Cześć. Dziś mam dla Ciebie deser, który pokochałam od pierwszej łyżeczki. Gwarantuję, że Ty też go pokochasz. Połączenie domowej granoli z orzechami i cynamonem w towarzystwie musu owocowego z truskawek, malin, wiśni i porzeczek oraz jogurtu waniliowego. Można podać jako śniadanie lub deser. Podobny deser przygotowała jedna z ekip na warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział jakiś czas temu
Moja pasja smakusodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste. W garnku rozgrzać olej do smażenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem. Odrywać kawałki ciasta i utworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy pączki usmażą się z jednej strony, zaczynają się same obracać na drugą stronę. Wyjąć z tłuszczu
Ciastka - domowe słodkościnasiona konopi, produkt należący do kategorii superfood z racji dużej zawartości witamin, składników mineralnych a także białka. Nasionka te, idealnie nadają się do zastosowania wszędzie tam, gdzie smakowałyby nam orzechy, sezam, pestki itp. Są porównywalnie smaczne i świetnie uzupełniają bezmięsne przepisy. Składniki: nieduża główka kapusty pekińskiej spora marchew 1 por 3 łyżki łuskanych nasion konopi ząbek czosnku sok wyciśnięty
Poezja Smaków - blog kulinarnykakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO: 280 g dżemu z owoców leśnych biała polewa z Delecty posypka karmelowa/ orzechy BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania dodajemy
Moje-pitraszenieantrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło in. 82% * oliwa z oliwek DODATKOWO: * świeży szczypiorek * biały sezam House of Asia * orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHUTNEY: Na oleju do woka podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet
Ostra na Słodkomiski i wyrobić np. drewnianą łyżką , aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie warto dosypać troszkę mąki , tak abyśmy mogli formować z ciasta małe kulki (wielkości orzecha włoskiego ) Ręce warto zwilżyc wodą lub obsypać mąką ,żeby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Tłuszcz rozgrzać . Postawić na małym ogniu i wrzucać partiami pączzuszki. Smażyć z obu stron
Malinowa Kawiarenkaużyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Walijskie PichcenieKroić 24 godziny po przygotowaniu (ciasto musi bardzo mocno się schłodzić!). Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. **Uwaga: ciepła polewa orzechowa lekko się rozwarstwia (tzn. wytrąca się tłuszcz z orzechów), ale w ogóle się tym nie przejmujcie, ponieważ po schłodzeniu - utworzy się jednolita warstwa :) Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćsoku z cytryny, aż uzyskamy klarowną masę z idealnie cytrynowym posmakiem. Przekładamy kaszę do miseczek, na wierzch układamy pokrojonego w krążki banana i polewamy sosem! Możemy udekorować śniadanko posiekanymi orzechami. voilà
Ania i Marcin gotująidealnie. Spróbujcie. Warto od czasu do czasu osłodzić sobie dzień Składniki: (na 1 kawę) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 4-5 łyżeczek masy orzechowej (u mnie z kawałkami orzechów)* 3 łyżeczki kawy zbożowej bita śmietana *jak masa kajmakowa, którą również można użyć, ale w mniejszej ilości Przygotowanie: Mleko przelewamy do garnuszka z grubszym dnem, stawiamy na gaz. Dodajemy masę
Słodkie okruszkizalewamy kawą, dodajemy do nich serek mascarpone i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w dużej ilości kakao. Tak przygotowane trufle od razu podajemy lub w razie potrzeby przechowujemy w lodówce. Artykuł Trufle kakaowe + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite Daniawrzenia. Gotujemy jakieś 2-3 minuty i ściągamy z gazu. Po lekkim schłodzeniu polewamy nią ciasto i wkładamy je znów do lodówki. Dodatkowo : – drobno posiekane migdały lub inne orzechy którymi dowolnie dekorujemy ciasto Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to około 520 kcal. Oj dużo wyszło, ale uwierzcie, że warto Najlepsze połączenie smakowe: czekolada i banany Czekoladowa rozpusta: łatwy
RelaxtimeKlopsiki warzywne Klopsiki z orzechów włoskich cieszyły się dużym uznaniem z Waszej strony, dlatego postanowiłem przygotować kolejne wegańskie klopsiki. Tym razem jednak troszkę inaczej… Klopsiki warzywne , które Wam dzisiaj chcę przedstawić, to masa kolorów, witamin oraz delikatny, subtelny i wciągający smak. Składnikami przypominają te, które możecie znać w sklepie IKEA. Nie chcę Was mamić obietnicami, że te są identyczne
Blendmanosób, które się spieszą i 1 obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem
Ugotowane pozamiataneteż praktyczne, starannie opracowane tabele dotyczące tajników gotowania np. zbóż czy nasion. Radzi, żeby każde danie zawierało coś słonego, słodkiego i kwaśnego, oraz żeby było wykończone ziołami czy prażonymi orzechami. Jej dania to kuchnia roślinna i pełnowartościowa, czyli zdrowe, nieprzetworzone składniki, jedzone bez pośpiechu, ale też bez liczenia kalorii, za to wyznaczane przez pory roku. Smaczne i piękne! Autorka
Ugotowane pozamiatane