Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniapłatków hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
FitKotgorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 deser czekoladowy (150g) 200 ml śmietanki 30 % schłodzonej 1 op. śmietanki w proszku 1 banan 50 g kremu karmelowego 3 łyżeczki pokrojonych orzechów Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce, przekładamy do miseczki i dodajemy mleko. Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy i dodajemy do niej deser czekoladowy. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię. Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta
Ciastka - domowe słodkościosoba, która nie umie gotować. Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki
Ugotowane pozamiatanezimno. Masę serową zamiast piec gotuje się jak budyń, dzięki czemu jest bardzo delikatna i aksamitna. Ps. śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję sernika gotowanego – z karmelem, orzechami, kokosową kruszonką, mleczną czekoladą, chrupiącymi prażynkami … i wszystkim tym, na co Wam tylko przyjdzie ochota! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-24 cm ) MASA SEROWA: * ser biały 3-krotnie mielony
Ostra na Słodkowyrobić. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować. Następnie ułożyć połowę grillowanych plastrów bakłażana. Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na plastrach bakłażana. Mozzarellę pokroić w pół plastry i ułożyć pomiędzy pomiędzy pulpecikami. Całość polać 4-5 łyżkami sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć drugą połowę grillowanych plastrów
Monia miesza i gotujeporcji): 700 g płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego
Menu Zdrowiabogatym w składniki niezbędne dla naszego organizmu. Jeśli macie ochotę więcej poczytać o spirulinie zapraszam do postu Spirulina, co, jak, z czym i dlaczego? Składniki: ok 10 szt orzechów brazylijskich 2 garści jagód leśnych 1 łyżeczka miodu 1 łyżka jagód goji 1 łyżka nasion konopi 1 łyżeczka cynamonu szczypta różowej soli himalajskiej 1 płaska łyżeczka spiruliny 1 łyżka karobu
Blondynka Gotujeziemnych; 1 szklanka chipsów bananowych ; 1 szklanka lentilek; 1 szklanka białego cukru; 1 i 1/4 szklanki miodu (u mnie lipowy); 1 szklanka masła orzechowego (u mnie kremowe, bez kawałków orzechów). Dodatkowo: Prostokątna forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 33 x 23 cm; Papier do pieczenia; Łyżka + odrobina masła. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Prostokątną formę/naczynie żaroodporne o wymiarach
Gospodyni Miejskałyżki gęstej śmietany 25 dag małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki keczupu szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany musztarda sól cukier pieprz zielenina, pomidor, ogórek orzechy włoskie itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy cienko
Moja Książka Kucharskaskładnikiem moich wielu słodkości (ten słodki imbir jest rewelacyjny...dlaczego nie odkryłam go wcześniej?!). Polecam! Składniki na 24 sztuki: 1 szklanka płatków kokosowych, 1 szklanka migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki sezamu, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 30 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 2 łyżki karobu. kandyzowany imbir: 2 łyżki startego na drobnych
Jeść, by żyć w zdrowiupowstałej masy utworzyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut (będzie się lepiej 'kulało' kuleczki), a potem wyjąć i zrobić kulki o wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie odłożyć do lodówki- na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać kuleczki w 2cm odstępach
Kraina Miodem Płynącamakaronem, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z serem feta i szynką Sałatka na lunch do pracy! Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka z paluszkami krabowymi i tuńczykiem! Sałatka z orzechami i pieczoną dynią Azjatycka sałatka z cieciorką Sałatka z sardynkami Sałatka z brzoskwiniami! Pomidory z mozzarellą Sałatka z ośmiornicą! Sałatka z makaronem i brokułem Sałatka z grzankami i jajkiem
SMYKWKUCHNIpowidłami lub marmoladą, cały piernik obciążamy np. grubą książką i odstawiamy na kilka dni by zmiękł. Piernik dekorujemy polewą czekoladową, roztopioną czekoladą lub lukrem. Możemy dodatkowo obsypać go orzechami. By upiec pierniczki dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, wycinamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach
Smak mojej kuchni