orzechy - 16941 przepisów (strona:639/1130)

Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 136

czosnkiem   albo upiec. Można dodać do zupy lub   spożywać na surowo,   w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Fenkuł czyli koper włoski, bo o nim mowa zawiera między

Moja Mama Gotuje
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką 107

śniadanie robi się właściwie samo, w tym samym czasie kiedy ja zajmuję się moją poranną toaletą. Dodawanie gotowej granoli jest bardzo wygodne ponieważ zawiera ona już w sobie migdały, orzechy, sezam i żurawinę. Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki granoli 1/2 gruszki 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Granolę wsyp do miseczki

Moja Mama Gotuje
Sałatka z komosą ryżową, rzodkiewką i awokado 119

przyspieszone starzenie się skóry,ale wywołują niektóre nowotwory. Kolejnym niezwykłym składnikiem oleju z zarodków pszennych jest  oktakosanol . Ten związek chemiczny spotkać możemy również w trzcinie cukrowej i niektórych orzechach. Nie poznano jak dotąd, dokładnego sposobu działania oktakosanolu. Uważa się jednak, że związek ten  podnosi energię i witalność naszego organizmu,  uprawniając przesyłanie impulsów nerwowych, a także transport

Moja Mama Gotuje
Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym 179

cukier. Zdejmujemy z gazu. Do przestudzonej kaszy dodajemy drobno pokrojone: suszone pomidory i cebulę, czubricę, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i wilgotnymi rękami lepimy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ugotowany makaron spaghetti, wykładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowo-bakłażanowym, na wierzchu układamy pulpety i posypujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z najlepszymi o tej porze roku, świeżo ukiszonymi ogórkami

Moja Mama Gotuje
Błyskawiczne lody czekoladowe 170

zamrażalki (naszym by się to przydało :)) Możemy zamiast kakao dodać zamrożone owoce (maliny, truskawki lub jagody) i mamy lody owocowe. Lody nakładamy do pucharków i dekorujemy według uznania owocami, orzechami itd. Tak przyrządzone lody możemy również wykorzystać jako dodatek np. do szarlotki na ciepło. Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Brownie jaglane z truskawkową polewą 136

pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa ze zmiksowanych, mrożonych truskawek, odrobiny miodu i chia). Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Budyń jaglano-bananowy 91

musi być taka bardzo gładka jak pierwsza. Do salaterki nakładamy masę jaglano-budyniową a następnie masę jaglano-kakaową, posypujemy owocami granatu i gotowe. Można dodawać dowolne owoce lub posiekane orzechy. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Ekologia na wyciągnięcie ręki 164

się wcześniej niespotykane produkty, które są ochoczo kupowane. Niby wszystko drożeje, a jednak stać nas coraz częściej na „ekskluzywne przyjemności”, szczególnie te przeznaczone do jedzenia. Sushi, owoce liczi, czy orzechy brazylijskie to produkty, które znajdziemy zarówno w supermarketach, jak i niektórych sklepach osiedlowych. Cieszy również fakt, że człowiek coraz częściej odchodzi od kupowania w miarę tanich fast-foodów na rzecz

Moja Mama Gotuje
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I SOSEM WINEGRET 208

słonecznikiem.  Całość polewamy sosem wg uznania. Jeśli nie lubisz jakiegoś warzywa, spokojnie zamień je na swoje ulubione. W tym wypadku inwencja własna wskazana. Sałatka może zawierać paprykę, jabłko, orzechy włoskie, ser kozi, ser typu feta lub inne pyszności. Smacznego! Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać sos w osobnym pojemniku i polać

KuchcikoweLove
Miękkie wegańskie ciastka z zakamuflowaną marchewką 144

proszek do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki zagniatając ciasto. Gotowe ciasto ma konsystencję dobrze wyrobionej plasteliny więc można je dowolnie wycinać i formować. Najłatwiej będzie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piecz ciastka w temp. 180 C przez 20 minut. Jeszcze ciepłe ciacha posmarowałam lukrem z soku pomarańczowego, który został mi od ciasta drożdżowego. Smacznego!   Artykuł

greenscarf
Siewcy Smaku na warszawskich Koszykach 140

indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się nimi najeść do syta. Próbowałam

Kulinarne przygody Gatity
Śląski Projekt Burger. BUŁKĘS Katowice 150

nawet z dziećmi, bo w BUŁKĘS znajdziemy przytulny kącik dla dzieci i za to duży plus! Wybrałam BUŁKĘS z pulled pork i grillowanymi warzywami, z dodatkiem parmezanu, pesto rosso, orzechów włoskich i ukochanej rukoli

Moja smaczna kuchnia
Klopsiki w occie 129

soli Sposób przygotowania: Bułkę moczymy w wodzie. Do naczynia wkładamy mięso. Dodajemy bułkę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odrywamy po kawałku mięsa, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka, marchew w cienkie plasterki. Wszystkie składniki zalewy razem z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut. Czekamy

Pobite gary Barbary
Makowiec z serowym nadzieniem 143

pieczenia Masa makowa: 250 g suchego maku 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 15 dag kaszy manny błyskawicznej 4 jajka aromat migdałowy (koniecznie) bakalie: orzechy, rodzynki, kokos Nadzienie serowe: 250 g białego sera półtłustego 2 dojrzałe banany 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 żółtko Ponadto: Powidła śliwkowe 1 łyżka kakao 8 dużych łyżek cukru

Praktyczna pl
Restauracja włoska Trattoria Mamma Mia 155

czarne i zielone, cebula ) i 1/2 Porcini (sos pomidorowy, ser mozzarella, borowik, ser ricotta, rozmaryn, czosnek) Insalata di fromaggio di capra (sałatka serowa: grillowany kozi ser, kompozycja sałat, karmelizowane orzechy nerkowca, cząstki grejpfruta, winogrona) Będzie to długi post, bo i potraw było wiele. Bakłażan był idealny, rozpływający się w ustach. Nawet mój mąż, który nie przepada za tym warzywem był

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania