Przepis na oponki serowe dostałam od mojej Cioci, w jej oryginalnym przepisie zamiast twarogu daje się do nich serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, po zagnieceniu jest od razu(...)gotowe do smażenia :) Z podanych składników zrobiłam 60 oponek o średnicy ok. 4 cm. Składniki: 250 g drobno mielonego twarogu, sera na sernik z wiaderka lub serka homogenizowanego (ja dałam twaróg) 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego + ok. pół litra oleju do smażenia, cukier puder do posypania Wszystkie składniki przed przygotowaniem
CiastkozercyKiedy zabierałam się za przygotowanie tych oponek nie sadziłam, że coś z tego wyjdzie. Ciasto bez jajek a zamiast mleka ciepła woda? Na pewno nie będą smaczne. Okazało się jednak, że takie oszczędne oponki, wchłaniają o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia i smakują znakomicie. Składniki 1 kg mąki 30 g drożdży 3 łyżki cukru ok. 1 szkl ciepłej wody(...)Dodajemy do niej masło, nasiona chia oraz wyrośnięty zaczyn. 4. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę. 5. Kiedy będzie gładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki. 6. Ja użyłam foremki w kształcie kwiatka. 7. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu. 8. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKarnawał trwa, więc na dziś mam dla Was serowe oponki. Przepis zainspirowany dwumiesięcznikiem ” Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera białego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz(...)usmażeniu i wystudzeniu. Z przepisu wyszło mi 16 oponek i tyle samo małych pączuszków. Składniki : 250 g. serka ricotta ( można użyć zwykłego białego sera) 250 g. mąki pszennej 125 g. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kieliszek wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka
Niebieski kubek z kawakupić na ulicznych straganach, często przygotowywane też są w domu. Ze względu na swój rodowód przepis jest prosty, zawiera tylko parę składników. Nazwa pączki odnosi się do amerykańskiej wersji oponek i nie ma nic wspólnego z naszymi polskimi pączkami. Ponieważ ciasto szykuje się bez żadnych spulchniaczy, jego konsystencja jest też inna niż w znanych nam oponkach. Ale ta odmienność jest(...)wszyscy mówią o powrocie zimy, dziś, tj. 12 lutego , jest pierwszy dzień wiosny w Kalendarzu Chińskim :) KUIH KERIA (SWEET POTATO DONUTS - PĄCZKI Z BATATÓW) /na 6-8 sztuk: oponki są mniejsze, wielkości podstawy kieliszka/ 300 g pure z batatów 60 g mąki (oryginalny przepis podaje użycie pół na pół mąki zwyczajnej i tapioki, ale ponieważ nie miałam tapioki, zastąpiłam zwykłą
KUCHARNIADzień dobry :-) Piątek, więc propozycja słodkości na weekend :-) Tym razem oponki z serka homogenizowanego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Oponki są puszyste, mięciutkie, proste w przygotowaniu. Nam smakowały bardzo. Polecam, z podanej porcji wychodzi jeden duży talerz :-) Miłego piątku :-) Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 opakowania po 150 g serka homogenizowanego (u mnie waniliowy) 1/2 kg maki pszennej tortowej(...)mniejsze koła zostawiałam i też smażyłam, bo dzieci je uwielbiają) 4. W dużej patelni (wysokiej lub garnku) rozgrzewamy olej (ważne, żeby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, bo wtedy oponki zbrązowieją na zewnątrz a wewnątrz będą surowe). Ja olej rozgrzałam na średnim gazie, a potem oponki smażyłam na małym ogniu. Zeszło może dłużej, ale w środku nie były surowe
kruche babeczkiOponki serowe to szybki i prosty przepis na karnawałową przekąskę. W przeciwieństwie do pączków czas przygotowania to zaledwie 1 godzina, więc jeśli nigdy nie robiłeś/aś to zachęcam spróbować. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: 250 g sera białego 250 g mąki pszennej 40 g cukru(...)rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 centymetra. Z ciasta wyciąć kółka za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku wyciąć kieliszkiem otwór. Oponki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem. Krok
KuchniaWeDwoje.ploponki 🍩 przeważnie, pierwsze mielimy, potem z mąką łączymy, pozostałe składniki dokładamy i ciasto zagniatamy. Ja 👱 szybszą wersję przygotowałam, bo większość składników zmiksowałam. Potem tylko z mąką i sodą, na ciasto wyrobiłam i na chwilę pod przykryciem pozostawiłam. Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych 👦👧👦👨👩 do zjadania miałam. Oj 🍩 smakować musiały, bo puste patery, już(...)zimnego oleju). Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 – 1 ½ cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka. Wyjdą nam oponki i malutkie kulki. Pozostałe ciasto zagniatamy i powtarzamy czynność. Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu str. następnie wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Rada: oponki
Moniki SmakołykiKolejny tłustoczwartkowy przysmak :). Takie oponki pamiętam z dzieciństwa. Niezaprzeczalną ich zaletą jest to, że robi się je naprawdę ekspresowo. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować je, wyciąć kółka i już możemy nasze oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz :). W porównaniu z pączkami, to naprawdę szybki w przygotowaniu smakołyk. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek ;). Składniki na około 30 - 40 sztuk(...)pomocą szklanki/kubka wycinać kółka. Kieliszkiem lub nakrętką od butelki wycinać pośrodku mniejsze kółka ( większe kółka wycinałam obręczą o średnicy 7 cm, mniejsze zaś kieliszkiem do wódki ). Oponki wrzucać na rozgrzany do odpowiedniej temperatury tłuszcz ( u mnie olej rzepakowy ) i smażyć z ka ż dej stron y przez około 2 minuty, do złotego/jasno brązowego koloru . Usmażone oponki odkładać na ręcznik
Opowieści z piekarnikaPrzepyszne i szybkie w przygotowaniu oponki serowe.Idealne na tłusty czwartek,dziecięcą imprezkę lub do popołudniowej kawki.U mnie to jest czas na spędzenie z dzieckiem przy dekoracji.Świetna i brudna zabawa. Składniki 300 g chudego twarogu 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 100 g masła 2 jajka łyżeczka octu Twaróg zemleć (2-3 razy*).Mąkę przesiać(...)uzyskania jednolitej masy.Cisto rozwałkować,większą szklanką wyciąć placuszki i w każdym z nich wyciąć dziurkę (np.kieliszkiem).Krążki wrzucać na rozgrzany tłuszcz (160 º C i pilnować temperatury,inaczej oponki w środku będą surowe) i smażyć z obu stron na złoty kolor.Osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.Jeżeli oponki mają być lukrowane trzeba je ostudzić. Dodatkowo
Anielskie wypiekiKarnawał się kończy więc na ostatki postanowiłam usmażyć oponki z serem, przygotowanie ich zajęło mi niecałą godzinę. Są bardzo smaczne i wilgotne, długo zachowują świeżość. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 kilograma tłustego sera białego mielonego 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka śmietany 18% 5 żółtek 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku(...)stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, pozostawiamy
Bajeczna Kuchniawyczerpują :D :P Jak już pewnie wiecie (kiedyś o tym wspominałam), nie przepadam za pączkami. Jadam je tylko raz w roku, przy okazji Tłustego Czwartku. Za to przepadam za oponkami serowymi. Pomimo, że i pączki i oponki robiły zawsze moja babcia i mama, to smak tych drugich wspominam z sentymentem (tak między nami - owe pączki obu pań zawsze wychodziły spalone(...)Robi się je na prawdę szybko i raz w roku można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) - zamieniłam tylko spirytus na wódkę. Oponki wyszły przepyszne! :) Składniki na około 30 sztuk (w zależności od średnicy szklanki) 250 g twarogu półtłustego 250 g mąki 2,5 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka sody
My simple kitchenOponki są lekkie jak puch, mięciutki nie można się od nich oderwać. Z mojej porcji wyszło 15 sztuk, ale można ją podwoić bo szybko się rozchodzą. W karnawale obowiązkowo trzeba je zrobić :-) 270 g mąki pszennej typ 500 120 g jogurtu greckiego 27 g masła 5 łyżek mleka 1 łyżka cukru 2 żółtka szczypta soli 2 dkg drożdży smalec(...)stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo dodaję trochę mąki. Szklanką wycinam koła, a środek wycinam małym kieliszkiem. Układam oponki na papierze do pieczenia i przykrywam żeby nie wyschły, zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewam smalec do temp 175 stopni. Temperaturę sprawdzam też w ten sposób
wesoła kuchniaMało mnie tutaj wiem,ale niestety choroby nie chcą mnie opuścić. Jestem słaba i nie bardzo chce mi szaleć w kuchni.Jakiś czas temu obiecałam mężusiowi oponki,kupiony ser leżał sobie w lodówce....data ważności zbliżała się do końca więc chcąc nie chcąc oponki zrobiłam.Serdecznie polecam mój przepis bo oponki wychodzą lekkie,pulchne i bardzo smaczne. Składniki(...)ciasta wykrawać szklanką kółka.Następnie na środku każdego kółka wykroić małą dziurkę,najlepiej zakrętką,ewentualnie kieliszkiem.Kulki,które powstaną możemy usmażyć lub ponownie zagnieść i wykorzystać na oponki. Do garnka wlać olej z kieliszkiem spirytusu - oponki smażyć z obu stron na złoty kolor,odsączyć na ręczniku papierowym i lekko ciepłe posypać cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarneMamy już karnawał więc nie ma wyjścia trzeba upiec obowiązkowo oponki. Kto by ich nie znał, czy nie kojarzą się Wam z dzieciństwem i bezkarnym objadaniem się różnych "tłustych" wypieków... Przepis z mojego zeszytu jak zawsze i niezmiennie ten sam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 polecam odkładać oponki na ręcznik papierowy zwłaszcza jeśli będą je konsumowały dzieci:). Oponki na drugi dzień(...)ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Wstawić garnek z olejem na piec. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz
Kubki smakuUwielbiałam je jako dziecko, mając 10-12 lat przygotowywałam oponki z masy twarogowej, ale nawet ta droga na skróty zawsze owocowała furą złotych oponek, które znikały z prędkością światła. Często długie, jesienno-zimowe, sobotnie wieczory zamykałam się w kuchni i chcąc zrobić rodzicom i sobie słodką przyjemność zagniatałam na kolanie szybkie ciasto, by po chwili wypełnić kuchnię zapachem oleju(...)słodyczą smażonego ciasta. Moje oponki były smaczne tylko pierwszego dnia, choć do rzadkość należały dni kiedy nie znikały jeszcze gorące. Pamiętam jeszcze że w olejem w roli głównej powstawały w mojej sobotniej kuchnie prażynki, jednak to pączki najbardziej zapadły mi w pamięć. Jako już dorosłą dziewczynka sięgam po wersję bardziej ambitną, czyli drożdżową. Pracy nie przysparza to więcej, a jedynie
Słodki Kompromis