mini szarlotki:) Placek wykwintny z jabłkami Ciasto ucierane z owocami i kruszonką Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami Muffinki cynamonowe z jabłkami i posypką orzechową
coolinarnygorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc. Zapraszam również na moje inne cudeńka biszkoptowe :) Biszkopt z masą kokosową Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową Talrtaletki biszkoptowe z masą cytrynową i owocami Biszkopt
coolinarnykuchni się coś marnuje i bliska mi jest idea kuchennego recyclignu. To danie powstało w celu wykorzystania resztek po robieniu domowego mleka migdałowego. Coraz częściej robię domowe mleka z orzechów i nasion, i szukam pomysłów na wykorzystanie pozostałości, jak macie jakieś pomysły chętnie poznam! Ja najczęściej dodawałam pozostałą pulpę po robieniu mleka orzechowego do ciasteczek. Tym razem postanowiłam wykorzystać
Cooking for Emilycieciorkę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać razem z twarogiem, jajkiem i mąką na jednolitą masę, doprawiając do smaku. Formować kuleczki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i odstawić. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, wrzucić rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę i zeszklić
https:KKuchniaMniamrobiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy przy użyciu widelca. I cała filozofia bicia ciasteczkowych monet. A mi takie proste, klasyczne ciastka kruche kojarzą się
Mieszam w GarnkuMasę odstawiam do wystudzenia, pod przykryciem. Chłodną masę (przykrytą np.folią spożywczą) wstawiam do lodówki, na ok.1h. Po tym czasie masę wyjmuję z lodówki i formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego, do każdej kulki wciskam blanszowany migdał. Chwilę turlam w dłoniach (pod wpływem ciepła masa mięknie, lepiej przyklejają się do niej wiórki) a następnie obtaczam we wiórkach kokosowych. Gotowe kulki
Smaczne Zdroweoczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 200g margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu Składniki na masę orzechową: 125g margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 200g posiekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki dodajemy do rondla, mieszamy, gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Dodatkowo: 1 ½ opakowania budyniu waniliowego przygotowanego zgodnie z opisem + kila łyżek ajerkoniaku 1 puszka masy kajmakowej
Jadło i czytadłokruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUpieczony spód ostudzić. Pomada czekoladowa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietanę, zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż pomada zgęstnieje. Gorącą pomadę rozsmarować na cieście, posypać orzechami. Karmel: do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować nie mieszając, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Gdy cukier nabierze bursztynowego koloru, zdjąć z palnika, wlać
Obiad gotowynajlepiej pełnym:). Chciałoby się już tej złotej polskiej jesieni, ale na razie pozostaje czekać... Gdzie się podziewasz, Złociutka??? Może niedługo przyjdziesz z ostatnimi jesiennymi darami? Na straganach królują jabłka, orzechy, śliwki. Kupiłam parę kilo węgierek na śliwkowe przetwory. Powstały z nich powidła i dżem. Właśnie taki dżem ze śliwek lubimy najbardziej. Nieprzesłodzony, z całymi kawałkami owoców i przyjemną nutą rumu
Obiad gotowymiodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych
Obiad gotowybardzo szybko, nie róbcie pasty na zapas, gdyż awokado ciemnieje i pasta nie będzie wyglądała apetycznie. Składniki: 1 dojrzałe awokado sok w połowy limonki jedna mała czerwona cebula (wielkości orzecha włoskiego) 1 papryczka chili (nie musi być cała, w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 ząbek czosnku 2-3 pomidorki cherry sól pieprz Awokado przekroić na pół, rozdzielić połówki przekręcając
Obiad gotowywymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy wrzucać
Obiad gotowyciasta kulek to należy dosypywać mąki do łącznej ilości 2,5 szklanki. Dłonie moczymy w zimnej wodzie dzięki czemu będziemy mogli robić kulki, nie większe niż orzech laskowy bo rosną podczas smażenia. Można też nakładać małą łyżeczką, nie będą okrągłe ale szybciej je usmażymy. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 170 – 175°C ja sprawdzam
Kulinarne życiedrugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników. Krem orzechowy: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego (gładkie lub z orzechami, wg uznania) Serek przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe! Każdy naleśnik smarujemy
Cooking Monster