * - 5 ziaren ziela angielskiego* - 100g posiekanej gorzkiej czekolady  Masło utrzeć z cukrem i z melasą dodać jajko dalej ucierać  Mąkę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Banoffe pie czyli moja wariacja 143

Deser ekspresowy. Troszkę go zmodyfikowałam.   Przepis - na okrągłe naczynie ceramiczne, lub tortownicę 22cm średnicy 85 g masła 150 g ciastek pełnoziarnistych 25 g mielonych migdałów 25 g mielonych orzechów włoskich 30g siekanej czekolady deserowej  Wszystkie produkty zmiksować w malakserze na konsystencje mokrego piasku. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę wysmarować masłem i obsypać na przykład mielonymi migdałami

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka owsiane z bakaliami 311

Fantastyczna alternatywa dla łasuchów! Gotowe w 15min! Składniki: 1 szk wiórek kokosowych 1 szk płatków owsianych górskich 1/2 szk suszonej żurawiny 1/2 szk orzechów 1 jajko 2 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Wymieszać wszystkie składniki i formować kulki  średnicy 3cm. 2. Piec w temp. 180' przez 15-20min. Przepyszne

FITBUuK
Marchewkowe kluseczki 142

jest dość luźne), najlepiej w rękawiczkach, ponieważ marchewka barwi skórę. W dużym garnku zagotowujemy dość dużo wody z solą i olejem. W między czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego( ja odkładałam swoje na talerz lekko posypany mąką ryżową). Wkładamy kluseczki do gotującej się wody. Po wypłynięciu kluseczek gotujemy je ok. 3-4 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową do miski

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Herbaciany naked cake 199

zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie? Smacznego! Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy manny Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie

Karczma Honorietty
Grillowane piersi z kurczaka z serem korycińskim 192

kształt. W ofercie Państwa Bielec znajdziecie ser koryciński naturalny oraz wersje z najróżniejszymi dodatkami np. z pomidorem, bazylią i czosnkiem, z chili i oregano, z kminkiem, z żurawiną, z orzechami włoskimi, z bazylią, z pieprzem kolorowym czy wspomniany wcześniej przeze mnie ser koryciński z czarnuszką. Każdy z tych serów jest doskonałym dodatkiem do codziennych kanapek, sałatek, obiadów czy najróżniejszych przekąsek

Słodkie okruszki
Salted Chocolate Chunk Cookies 145

pół na pół) Masło ubić z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, zmiksować. Dodać ekstrakt z wanilii, proszek, sól, oba rodzaje mąki i zmiksować. Wmieszać czekoladę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 10-12 min. Studzić na kratce. źródło: klik

Słodkie inspiracje
Kakaowe ciastka z czekoladowo-pomarańczowym kremem 121

wystudzić. Następnie wolnym strumieniem wlewać kremówkę o temp. pokojowej, ciągle mieszając, dodać alkohol i wymieszać. Ciastka przekładać kremem. Schłodzić w lodówce przed podaniem. * można też urywać kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatać je na placuszek w dłoniach, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trudno się je wałkuje

Słodkie inspiracje
Proste korzenne ciasteczka miodowe 108

cukru na gładką, puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać miód i ponownie zmiksować bardzo dokładnie. Stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego * i obtaczać je w pozostałym cukrze (1/2 szklanki). Układać ciasteczka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 min. Wystudzić. Smacznego! * gdyby ciasto było bardzo lepkie

Słodkie inspiracje
Chocolate crinkles 110

ekstrakt, wszystko wymieszać. Dodać suche składniki i wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć je do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 10-12 min. źródło: klik

Słodkie inspiracje
Piekielne bliźniaki 158

masła. Posiekać całość nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10-12 min. Ostudzić. Krem 100 g gorzkiej

Słodkie inspiracje
Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce 145

rozbić i roztrzepać widelcem. Połowę jajka dodać do warzywnej masy. Masę delikatnie wyrobić widelcem. Formować kulki wielkości 3 centymetrów. Obtaczać je w pozostałej połowie roztrzepanego jajka a następnie w orzechach. Gotowe kulki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanycm do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać z ketchupem. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Smacznego! Marchewkowo-ziemniaczane

mecooks
Pełnoziarniste ciastka 2w1 172

składniki, łączymy do całkowitego połączenia się  7. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia  8. Odrywamy kawałek jasnego ciasta i ciemnego, wielkości orzecha włoskiego i łączymy te kulki ze sobą, układamy na blaszce ok 8 sztuk, lekko spłaszczamy i pieczemy ok 12 minut, lub do momentu aż brzegi lekko się zrumienią, studzimy chwilę

Słodki Kompromis
Jajka faszerowane pastą z żółtym serem 103

przekładamy do miseczki. Białka odkładamy na talerzyk.Żółtka rozdrabniamy widelcem. Do żółtek dodajemy majonez, starty ser i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Dłonie zwilżamy lekko i formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do każdego białka w miejsce żółtka wkładamy kulkę masy jajecznej. Dekorujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kokosanki z białek 224

końcu wsypać mąkę. Połowę białek dodać do wiórek i delikatnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita - połączyć z resztą białek. Za pomocą wilgotnych dłoni formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Czasami używam szprycy do kremu - efekt na powyższych zdjęciach.) Kokosanki piec około 15 minut w 180 stopniach. (Piekarnik należy uprzednio

Di gotuje