sobie o mnie przypomni? To nie ja 6:30 zatem wstałam, zakasałam rękawy i wrzuciłam wszystkie składniki do robota. O 9 budziłam męża na ciepłe paluchy i…. oponki Pozostawało odstawić ciasto na godzinkę, na wyrośnięcie. Tymczasem wyczytałam w jednym z komentarzy, że ciasto doskonale smakuje również w formie smażonej. No i przepadłam Z części ciasta powstały oponki, równie doskonałe(...)gust zbyt luźne. Nie zmienia to jednak faktu, że tak prostego i szybkiego wypieku, to już dawno nie robiłam. Paluchy możecie posypać makiem, sezamem czy czarnuszką. Jeśli planujecie smażyć oponki, to róbcie od razu podwójną porcję ciasta. A ja dalej będę testować chlebowe Onijkowe przepisy, do czego również i Was zachęcam {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl
Mieszam w GarnkuWitajcie :) Ostatnio naszła mnie ochota na oponki a że dawno ich nie robiła to postanowiłam je upiec ale troszkę inaczej bo bez sera. Wyszły pyszne.Proste w wykonaniu i szybkie w przygotowaniu, mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :) Zapraszam :) SKŁADNIKI : około 400 g mąki typ 550 + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)dodacie za dużo mąki po upieczeniu będą twarde. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm, wykrawamy dowolne kształty z dziurką w środku. W głębokim garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy partiami oponki, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Lekko przestygnięte oponki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilichodzi o siedzenie i picie kawy, lecz o pieczenie i gotowanie. Miałam kostkę twarogu i śmietanę w lodówce, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić na weekend oponki. Składniki: 1 szkl. cukru 1 łyżeszka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka twarogu - przeciśnięta przez praskę 1 całe jajko 2 żółtka 1 mała śmietana 12% albo 18% 1/2 kg mąki (dawałam(...)Kulki powstałe po wyjęciu kieliszkiem można dodać do pozostałego ciasta i dalej wykrawać. Ja zazwyczaj pewną część kulek smażę (idealne dla dzieci) Smażyć na rozgrzanym tłuszu do chwili aż oponki się zarumienią. Ostudzone oponki posypać cukrem pudrem. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie
My World by Dagmara Rekczwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Mialy być pączki,ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażylam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :) Składniki : 80 g masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego torebka(...)pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniotl mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażylam :), ok.2-3 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkookoło 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką. Dwiema szklankami, mniejszą i większą wykrawać oponki. Pozostałe ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blachę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Wyrośnięte oponki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni, po kilka minut
Domowa cukiernia Ewyszklanki mąki i w razie potrzeby dosypać, u mnie wyszło 2 i 2/3 szklanki). Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki przy pomocy szklanki i kieliszka. Oponki wrzucamy na rozgrzany (do 175 stopni) olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju. Po wystudzeniu(...)posypać cukrem pudrem. Środki oponek usmażyłam na mini pączusie. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiwiem czy znajdzie się ktoś kto nie zna serowych oponek bo to ciastka bardzo popularne nie tylko w czasie karnawału. Smakują podobnie jak pączki drożdżowe a robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej. Dzieciaki je uwielbiają a dorośli też chętnie zjedzą co sprawdziłam wielokrotnie. Ale nawet jeśli znacie podobny przepis to trudno, ja i tak wiem, że ten jest najlepszy(...)już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne. Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy! Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony przepis. ROZWIŃ
Smaczna PyzaNajlepsze oponki serowe jakie kiedykolwiek jadłam. Wychodzą pulchne, miękkie, delikatne. Robi się je bardzo szybko i szybko znikają :) Składniki: * 400 g mielonego twarogu * 3 jajka * 500 g mąki * 1/2 szklanki cukru * 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * szczypta soli * cukier puder do posypania * 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru) zagnieść ciasto. Podzielić(...)podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką koła, następnie w każdym kółku wyciąć małą dziurkę kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać partiami oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zdejmować na ręcznik papierowy. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 45 oponek
Zrób to smacznieKarnawał trwa - nie może więc zabraknąć przepisu na coś typowego w tym okresie roku. Polecam kolejny pomysł na serowe oponki, tym razem przepis bez jajka. Same oponki wyszły naprawdę smaczne i delikatne w smaku. Użyłam foremki okrągłej i takiej w kształcie kwiatka. Składniki: 350 g mąki 350 g sera białego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek cukru 8 łyżek roztopionego(...)Gotowe rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1-2 cm. Wyciąć foremką kółka lub kwiatki, a w środku zrobić mniejszą dziurką np. kieliszkiem. 3. W rondlu rozgrzać olej, smażyć oponki na rumiano z obu stron. 4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa Anigodz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor. Masło roztopić i posmarować(...)oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce. Podawać ostudzone
Camilla w kuchniByły oponki na słodko to dlaczego by nie zrobić na słono;) Moje dziewczynki nie rzadko marudzą przy spożywaniu obiadów, muszę się czasem nagimnastykować żeby coś zjadły stąd pomysł na oponkowe klopsy. Są smaczne i wszystkim przypadły do gustu. Zapraszam... Skala smaku 9/10: oponki trzeba potraktować delikatnie żeby się nie rozwaliły podczas formowania, trochę z nimi zabawy ale zaskoczenie innych(...)mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik kuchenny. Gdyby masa mięsna była zbyt „luźna” dodajemy więcej bułki tartej
Kubki smakuCzęsto wracam smakiem do dzieciństwa. Mówią, że takie wspomnienia potrafią przywołać smaki i z tym się zgodzę w zupełności. Pamiętam okres karnawału kiedy mama przygotowywałam własnie klasyczne oponki z białym serem. Owszem, przygotowywała je w innych proporcjach ale przecież wystarczy kąsek by wrócić do dni gdy wszystko było tak idealne ... A Wy wracacie do tych lat z dzieciństwa? Oponki(...)masło - zagniatam ciasto. Ciasto dziele na 2 części, wałkuję na grubość 0,5 - 1 cm. Wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka. Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil do zarumienienia z dwóch stron. Wyciągam na papierowy ręcznik. Przekładam na patere - oprószam cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikarnawale przynajmniej raz trzeba usmażyć pączki lub oponki. Jako, że mój czas ostatnio jest ograniczony to nie porwałam się na pączki ale zrobiłam szybkie serowe oponki. Do popołudniowej herbatki były jak znalazł. Najlepiej smakują tego samego dnia więc nie ma co ich robić za dużo. Gdyby jednak zostało Wam trochę to nie zapomnijcie ich schować do szczelnego pojemnika, pozostawione(...)centymetra na blacie grubo podsypanym mąką. Za pomocą szklanki lub dużej foremki do ciastek wycinać ciastka. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Wrzucać oponki i smażyć z obu stron na złoto. Wyjmować na ręcznik papierowy i od razu jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem z cynamonem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne! Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne. Składniki: CIASTO: Na 20 sztuk dużych oponek 70 dag mąki tortowej 10 g suszonych drożdży D.Oetker 300 ml ciepłego mleka(...)ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką , rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wycinać krążki, w środku wyciąć kółka kieliszkiem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Oponki smażyć w rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złocisty kolor –ja smażyłam we frytownicy ustawionej na moc 170*c. Upieczone studzić na kratce kuchennej wyłożonej ręcznikiem
Wanilia i KardamonCook up na Bielanach stół już świąteczny. Podzieliliśmy się na siedem grup. Każda grupa przygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą. Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową. Uwielbiam taką lekcję pokazową. Do ucieranego(...)ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać zakalec ostrzega Paweł Małecki. Przepyszne oponki serowe, którym trudno się oprzeć - to przepis Pawła Małeckiego domu rodzinnego. Takie oponki pamięta z dzieciństwa. Forma przygotowana, za chwilę dziewczyny wleją ciasto. Serdecznie dziękuję za zaproszenie marce Lidl Polska. Za pyszne warsztaty, cudowną
AZgotuj!