orzechy - 16941 przepisów (strona:629/1130)

Babka na oleju 286

blogu dawno nie odświeżałam zakładki Wielkanoc, więc chciałam podrzucić Wam jeden z prostszych przepisów na babkę. Na bazie oleju, z dodatkiem kakao oraz pyszną polewą z białej czekolady i orzechami. W pełni rozkwitający Wrocław coraz częściej kusi nas do wyjścia z bloku i spalenia skonsumowanych kalorii. Spacery z […] Artykuł Babka na oleju pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY + FILMIK 125

DODATKOWO :  płatki migdałów  skórka pomarańczowa kandyzowana kolorowe posypki, oraz pisaki cukrowe dowolne orzechy                                                               PRZYGOTOWANIE :  Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 375

ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Zwilżonymi w oleju dłońmi formujemy zgrabne pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Takie pulpety obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni olejem. Przekładamy do naczynia z kapustą. Dokładamy namoczoną wcześniej przez 1 godzinę w ciepłej wodzie kaszę pęczak

WojnaNaSmaki.pl
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 441

natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie mieszamy. Z dobrze wyrobionej masy z dorsza, dłońmi zwilżonymi w oleju, formujemy zgrabne klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformowane klopsiki parzymy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Sposób pierwszy – klopsiki w sosie ogórkowo-grzybowym: do nagrzanego naczynia wlewamy odrobinę oleju, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane

WojnaNaSmaki.pl
Zdrowe faszerowane jajka kremem awokado i kruszonką z paprykowanych orzechów 170

papryczka chili lub jalapeno (bez pestek) 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki natki kolendry lub pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli słodka papryka wymieszana ze zmiażdżonymi drobno orzechami - do posypania Wykonanie: Ugotować jajka na twardo, zahartować w zimnej wodzie i wystudzić przed obraniem. W malakserze zemleć wszystkie pozostałe składniki. Nie dodaję do masy z awokado ugotowanych żółtek aby zachować

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ciasteczka z mąki kokosowej i tahini (wegańskie, bezglutenowe) 290

małej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz składniki mokre z suchymi, ciasto możesz wyrobić ręką (będzie bardzo gęste).   Podziel ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego i połóż na blasze w odstępach ok. 5 cm. Następnie lekko spłaszcz każde ciastko, np. dłonią. Wstaw blachy do piekarnika i piecz przez ok. 7-10 min. - do zarumienienia

Domowa Cookierenka Agi
Babka śmietankowa – kuchnia podkarpacka 161

szklanki cukru 2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 i 1/3 szklanki mąki 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła bakalie (u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i orzechy) Całe jajka miksujemy z cukrem i masłem. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę, następnie mąkę z proszkiem i troszkę bakalii. Pieczemy w dobrze piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni

Trzeci talerz
KRUCHE CIASTECZKA NA DWA SPOSOBY 113

Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 148

płatków hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

FitKot
Słodkie pucharki 141

gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 deser czekoladowy (150g) 200 ml śmietanki 30 % schłodzonej 1 op. śmietanki w proszku 1 banan 50 g kremu karmelowego 3 łyżeczki pokrojonych orzechów Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce, przekładamy do miseczki i dodajemy mleko. Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy i dodajemy do niej deser czekoladowy. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 229

smak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię.  Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 193

osoba, która nie umie gotować. Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki

Ugotowane pozamiatane
SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ 228

zimno. Masę serową zamiast piec gotuje się jak budyń, dzięki czemu jest bardzo delikatna i aksamitna. Ps. śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję sernika gotowanego – z karmelem, orzechami, kokosową kruszonką, mleczną czekoladą, chrupiącymi prażynkami … i wszystkim tym, na co Wam tylko przyjdzie ochota! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-24 cm ) MASA SEROWA: * ser biały 3-krotnie mielony

Ostra na Słodko
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 180

wyrobić. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować. Następnie ułożyć połowę grillowanych plastrów bakłażana. Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na plastrach bakłażana. Mozzarellę pokroić w pół plastry i ułożyć pomiędzy pomiędzy pulpecikami. Całość polać 4-5 łyżkami sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć drugą połowę grillowanych plastrów

Monia miesza i gotuje
Domowa granola 225

porcji): 700 g płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100  g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego

Menu Zdrowia