Dzisiaj widziałam w TV pączki, moja córeczka poprosiła mnie bym zrobiła...więc zrobiłam Oponki Drożdżowe ciasto rozpływa się w ustach...bardzo delikatne. Dro ż d ż owe Oponki SKŁADNIKI: 3,5 szkl. mąki 25 g drożdży Babuni (sprawdzone i piekę na nich od lat) 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka spirytusu bądź rumu(...)alkohol dodany do oponek nie będzie wchłaniał zbyt dużej ilości oleju) 1 szkl. mleka 10 dag margaryny roztopionej Przygotować rozczyn: 0,5 szkl ciepłego mleka, pokruszone drożdże i oba cukry, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce tak na ok 20 min. Gdy rozczyn powiększy swoją objętość, wlać go do miski z mąką, dodać resztę składników (żóltka, sól, spirytus, druga połowa
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: 250 g białego sera 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka pół kieliszka spirytusu (żeby oponki nie wsiąkały tłuszczu) 1 laska wanilii (można pominąć) Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder so posypania Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać rozdrobniony twatóg, cukier, jajka oraz spirytus. Na koniec można dodać ziarenka wanilii(...)Wszystkie składniki zagnieść i zorwałkować na ok 1 cm grubości. Z rozwałkowanego ciasta wykroić szklanką koła a w nich mniejsze np. kieliszkiem. Oponki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Należy jednak pamiętać,by ogień nei był za duży, ponieważ oponki spalą się na zewnątrz a w środku pozostaną surowe. Wykładac na ręczniki papierowe, żeby wsiąknęły nadmiar tłuszczu. Kiedy oponki
The Sweet Damselmuszą sobie niczego odmawiać. Reakcji "nie, dziękuję" na widok czekolady zrozumieć nie potrafię, odwrócenie się od sernika w głowie mi się nie mieści, ale powiedzenie "nie" dla oponek serowych równe jest dla mnie przejawowi masochizmu. Te nietypowe odmiany tłustej słodyczy z rodziny pączkowatych to kwintesencja szczęścia rozpływająca się w ustach. Znikają w okamgnieniu i pozostawiają w głowie nie tylko smaczne(...)mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne :) 4. Smażyć na złoto, odwracać, aby z obu stron było usmażone 5. Wykładać na blachę wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby oddały nadmiar tłuszczu. Lepiej zostawić
Wypisz WymalujMoje smaki dzieciństwa! Jeszcze kilka lat temu babcia smażyła takie serowe oponki, a my zajadaliśmy się nimi na ciepło. Ich plusem jest to, że nie trzeba ich wyrabiam, nie ma w nich drożdży, więc nie muszą też wyrastać. Ich przygotowanie zajmuję dosłownie chwilkę. Są puszyste, w środku mięciutkie, a z zewnątrz chrupkie. Najlepsze tuż po usmażeniu. Polecam! :) Składniki:(na około(...)serowych oponek) Ciasto: 3 duże jajka 500 g. półtłustego twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 2 - 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Jeśli jest klejące- dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość około
Nastoletnie WypiekanieByły amerykańskie pączki, teraz czas na oponki serowe. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki. Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku, gdzie oponki aż […] Artykuł Oponki serowe
Pink EnvelopeWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Oponki, pączki i faworki to słodkie wypieki, które najbardziej kojarzą nam się z Tłustym Czwartek. A przecież tak wcale być nie musi! Zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne jogurtowe oponki z dodatkiem kakaowych płatków w środku i tych klasycznych – na zewnątrz. Słodyczy dodaje pyszny królewski lukier. Takie jogurtowe oponki
Ostra na Słodkoczwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Miały być pączki, ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażyłam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :) Składniki : 80 g masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego torebka(...)pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniótł mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażyłam :), ok.2-3 minut. Smacznego :) Smacznego
Różne smaki w kuchnipropozycji - postanowiłam zebrać wszystkie dotychczasowe przepisy na Tłusty Czwartek w jednym miejscu, aby ułatwić Wam i sobie pracę 😉 Znajdziecie tu przepisy na pączki tradycyjne, pączki dla dorosłych z alkoholem, oponki, faworki piwne, ekspresowe mini pączusie bananowe, pączki z piekarnika...Zapraszam! 1) PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Mocno alkoholowe pączki z nadzieniem bananowym - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduję się alkohol(...)Czytaj więcej >> 2) PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ Klasyk. Pączki nadziane marmoladą różaną z polewą z gorzkiej czekolady. Czytaj więcej >> 3) OPONKI POMARAŃCZOWE Oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE Kruche i chrupiące faworki na piwie - jedynie z 4 składników! Czytaj
Kuchnia MagdaLenyPączki z dziurką, oponki, amerykańskie doughnuts (donuts), zaraz po tradycyjnych pączkach przez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu(...)conajmniej 2h). Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy 8 razy i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy oponki, robiąc mniejszą dziurkę w środku. Odkładamy na oprószony mąką blat, do podwojenia objętości (powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażymy w oleju rozgrzanym do 180 stopniu. Po usmażeniu odkładamy
Made By Mom And SonWłaśnie wyjechały z piekarnika : Serowo-waniliowe bułeczki / oponki maślane, które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki(...)resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój. Ponieważ upiekłam pyszne, idealne w smaku serowo-waniliowe bułeczki. Przepis na 11-12 sztuk: 250 g twarogu waniliowego półtłustego OSM Czarnków 62,5 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru 40 dag mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarnawał jeszcze wciąż trwa, więc wciąż macie szanse na zrobienie oponek. Poniżej sprawdzony przepis. Oponki są proste w wykonaniu - najbardziej czasochłonny jest proces wałkowania i wycinania jednak satysfakcja i smak rekompensują wszystko. Oczywiście nie jest to przepis fit ale, przynajmniej jesteście pewni, że nie ma ulepszaczy. Składniki: 500 g sera półtłustego 500g mąki pszennej (luksusowa typ 550) 100g cukru(...)Następnie wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy szklanką większe koła, w nich wycinamy nakrętką lub kieliszkiem dziurki. Na rozgrzany olej wrzucamy ciasto, odwracając po zarumienieniu. Gotowe oponki układamy na papierze, aby odsączyć je od oleju. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQCiastka Oponki - kuchnia podkarpacka Nie pierwszy raz zapraszam Was na ciastka krucho-drożdżowe według regionalnego podkarpackiego przepisu, jednak takiej wersji jeszcze nie było. Okrągłe ciasteczka z dziurką, posypane cukrem i siekanymi orzechami. Delikatne, kruche, jak z najlepszej cukierni. Przepis zawiera proporcje aż na 80 sztuk ciastek, ale wierzcie mi, znikną :) Przepis pochodzi od pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich(...)Niepli (gmina Jasło). Został opublikowany w zbiorze tradycyjnych receptur „Smaki Nowej Galicji”, wydanym przez LGD Nowa Galicja. Ciastka Oponki - kuchnia podkarpacka Składniki na około 80 sztuk: 600 g mąki pszennej 200 g masła 250 g margaryny 5 żółtek 1 cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 50 g drożdży 3 białka kilka łyżek cukru i drobno posiekanych orzechów Drożdże rozcieramy
Trzeci talerzkilka dni mamy tłusty czwartek, na całe szczęście jeszcze zostaną ostatki dlatego będziemy mogli sobie popuścić z wszystkimi dietami. No bo kto w końcu nie zje pączka czy oponki. Tego dnia przestajemy myśleć o oponkach na naszym ciele, w końcu one też są sexi :) Składniki: 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczko sody oczyszczonej(...)placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka, a w środku kieliszkiem mniejsze kółko. Czynność powtarzamy. Smażymy na złocisty kolor w oleju rozgrzanym na 170 C . Gotowe oponki zamaczamy w czekoladzie lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekokresie karnawału wszędzie tylko pączki, faworki, oponki inne smażone smakołyki. Napatrzy się człowiek i choćby nawet bardzo nie chciał to musi usmażyć chociaż kilka ;) Tłusty czwartek w tym roku przypada na 08 lutego, więc szykujcie się kochani na wielkie obżarstwo. A wiecie co mówi tradycja?! Że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej(...)prostokąt o grubości 2 cm, wycinamy krążki a w krążkach kieliszkiem jeszcze dziurkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno nam wyjść ok 35 szt. W tym czasie rozgrzewamy olej, oponki kładziemy na tłuszcz wyrośniętą stroną do dołu. Smażymy około 3 minut z jednej i 3 minut z drugiej strony. Temperatura smażenia powinna wynosić 170-175 stopni. Jeśli oponki mają białą
Życie zaczyna się w kuchni