Tradycyjna pychotka posypana jest orzechami włoskimi, ale tym razem powstała pychotka według przepisu mojej siostry Uli z płatkami migdałowymi. Trudno powiedzieć, która jest smaczniejsza. Dla mnie obie są wyśmienite. Składniki: Ciasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku
To co kochamostygnięcia. Jajka ubić z cukrem do momentu zbielenia. Dodać margarynę, wymieszać. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i migdały, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Rada: Płatki migdałowe najlepiej rozdrobnić za pomocą pomocnika kuchennego lub blenderem
Ciastka - domowe słodkościśmietankowe Winiary 1 l mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 100 g masła 2 kopiaste łyżki mąki typ 550 600 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 tabliczki czekolady z orzechami 2 śmietany fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka gorzkiego kakao Wykonanie masy budyniowej : Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy, w drugiej połowie
Sama słodycz i szczypta chiliblogu). Składniki: 1 duże dojrzałe awokado 1,5 łyżki naturalnego gorzkiego kakao 2-3 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów) 3 łyżki mleka Przygotowanie: Nic prostszego... wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera lub rozdrabniacza i zmiksować. Im dłużej tym krem bardziej gładki i jednolity
Nastoletnie Wypiekanieskórki, pokroić w grubszą kostkę lub plasterki i wymieszać z musem. *Jeśli lubicie słodsze desery, to dodajcie więcej miodu. **Zamiast banana można użyć także innych owoców, konfitur lub prażonych orzechów. Kochane babcie, w dniu Waszego święta życzę Wam zdrowia, radości, uśmiechu i pociechy z Waszych kochających wnuków
Codzienna kuchnia niecodziennagóry) w 190 st.C przez 40 minut. Po upieczeniu usunąć skórę i zmiksować. Mrożoną lepiej poddusić bez przykrycia żeby odparować nadmiar wody. Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 12 Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 200 ml mleka
SzczyptaSmaQproszku do pieczenia, 100 g kuleczek czekoladowych WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie mąki, proszek, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kuleczki, mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach
słodki bratekmini szarlotki:) Placek wykwintny z jabłkami Ciasto ucierane z owocami i kruszonką Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami Muffinki cynamonowe z jabłkami i posypką orzechową
coolinarnygorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc. Zapraszam również na moje inne cudeńka biszkoptowe :) Biszkopt z masą kokosową Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową Talrtaletki biszkoptowe z masą cytrynową i owocami Biszkopt
coolinarnykuchni się coś marnuje i bliska mi jest idea kuchennego recyclignu. To danie powstało w celu wykorzystania resztek po robieniu domowego mleka migdałowego. Coraz częściej robię domowe mleka z orzechów i nasion, i szukam pomysłów na wykorzystanie pozostałości, jak macie jakieś pomysły chętnie poznam! Ja najczęściej dodawałam pozostałą pulpę po robieniu mleka orzechowego do ciasteczek. Tym razem postanowiłam wykorzystać
Cooking for Emilycieciorkę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać razem z twarogiem, jajkiem i mąką na jednolitą masę, doprawiając do smaku. Formować kuleczki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i odstawić. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, wrzucić rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę i zeszklić
https:KKuchniaMniamrobiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy przy użyciu widelca. I cała filozofia bicia ciasteczkowych monet. A mi takie proste, klasyczne ciastka kruche kojarzą się
Mieszam w GarnkuMasę odstawiam do wystudzenia, pod przykryciem. Chłodną masę (przykrytą np.folią spożywczą) wstawiam do lodówki, na ok.1h. Po tym czasie masę wyjmuję z lodówki i formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego, do każdej kulki wciskam blanszowany migdał. Chwilę turlam w dłoniach (pod wpływem ciepła masa mięknie, lepiej przyklejają się do niej wiórki) a następnie obtaczam we wiórkach kokosowych. Gotowe kulki
Smaczne Zdroweoczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 200g margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu Składniki na masę orzechową: 125g margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 200g posiekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki dodajemy do rondla, mieszamy, gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Dodatkowo: 1 ½ opakowania budyniu waniliowego przygotowanego zgodnie z opisem + kila łyżek ajerkoniaku 1 puszka masy kajmakowej
Jadło i czytadłokruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata