blogu dawno nie odświeżałam zakładki Wielkanoc, więc chciałam podrzucić Wam jeden z prostszych przepisów na babkę. Na bazie oleju, z dodatkiem kakao oraz pyszną polewą z białej czekolady i orzechami. W pełni rozkwitający Wrocław coraz częściej kusi nas do wyjścia z bloku i spalenia skonsumowanych kalorii. Spacery z […] Artykuł Babka na oleju pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeDODATKOWO : płatki migdałów skórka pomarańczowa kandyzowana kolorowe posypki, oraz pisaki cukrowe dowolne orzechy PRZYGOTOWANIE : Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne
Kulinarne Fantazje Marioliząbki czosnku, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Zwilżonymi w oleju dłońmi formujemy zgrabne pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Takie pulpety obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni olejem. Przekładamy do naczynia z kapustą. Dokładamy namoczoną wcześniej przez 1 godzinę w ciepłej wodzie kaszę pęczak
WojnaNaSmaki.plnatkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie mieszamy. Z dobrze wyrobionej masy z dorsza, dłońmi zwilżonymi w oleju, formujemy zgrabne klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformowane klopsiki parzymy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Sposób pierwszy – klopsiki w sosie ogórkowo-grzybowym: do nagrzanego naczynia wlewamy odrobinę oleju, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane
WojnaNaSmaki.plpapryczka chili lub jalapeno (bez pestek) 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki natki kolendry lub pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli słodka papryka wymieszana ze zmiażdżonymi drobno orzechami - do posypania Wykonanie: Ugotować jajka na twardo, zahartować w zimnej wodzie i wystudzić przed obraniem. W malakserze zemleć wszystkie pozostałe składniki. Nie dodaję do masy z awokado ugotowanych żółtek aby zachować
Sztuka gotowania w/g Samirymałej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz składniki mokre z suchymi, ciasto możesz wyrobić ręką (będzie bardzo gęste). Podziel ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego i połóż na blasze w odstępach ok. 5 cm. Następnie lekko spłaszcz każde ciastko, np. dłonią. Wstaw blachy do piekarnika i piecz przez ok. 7-10 min. - do zarumienienia
Domowa Cookierenka Agiszklanki cukru 2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 i 1/3 szklanki mąki 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła bakalie (u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i orzechy) Całe jajka miksujemy z cukrem i masłem. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę, następnie mąkę z proszkiem i troszkę bakalii. Pieczemy w dobrze piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni
Trzeci talerzStopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniapłatków hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
FitKotgorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 deser czekoladowy (150g) 200 ml śmietanki 30 % schłodzonej 1 op. śmietanki w proszku 1 banan 50 g kremu karmelowego 3 łyżeczki pokrojonych orzechów Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce, przekładamy do miseczki i dodajemy mleko. Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy i dodajemy do niej deser czekoladowy. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię. Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta
Ciastka - domowe słodkościosoba, która nie umie gotować. Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki
Ugotowane pozamiatanezimno. Masę serową zamiast piec gotuje się jak budyń, dzięki czemu jest bardzo delikatna i aksamitna. Ps. śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję sernika gotowanego – z karmelem, orzechami, kokosową kruszonką, mleczną czekoladą, chrupiącymi prażynkami … i wszystkim tym, na co Wam tylko przyjdzie ochota! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-24 cm ) MASA SEROWA: * ser biały 3-krotnie mielony
Ostra na Słodkowyrobić. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować. Następnie ułożyć połowę grillowanych plastrów bakłażana. Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na plastrach bakłażana. Mozzarellę pokroić w pół plastry i ułożyć pomiędzy pomiędzy pulpecikami. Całość polać 4-5 łyżkami sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć drugą połowę grillowanych plastrów
Monia miesza i gotujeporcji): 700 g płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego
Menu Zdrowia