czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko + 1 żółtko - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu/w(...)miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor. Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko wystudzić
CookYourselfOponki serowe to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam zawsze w domu mama smażyła, a teraz ja smażę dla swoich dzieci. Mamy karnawał.. Może i Wy skusicie się na takie słodkości. łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Nie liczymy kalorii, nie odchudzamy się, ale jemy :) Więcej przepisów na karnawałowe wypieki znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTKA. Składniki(...)każdą rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Szklanką wycinać kółka, a w środku każdego kieliszkiem wyciąć środki. Olej rozgrzać w garnku i na rozgrzany tłuszcz wkładać oponki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, a następnie na talerzu oprószyć cukrem pudrem. oponki serowe
O kuchni z uczuciemKarnawał trwa a więc czas wypiekania pączków,faworków i oponek. U mnie dziś oponki serowe w wersji beztłuszczowej z piekarnika. Smakują nie gorzej niż te tradycyjnie smażone na oleju a przy tym są lekkie i delikatne więc można zjeść nieco więcej. 2,5 szkl. mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią(...)Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać krążki. Krążki układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180* C przez 20 minut. Po upieczeniu oponki oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elkisobie o mnie przypomni? To nie ja 6:30 zatem wstałam, zakasałam rękawy i wrzuciłam wszystkie składniki do robota. O 9 budziłam męża na ciepłe paluchy i…. oponki Pozostawało odstawić ciasto na godzinkę, na wyrośnięcie. Tymczasem wyczytałam w jednym z komentarzy, że ciasto doskonale smakuje również w formie smażonej. No i przepadłam Z części ciasta powstały oponki, równie doskonałe(...)gust zbyt luźne. Nie zmienia to jednak faktu, że tak prostego i szybkiego wypieku, to już dawno nie robiłam. Paluchy możecie posypać makiem, sezamem czy czarnuszką. Jeśli planujecie smażyć oponki, to róbcie od razu podwójną porcję ciasta. A ja dalej będę testować chlebowe Onijkowe przepisy, do czego również i Was zachęcam {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl
Mieszam w GarnkuWitajcie :) Ostatnio naszła mnie ochota na oponki a że dawno ich nie robiła to postanowiłam je upiec ale troszkę inaczej bo bez sera. Wyszły pyszne.Proste w wykonaniu i szybkie w przygotowaniu, mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :) Zapraszam :) SKŁADNIKI : około 400 g mąki typ 550 + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)dodacie za dużo mąki po upieczeniu będą twarde. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm, wykrawamy dowolne kształty z dziurką w środku. W głębokim garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy partiami oponki, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Lekko przestygnięte oponki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilichodzi o siedzenie i picie kawy, lecz o pieczenie i gotowanie. Miałam kostkę twarogu i śmietanę w lodówce, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić na weekend oponki. Składniki: 1 szkl. cukru 1 łyżeszka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka twarogu - przeciśnięta przez praskę 1 całe jajko 2 żółtka 1 mała śmietana 12% albo 18% 1/2 kg mąki (dawałam(...)Kulki powstałe po wyjęciu kieliszkiem można dodać do pozostałego ciasta i dalej wykrawać. Ja zazwyczaj pewną część kulek smażę (idealne dla dzieci) Smażyć na rozgrzanym tłuszu do chwili aż oponki się zarumienią. Ostudzone oponki posypać cukrem pudrem. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie
My World by Dagmara Rekczwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Mialy być pączki,ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażylam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :) Składniki : 80 g masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego torebka(...)pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniotl mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażylam :), ok.2-3 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkookoło 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką. Dwiema szklankami, mniejszą i większą wykrawać oponki. Pozostałe ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blachę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Wyrośnięte oponki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni, po kilka minut
Domowa cukiernia Ewyszklanki mąki i w razie potrzeby dosypać, u mnie wyszło 2 i 2/3 szklanki). Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki przy pomocy szklanki i kieliszka. Oponki wrzucamy na rozgrzany (do 175 stopni) olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju. Po wystudzeniu(...)posypać cukrem pudrem. Środki oponek usmażyłam na mini pączusie. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiwiem czy znajdzie się ktoś kto nie zna serowych oponek bo to ciastka bardzo popularne nie tylko w czasie karnawału. Smakują podobnie jak pączki drożdżowe a robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej. Dzieciaki je uwielbiają a dorośli też chętnie zjedzą co sprawdziłam wielokrotnie. Ale nawet jeśli znacie podobny przepis to trudno, ja i tak wiem, że ten jest najlepszy(...)już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne. Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy! Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony przepis. ROZWIŃ
Smaczna PyzaNajlepsze oponki serowe jakie kiedykolwiek jadłam. Wychodzą pulchne, miękkie, delikatne. Robi się je bardzo szybko i szybko znikają :) Składniki: * 400 g mielonego twarogu * 3 jajka * 500 g mąki * 1/2 szklanki cukru * 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * szczypta soli * cukier puder do posypania * 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru) zagnieść ciasto. Podzielić(...)podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką koła, następnie w każdym kółku wyciąć małą dziurkę kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać partiami oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zdejmować na ręcznik papierowy. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 45 oponek
Zrób to smacznieKarnawał trwa - nie może więc zabraknąć przepisu na coś typowego w tym okresie roku. Polecam kolejny pomysł na serowe oponki, tym razem przepis bez jajka. Same oponki wyszły naprawdę smaczne i delikatne w smaku. Użyłam foremki okrągłej i takiej w kształcie kwiatka. Składniki: 350 g mąki 350 g sera białego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek cukru 8 łyżek roztopionego(...)Gotowe rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1-2 cm. Wyciąć foremką kółka lub kwiatki, a w środku zrobić mniejszą dziurką np. kieliszkiem. 3. W rondlu rozgrzać olej, smażyć oponki na rumiano z obu stron. 4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa Anigodz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor. Masło roztopić i posmarować(...)oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce. Podawać ostudzone
Camilla w kuchniByły oponki na słodko to dlaczego by nie zrobić na słono;) Moje dziewczynki nie rzadko marudzą przy spożywaniu obiadów, muszę się czasem nagimnastykować żeby coś zjadły stąd pomysł na oponkowe klopsy. Są smaczne i wszystkim przypadły do gustu. Zapraszam... Skala smaku 9/10: oponki trzeba potraktować delikatnie żeby się nie rozwaliły podczas formowania, trochę z nimi zabawy ale zaskoczenie innych(...)mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik kuchenny. Gdyby masa mięsna była zbyt „luźna” dodajemy więcej bułki tartej
Kubki smakuCzęsto wracam smakiem do dzieciństwa. Mówią, że takie wspomnienia potrafią przywołać smaki i z tym się zgodzę w zupełności. Pamiętam okres karnawału kiedy mama przygotowywałam własnie klasyczne oponki z białym serem. Owszem, przygotowywała je w innych proporcjach ale przecież wystarczy kąsek by wrócić do dni gdy wszystko było tak idealne ... A Wy wracacie do tych lat z dzieciństwa? Oponki(...)masło - zagniatam ciasto. Ciasto dziele na 2 części, wałkuję na grubość 0,5 - 1 cm. Wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka. Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil do zarumienienia z dwóch stron. Wyciągam na papierowy ręcznik. Przekładam na patere - oprószam cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki