orzechy - 16941 przepisów (strona:640/1130)

Tort lodowy z kremem czekoladowym i wafelkami Lusette 185

Tort lodowy, który smakuje jak sernikowe lody z dodatkiem czekolady i orzechów... Pyszny! Na czekoladowym spodzie, z kawałkami wafelek Lusette... Udekorowany ubitą śmietanką i wspomnianymi wafelkami... Smak na pewno Was zadowoli... Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu

Domowa cukiernia Ewy
Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą 127

ziemniaczaną), proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz startą czekoladę. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Powstałą masę schłodzić w lodówce 30 minut. Ze schłodzonego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej pomagać sobie małą łyżeczką) i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (podczas pieczenia ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłkowa smoothie bowl. Owocowe śniadanie 178

smaku, ale także cennych witamin. Można też miksować owoce z warzywami a przybierać też wedle własnej fantazji. Dodatkami mogą być płatki zbożowe, ekspandowane ziarna, owoce świeże, suszone i orzechy czyli co tylko chcecie. Całość ma cieszyć oko i pysznie smakować. Wierzcie mi, że taką miseczkę pełną owoców chętnie zjedzą zarówno dzieci jak i dorośli. To jaką smoothie bowl przygotujecie jutro

Smaczna Pyza
Florentynki ... z cukierni Panny Euforbii. 126

ciasta. Ja poszłam na łatwiznę i nie tworzyłam koszyczków z kremem jak w książce, mimo to wyszło smacznie. Florentynki bakaliowe. Składniki; pół szklanki rodzynków pół szklanki suszonych śliwek garść orzechów laskowych 4 suszone brzoskwinie garść suszonych daktyli garść płatków migdałowych pół szklanki suszonych moreli 15 dag masła 5 łyżek cukru kryształu 3 łyżki śmietany 36% Przygotowanie; Wszystkie bakalie pokroić

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z brokułem na ciepło 165

dwóch osób: brokuł 1 sztuka jajka 2 sztuki boczek surowy 100 gr najlepiej z Sokołowa orzechy piniowe 1 garść ( opcjonalnie) musztarda 2 łyżki sok z cytryny 1/2 sztuki sól Sposób przygotowania Brokuła ugotuj we wrzątku ok 7 minut. Odcedź. Jaja ugotuj na twardo. Boczek potnij w paseczki i usmaż na chrupko. Rozłóż brokuły i jajka na talerzu posyp boczkiem

AZgotuj!
Spaghetti makaronowo-marchewkowe 158

marchewki to dokonały pomysł na obiad, wystarczy je ugotować na parze lub zblanszować na patelni z przyprawami oraz oliwą. Wyśmienicie będą smakować z dodatkiem prażonych nasion dyni, płatków migdałowych, orzechów oraz serów. Makarony warzywne polecamy również dzieciom jako pyszny warzywny dodatek do posiłków lub samodzielne danie makaronowe z sosem pomidorowym. spaghetti z marchewki makaron spaghetti kawałek piersi z kurczaka sól

Moje domowe kucharzenie
Maślane ciasteczka owsiane, Most nad Sundem 182

siostry, Gosi. Składniki: 400 g górskich płatków owsianych ¾ szklanki cukru 200 g roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1 garść rodzynek ½ szklanki orzechów ziemnych (lub innych) ½ szklanki ziaren słonecznika Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę z piekarnika wyłóż folią aluminiową lub pergaminem. Umieść w misce wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami. Formuj małe ciastka

Qlinarnie i Qlinarnie
Rolada bezowa z kremówką, mascarpone, nutellą i wiśniami z amaretto 191

się czego bać, ubije się). Na upieczoną bezę układamy papier większy żeby było nam wygodnie ją zwinąć i delikatnie odwracamy bezę na drugą stronę. Tak żeby strona posypana orzechami i migdałami była na dole. Czekamy chwilkę aż beza leciutko przestygnie i rozsmarowujemy na niej krem. Na  cienkim końcu układamy jedna za drugą odsączone wiśnie

Lili w kuchni
Pączki dyniowe 115

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor ok. 2- 3min. Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na papierowy

Wiem co jem
Restauracja Florentin - warto tu wpasc 139

sobie i o swojej restauracji. Na przystawkę zamawiamy zestaw przystawek, czyli mezze dal 4 osób (60 zł). To pyszny hummus, muhammara (pasta z ostrej papryki z włoskimi z orzechami i kuminem), z selera, z pieczonej dyni piżmowej z syropem daktylowym i serek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Puszyste pączki 380

oleju we frytownicy w temperaturze 170 stopni po około 2 minuty z każdej strony. Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund. Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około 1 - 2 minuty z każdej strony. Pączki należy smażyć cały czas

Gospodyni Miejska
Mini Pączki o Smaku Pomarańczowym 184

odstawiam na około 30 minut. Formowanie pączków: Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem, urywam kawałeczek ciasta i delikatnie turlając w dłoniach formuję małego pączka (o wielkości orzecha włoskiego), uformowanego pączka układam na tacce. Smażenie pączków: W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można smażyć na samym oleju

Uwaga Babcia Gotuje
Trufle wafelkowo-serowe 148

blendera i robię z nich gładką masę. Teraz próbuję i opcjonalnie dodaję cukier puder, aby całość dosłodzić. Jeszcze raz blenduję. Z tak powstałej masy robię małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam każdą z nich w posypce. U mnie były to posypka arachidowa prażona, maczek smak truskawkowy i minigroszki czekoladowe. Odstawiam trufle do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie

Kuchnia co dnia
Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 254

przestudzić. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać ser i zagnieść na jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić. Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180oC, aż trochę podrosną i się zarumienią. Ja piekłem ok.35 minut, wstawiałem z zimną blachą.. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania