oponki dr - 652 przepisów (strona:2/44)

Oponki drożdżowo-serowe 135

Wiem, wiem - tłusty czwartek był wczoraj. Ale wracając do domu po 18-stej trudno piec oponki w nocy, bo to by oznaczało, że część z nich znalazłaby się w żołądku o nieodpowiedniej porze dnia ;) Dlatego u mnie tłusty czwartek świętowany jest dziś, w piątek trzynastego. Składniki: 280 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania podczas wałkowania) 20 g mąki kasztanowej (dodałam(...)krążki szklanką, a z ich środków wycinać mniejsze krążki np. kieliszkiem do wódki. Odkładać obważanki do ponownego wyrośnięcia. A z resztek ponownie zagnieść ciasto na dysk, wałkować i wycinać oponki. Ja w pewnym momencie straciłam cierpliwość i odkładałam do wyrośnięcia również te środkowe kółka na małe pączusie. Po ok. pół godzinie odwrócić oponki i poczekać jeszcze pół godziny na smażenie

Weekendy w domu i ogrodzie
Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej 161

czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! 'oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej' Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko + 1 żółtko(...)miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor. Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko wystudzić

CookYourself
Oponki 151

Oponki(delikatne, przepyszne, idealne na poprawę humoru)Składniki:- 0,5kg twarogu półtłustego (2 kostki)-0,5kg mąki pszennej -1 szklanka cukru -2 żółtka- 1 całe jajko -pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony(...)małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić smalec i wrzucić jedną część ziemniaka ( po to aby smalec się nie przypalał). 2. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz po 2-4 oponki. Gdy już delikatnie podrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę a następnie na rozłożony gdzieś obok ręcznik papierowy wykładać gotowe oponki. 3.I tak ciągle. Wałkujemy , kroimy , smażymy

Gotuj Z Muzyką
Pączki z białego sera 175

Pączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI 203

Niedługo Tłusty czwartek, a co za tym idzie na naszych stołach królować będą pączki , oponki , faworki , róże i inne karnawałowe przysmaki. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne czekoladowe oponki, które są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek. Oblane solonym karmelem i chrupiącymi orzechami zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienie. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko(...)energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok.5 minut. Dodajemy masło oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe. OPONKI: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości

Ostra na Słodko
Oponki – bez sera 335

Oponki … pączki … chrust …W Tłusty Czwartek robią największą furorę i chyba tak naprawdę nigdy nie smakują nam tak dobrze jak wtedy.Pączki robię klasyczne … albo ziemniaczane ..Na chrust od lat mam swój ulubiony , sprawdzony przepis .Na oponki również!I to właśnie nim się dziś z Wami podzielę.Oponki są delikatne … niesamowicie mięciutkie i puszyste.I

Ostra na Słodko
Oponki serowe 174

Oponki serowe czyli pączki serowe z dziurką . Czemu tak się nazywają, gdyż wyglądają jak opona samochodowa. Oponki z twarogu są bardzo smaczne, lekkie, chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To mój najlepszy wielokrotnie sprawdzony przepis na oponki z sera białego, oponki robię od początku lat 80-tych XX wieku (tak długo żyję) 😉 Dzisiaj zakasałam rękawy(...)gdyż mój tata miał słodką zachciankę. Zrobiłam błyskawiczne oponki serowe z twarogu z połowy składników i tak wyszło mi 17 sztuk 🙂 Połowę oponek zrobiłam z lukrem cytrynowym, a resztę posypałam cukrem pudrem. Wyglądają jak moje pączki angielskie , które są już od dawna na blogu, jednak składniki są zupełnie inne. Polecam też inne słodkie przepisy na pączki: ekspresowe pączki serowe mini

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Oponki Drożdżowe bez Sera - Przepis na Oponki 470

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować super przepis na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo puszyste, smaczne i delikatne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania oponek będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka 2 jajka (użyłam L) 50 g roztopionego i przestudzonego masła 30 g drożdży świeżych(...)soli 2 łyżeczki spirytusu cukier puder do oprószenia tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki. Składni mieszam ze sobą

Uwaga Babcia Gotuje
Oponki z ciasta francuskiego 158

pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Podobnie jak w przepisie na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które niedawno pokazałam na blogu. Tym razem są to oponki z ciasta francuskiego. Francuskie oponki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, mi smażenie zajmuje ok. 5 minut + zaś studzenie to tylko 5 minut. A przyjemność jedzenia, to niestety chwila(...)chyba że umiemy pohamować apetyt i zostawić sobie kilka sztuk oponek na później 😉 Oponki z ciasta francuskiego są idealne, kruche, miękkie, puszyste, a ich słodkość zależy od ilości cukru pudru jaki wykorzystacie! Zrobiłam te oponki z bardzo prozaicznego powodu, jestem na diecie, a Piotrkowi zachciało się coś słodkiego, a na męskie zachcianki najlepsze jest ciasto francuskie. Bez bawienia się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czarno-białe oponki 136

grubość około 1 cm. Wycinać za pomocą grubej szklanki, a następnie małego kieliszka bądź użyć foremek do ciastek. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut, aż oponki się zarumienią. Poczekać aż oponki ostygną na papierze kuchennym. Przygotować masy. masa czarna: rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli, następnie dodać 50 ml śmietany, wymieszać. masa biała: śmietana 100 ml Nakładać masy(...)połowie na każdą oponkę. Smacznego

KreatywnePiny
Pączki, pieczone oponki 127

Składniki: (na około 15-20 sztuk małych oponek) ciasto: 370 g mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 50 g cukru 3 jajka 170 g masła 1/2 łyżeczki soli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek(...)oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm.  Wykrawamy dużą szklanką, a następnie małą dziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek). oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec:  około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami

KreatywnePiny
Historia pewnej tradycyjnej, smutnej, zmęczonej oponki... 138

Pewnego razu smutna oponka, na brzegu rzeki, pośród szumiących drzew tak się żaliła... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)konsystencji gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dosypujemy mąki. 2 jabłka kroimy tak, aby uzyskać z nich okręgi. Ze środka, np. za pomocą kieliszka wykrawamy okręgi , by powstały nam oponki. Jabłka maczamy w cieście, a następnie w płatkach owsianych. Smażymy na patelni, na odrobinie tłuszczu. Podajemy z miodem lub ulubionym dżemem. Co powiesz na wersję oponek po kulinarnym tuningu

Mój Smak na Życie
Oponki serowe 143

Były pączki, teraz czas na serowe oponki. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki :) Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od   Kwestii Smaku , gdzie oponki aż mnie wołały - zrób, zrób(...)bardzo. Wyłożyć na podsypany mąką blat, ciasto rozwałkować na wysokość 1 cm i wycinać szklanką kółka, środek kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej do 175 stopni i smażyć partiami oponki 2-3 min raz przewracając. Odkładać na papierowy ręcznik. Posypać z góry cukrem pudrem i zajadać. Smacznego

pink envelope
Oponki pieczone w piekarniku 248

oponki, po których nie wyrośnie nam opona na brzuchu. ;-) Nawet one doczekały się swojej wersji light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Oponki są dość twarde i chrupiące, były nawet kojarzone ze słodkimi precelkami. ;-) Ale są bardzo smaczne a w przyszłym roku upiekę je w wersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis(...)nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze

Szefowa kuchni
Oponki serowe w aromacie wanilii 330

ciasto możemy podzielić na dwie porcje). W razie potrzeby posypujemy ciasto mąką. Wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. szklanki. Następnie w kółkach wykrawamy dziurki mniejszym kieliszkiem. Oponki zanurzamy w rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Wyciągamy oponki, gdy się tylko zezłocą (ok. 1,5 min.). Układamy na papierowym ręczniku. Usmażone oponki serowe dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania