oponki dr - 652 przepisów (strona:3/44)

Oponki pieczone w piekarniku 228

oponki, po których nie wyrośnie nam opona na brzuchu. ;-) Nawet one doczekały się swojej wersji light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Oponki są dość twarde i chrupiące, były nawet kojarzone ze słodkimi precelkami. ;-) Ale są bardzo smaczne a w przyszłym roku upiekę je w wersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis(...)nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze

Szefowa kuchni
Oponki serowe w aromacie wanilii 303

ciasto możemy podzielić na dwie porcje). W razie potrzeby posypujemy ciasto mąką. Wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. szklanki. Następnie w kółkach wykrawamy dziurki mniejszym kieliszkiem. Oponki zanurzamy w rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Wyciągamy oponki, gdy się tylko zezłocą (ok. 1,5 min.). Układamy na papierowym ręczniku. Usmażone oponki serowe dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego

kulinarnyJa
oponki serowe z nutą pomarańczy 189

wiesz z jakich składników są one zdrobnione a w dzisiejszych czasach lepiej mieć kontrolę nad tym co się spożywa. Wracając do tematu w tym roku polecam pączki i oponki dodatkiem serka homogenizowanego oraz skórki z pomarańczy. Jak zawsze moje oponki  nie są smażone tylko pieczone w piekarniku, myślę, że w obu wersjach są smaczne. Składniki na 20 sztuk(...)ciepłym mleku. Następnie dodajemy wszystkie składniki i ścieramy skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i dostawiamy do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta wycinamy pączki lub oponki. Następnie według uznania albo smażymy albo je pieczemy (około 25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią). Gotowe można posypać cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego tłustego czwartku

ciastkarnia na kruchym spodzie
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3560

oponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro  pączki  idealne, w różnych wersjach są już na blogu, trzeba było przetestować coś innego co będzie równie smaczne i nadające się na ten dzień. Oponki wyszły cudowne, ich smak dosłownie powala. Jak dla mnie wysiadają przy nich nawet(...)minimalnie ilość sody, druga wersja była więc wersją idealną, nawet ich smażenie opanowałam już do perfekcji, wyszły idalnie puszyste, jaśniutkie (dałam do nich mniej ksylitolu bowiem dzieci zażyczyły sobie oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie

Smaczne Zdrowe
Karnawałowe oponki 380

będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się z Wami prostymi oponkami. Są wyśmienite i przypominają mi dni spędzone z babcią. Często nam je robiła, a całą frajda była w tym, że mogłam je po pudrować. Z mlekiem są ekstra i nie tylko(...)całość starannie zagnieść -  odstawić do wyrośnięcia.  Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wycinać kółeczka najlepiej szklanką, a w środku kolejne otworki najlepiej naparstkiem. Oponki pozostawić na ściereczce do wyrośnięcia ok 15 minut. Smażymy na rozgrzanym oleju ok 170 C z obu stron na złocisty kolor. Oponki odsączamy na ręczniku papierowym

Niezły Młynek
Oponki serowe 113

kończący się karnawał :) Jeśli chodzi o karnawałowe przekąski, to oponki od zawsze wygrywają u mnie z pączkami i faworkami. Smakują pysznie, i nie czuć przy każdym kęsie nadmiaru tłuszczu.  Do tego są łatwe do wykonania :) Składniki: -500 g mąki -250 g twarogu -100 g śmietany -80 g cukru -2 jajka -1 opak. cukru waniliowego -1,5 łyżeczki proszku(...)oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka. Gdy olej jest jeszcze zimy, dodajemy do niego spirytus (dzięki temu oponki nie będą wchłaniać tłuszczu). Następnie na rozgrzany olej kładziemy oponki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe układamy na ręczniku papierowym, na którym zostanie nadmiar tłuszczu oraz posypujemy

KasiekGotuje
Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" 296

szybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję pomysł na podanie tej popularnej przystawki w sposób troszkę inny niż tradycyjny.Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki:6 parówek1 opakowanie ciasta francuskiegoopcjonalnie:                    6 plasterków szynki lub chudego boczku(...)plastrów sera żółtegojajko (do posmarowania ciasta)Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania:Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części.Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć

Słodka Strona
Donaty dla Dzieci - "Oponki" 161

rozpływające się w ustach. Mój ulubiony przepis na pączki w wersji uroczych, kolorowych donatów. Idealne dla dzieci, na kinderbale lub inne przyjęcia okolicznościowe.   Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Składniki:Donaty:4,5 szklanki mąki (740 g)200 g cukru pudru150 g masła5 żółtek2 jajka80 g drożdży świeżych500 ml mlekacukier waniliowyodrobina soliLukier:1,5 szklanki cukru pudruok. 5 łyżek wodybarwniki(...)najlepiej w proszku)olej lub smalec do smażenidowolna posypka (opcjonalnie) Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Sposób przygotowania:ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy drożdże rozrobione w reszcie ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu

Słodka Strona
Oponki serowe 248

moja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie(...)kółka dziurkę za pomocą kieliszka. Kółka powstałe po wycięciu możemy ponownie zagnieść lub po prostu usmażyć małe pączki. Smażymy na rozgrzanym oleju (z dodatkiem spirytusu) na złoty kolor. Usmażone oponki kładziemy na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe

Smakowity Blog Kulinarny
Oponki z twarogiem 129

mnie oponki mają wyjątkowy smak.Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)Bardzo polecam ten przepis!SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce)1 łyżka sody3 łyżki śmietany3 jajka1 łyżka octucukier puderWYKONANIE:Na początku należy(...)składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki).Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem

Serce zamknięte w formie pyszności
OPONKI SEROWE 153

karnawale szalejemy z pączkami, chrustami, i innymi smażonymi na tłuszczu słodkościami.  Przymykamy wtedy oko na kalorie :), i tradycji staje się za dość...  U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia.  Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ(...)znoszę zapachu smażonego oleju :(((   No ale co tam!  Jak karnawał ... to karnawał .... !  Zapraszam na serowe oponki!  Składniki: 250g sera półtłustego 300g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu skórka otarta z 1 sparzonej cytryny tłuszcz ( do smażenia) cukier puder

Walijskie Pichcenie
Oponki serowo - cytrynowe 145

Szybkie serowe oponki z dodatkiem skórki cytrynowej bez użycia drożdży. Składniki: 250 g twarogu 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka otarta z cytryny 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka spirytusu olej do smażenia dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem(...)szklanką i kieliszkiem wycinać kółka - mniejsze w środku dużego. Zebrać resztę ciasta, zagnieść i ponownie wycinać. Na patelni rozgrzać olej do 175 stopni C (na średnim ogniu) i smażyć oponki po kilka sztuk na rumiano przez około 2 minuty, przewracając tylko raz. Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną posypać brązowym cukrem pudrem

wyzwania kuchenne
OPONKI SEROWE 166

Złociste oponki i kulki 2w1J. Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera. - 50 dag białego sera - 0,5 szklanki cukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka  - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym(...)odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm.  Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku  wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Oponki 130

Składniki na ok. 50 szt. oponek: 500 g mąki pszennej250 g sera białego2 jajka1 szklanka cukru2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty2 łyżeczki proszku do pieczenia70 g masła2 kostki smalcu (do smażenia)Cukier puder (do posypania)Przepis:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujemy(...)grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy szklanką kółka, a ich środki wycinamy kieliszkiem. Pozostałości ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki - postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.Na patelni roztapiamy smalec i smażymy nasze oponki na złoto z każdej strony. Po wyciągnięciu z patelni osuszamy je na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem

Emcia Pichci
Oponki serowe 113

Faworków jeszcze nie robiłam, pączki dopiero dwa razy natomiat oponki już mam opanowane. Zapraszam  więc na pyszne i proste w wykonaniu oponki :)składniki:500 g sera lub twarogu500 g mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru4 żółtka1 łyżka octu Jamar5-7 łyżek kwaśniej śmietany1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sodyolej do głębokiego smażeniaSer czy twaróg dwukrotnie zmielić. Na stolnicę wysypać(...)suchy to więcej, można tez ciasto podsypać nieco mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na  grubość 0,5 cm lub nieco więcej. Szklanką i kieliszkiem wykroić oponki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, trzeba pilnować bo szybko się smażą. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem i zajadać

Monia miesza i gotuje