posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne, nawet następnego dnia smakowało jak świeżo upieczone. Jeśli dla kogoś mało słodkie
Dieta moja pasjajednolitą masę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na płaski talerz wysypujemy mąkę orzechową do obtaczania i wyjmujemy masę z lodówki. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mace orzechowej( ok. 30 szt.). Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą
słodkie i nie tylko historie kulinarnefigowca i zrobiłam torcik z bakaliami. Do tego szybki krem i wyszło na prawdę coś pysznego. Składniki: Ciasto: 6 białek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki
Ala piecze i gotujeTradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam! PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/ - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę
Domowa cukiernia Ewyskóry i ości dorsza rozdrobniłem, ugotowane ziemniaki przepuściłem przez praskę, wymieszałem razem ze skórką cytryny, posiekana natką , solą, szczyptą chili i pieprzem do smaku. Z masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego, panierowałem kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyłem na złoto na oleju, osaczyłem na papierowych ręcznikach. Czerwone cebule pokroiłem w cienki piórka. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy
R'n'G KitchenDokładnie wymieszać. Gdyby od ciasta oddzielały się suche składniki, można dodać nieco oleju lub wody. Ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie mokrymi rękami odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Mocno ściskać, następnie delikatnie rozpłaszczać i kłaść w odstępach 3 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec 22-25 minut. Blachę
Czerwień i błękitlawendą oraz poziomkową watą cukrową. Deser lekki, smaczny, orzeźwiający i wygląda fantastycznie w pięknych kolorach. Wspaniałe zakończenie posiłku. Drugi deser w menu to suflet Grand Marnier z prażonymi orzechami makadamia i syropem klonowym, równie pyszny jak pierwszy deser. Bardzo kremowy, puszysty, rozpływa się w ustach i jest to przepis autorski szefa kuchni. Polecam… Na danie główne mamy do wyboru
Mała Cukierenkaulubiona wersja jaglanki na śniadanie. Jemy ją prawie w każdy weekend. Smakuje świetnie, a do tego cieszy oko :) Można ją podać z dowolnymi dodatkami. Ja zazwyczaj dorzucam jakieś owoce, orzechy, albo posypuję pudrem truskawkowym. A Wy jadacie kaszę jaglaną na słodko? :) 120 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 200 g mleczka kokosowego łyżka miodu 1 łyżka wiórków kokosowych pół
Mienta blog100g płatków owsianych -1/2 filiżanki pokruszonych orzechów(różnego rodzaju) - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 5- 6 ziaren czarnego pieprzu * - 5 ziaren ziela angielskiego* - 100g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem i z melasą dodać jajko dalej ucierać Mąkę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDeser ekspresowy. Troszkę go zmodyfikowałam. Przepis - na okrągłe naczynie ceramiczne, lub tortownicę 22cm średnicy 85 g masła 150 g ciastek pełnoziarnistych 25 g mielonych migdałów 25 g mielonych orzechów włoskich 30g siekanej czekolady deserowej Wszystkie produkty zmiksować w malakserze na konsystencje mokrego piasku. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę wysmarować masłem i obsypać na przykład mielonymi migdałami
Piekarz-Kucharz-GarkotłukFantastyczna alternatywa dla łasuchów! Gotowe w 15min! Składniki: 1 szk wiórek kokosowych 1 szk płatków owsianych górskich 1/2 szk suszonej żurawiny 1/2 szk orzechów 1 jajko 2 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Wymieszać wszystkie składniki i formować kulki średnicy 3cm. 2. Piec w temp. 180' przez 15-20min. Przepyszne
FITBUuKjest dość luźne), najlepiej w rękawiczkach, ponieważ marchewka barwi skórę. W dużym garnku zagotowujemy dość dużo wody z solą i olejem. W między czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego( ja odkładałam swoje na talerz lekko posypany mąką ryżową). Wkładamy kluseczki do gotującej się wody. Po wypłynięciu kluseczek gotujemy je ok. 3-4 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową do miski
słodkie i nie tylko historie kulinarnezbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie? Smacznego! Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy manny Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie
Karczma Honoriettykształt. W ofercie Państwa Bielec znajdziecie ser koryciński naturalny oraz wersje z najróżniejszymi dodatkami np. z pomidorem, bazylią i czosnkiem, z chili i oregano, z kminkiem, z żurawiną, z orzechami włoskimi, z bazylią, z pieprzem kolorowym czy wspomniany wcześniej przeze mnie ser koryciński z czarnuszką. Każdy z tych serów jest doskonałym dodatkiem do codziennych kanapek, sałatek, obiadów czy najróżniejszych przekąsek
Słodkie okruszkipół na pół) Masło ubić z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, zmiksować. Dodać ekstrakt z wanilii, proszek, sól, oba rodzaje mąki i zmiksować. Wmieszać czekoladę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 10-12 min. Studzić na kratce. źródło: klik
Słodkie inspiracje