orzechy - 16941 przepisów (strona:641/1130)

Seromakowiec 218

łyżek cukru pudru masa makowa 2 szklanki suchego maku (około 300 g) 1/2 kostki roztopionego masła (100 g) 1 szklanka zwykłego cukru 100 g bakalii, np. rodzynek, orzechów 4 duże jajka masa serowa 1 kg twarogu 3/4 kostki masła (150 g) 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka  1 budyń o smaku śmietankowym do dekoracji cukrowe gwiazdki Na samym

Ugotować
Sałatkowe menu na Sylwestra 305

kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka ryżowa z mango i szynką Sałatka z kuskusem i mozzarellą Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami   Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą

Kulinarne przygody Gatity
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 186

zawiń w rulon, zawiń boki pod spód, a dla bajeru możesz delikatnie naciąć wierzch w krateczkę. Piecz w temp. 190-200 C przez 25-30 minut. Podawaj z podprażonymi orzechami włoskimi, laskowymi lub płatkami migdałowymi i świeżym rozmarynem. Smacznego! ps. Smakuje na ciepło i na zimno, a przechowywany w lodówce wytrzyma kilka dni.   Artykuł Kulebiak z kaszą gryczaną

greenscarf
makowe roladki w masie serowej 206

makową: 350 g suchego maku 210 g cukru 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka

Domowy Smak Jedzenia
Gruszki piernikowe w winie 146

Mój ulubiony świąteczny deser, który mogę jeść cały rok to gruszki w winie. Pyszne są też w syropie i te nadziewane orzechami, ale dużym plusem tego przepisu jest to, że praktycznie robią się same i że łatwo jest skalować ten przepis, jeśli zapraszamy wielu gości. Dlatego to idealny deser na proszoną kolację, zwłaszcza że można go zrobić wcześniej. Na Święta

Ugotowane pozamiatane
Sero - Mak 148

zmielony - 1 kg cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 op jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko - 1 szt cukier puder - 200 g Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć

Camilla w kuchni
keks 155

jajek 200 g cukru pudru cukier waniliowy 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g bakalii (według uznania, ja daję żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową , figi, orzechy włoskie i laskowe) wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram dodając stopniowo całe jajka, cukier z wanilią i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ucieram na puch

babka w formie
Butelka filtrująca wodę kranową Dafi :) 145

cechy charakteryzujące butelkę Dafi: trwała, poręczna, lekka (waży zaledwie 33 g) 1 filtr zastępuję 300 sztuk 1,5 l butelek sklepowych  wyposażona w filtr węglowy (otrzymywany z łupin orzecha kokosowego), którego skuteczność potwierdzono laboratoryjnie usuwa smak i zapach chloru z wody kranowej  używając ją oszczędzasz pieniądze pozbawiona szkodliwego Bisfenolu A pozostawia niezmienioną ilość minerałów naturalnie w niej występujących

Zdrowie na języku :P
Keks 144

starszy tym lepszy! Od lat piekę to ciasto z jednego, sprawdzonego w rodzinie przepisu i za każdym razem się udaje. Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów. Aby był rzeczywiście królewski, oblałam go najlepszym lukrem z białek i cukru pudru!  Keks Składniki : 300 g mąki pszennej

Moja smaczna kuchnia
Pralinki bounty. Świąteczne życzenia 199

rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać do nich rozpuszczone masło ze śmietanką, dokładnie połączyć. Z masy kokosowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, gotowe schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Schłodzone pralinki zanurzać w płynnej czekoladzie. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasteczka z marmoladą/dżemem 155

masła/margaryny 2 żółtka trochę mniej niż pół szklanki cukru marmolada/dżem sposób przygotowania Wszystkie składniki oprócz marmolady/dżemu zagniataj na gładkie ciasto. Następnie formuj kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Palcem zrób w kulkach wgłębienia i lekko spłaszczaj aby uzyskać kształt jak na powyższym zdjęciu. Wgłębienia wypełniaj marmoladą/dżemem. Ciasteczka piecz 10 do 15 minut w 180 stopniach

cukrem pudrem posypane
Makiełki 190

maku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki  ok 1 szklanka mleka do namaczania mandarynki  bakalie do przybrania Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód

Gotowanie jest łatwe
Jadalne prezenty: Marokańskie trufle daktylowe (bez cukru) 170

pastę daktylową i wszystko dokładnie wymieszaj do utworzenia jednolitej masy. Najlepiej jest zrobić to dłońmi. Gdy masa dobrze się połączy, zacznie odchodzić od dłoni. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej jest zmoczyć dłonie wodą, następnie wziąć kawałeczek masy i utoczyć z niej kulkę. Następnie każdą truflę obtocz w mielonych migdałach, lekko dociskając, aby się przykleiły. Gotowe trufle wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja 195

surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem i orzechami. Wiosna to twarożek i lody ze szczawiu, pory duszone w piwie i omlet ze smardzami. Czym smakuje lato? Melonem w porto z imbirem, makrelą i fenkułem z morelami.   Bardzo

Ugotowane pozamiatane
Wegański majonez light 196

zdrową żywnością jest dostępna. Warto w nią zainwestować, bo nadaje się nie tylko do wegańskich majonezów. Nie mam słonecznika. Czy czymś mogę zastąpić? Tak. Bez problemu możesz użyć orzechów nerkowca lub migdałów bez skórki, lub płatków migdałowych. Sprawdź również pozostałe przepisy na wegański majonez Artykuł Wegański majonez light pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman