oponki dr - 652 przepisów (strona:7/44)

Pieczone oponki twarogowe 69

Wczoraj wieczorem upiekłam oszukane donaty z twarogu o smaku migdałowym i muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne. To dobra alternatywa dla prawdziwych pączków i oponek, które, niestety, są bardzo kaloryczne. Jeśli jesteście na diecie, ale chcielibyście w mniej kaloryczny sposób uczcić tłusty czwartek, to polecam Wam ten prosty przepis na pyszne oponki. Jeden taki donat ma około 170kcal i idealnie(...)posypania Twaróg rozetrzeć z jajkiem i ksylitolem, dodać resztę składników, oprócz sezamu i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miękkie i klejące się, ale nie dodawajcie więcej mąki, aby oponki nie były zbite i twarde po upieczeniu. Gotowe ciasto podzielić na 5 równych części. Dłonie oprószyć mąką, z podzielonych części zrobić kuleczki, spłaszczyć, palcem wydrążyć dziurkę i uformować oponki. Gotowe oponki

Smaki Armine
Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) 131

Tłusty Czwartek już jutro, dlatego przedstawiam mój przepis na oryginalny wypiek. Oponki pieczone , a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :) Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku (akurat miałam mrożony szpinak rozdrobniony Hortex, ale można też użyć zamrożonego w liściach). Całość wcale(...)jest pracochłonna - robisz ciasto, zagniatasz, a jak wyrośnie to tylko siup do piekarnika! Proste? ;) Zrób takie oponki koniecznie! Tradycji stanie się zadość, a zabłyśniesz w oczach bliskich, znajomych czy współpracowników, kiedy im takie zaserwujesz ;) Tłusty Czwartek jest raz w roku - zaszalej :) Inna opcja wykonania - możesz też na przykład nałożyć na siebie oba kolory ciasta (wtedy zrób odrobinę bardziej klejące-ciut

Kolorowy Przepisownik
Mini Oponki Serowo - Drożdżowe 434

pyszne, delikatne, mięciutkie i takie słodkie :D Z tego przepisu możecie zrobić także duże oponki, wtedy najlepiej zrobić je z podwójnej porcji ;) Ps. Oponki najlepiej smakują pierwszego dnia, ale i na drugi dzień mogą być  jak świeże, wystarczy, że wyłożymy je na blaszkę, włączymy piekarnik na funkcję grilla z termoobiegiem na 120-150 stopni i dosłownie 5 minut(...)potrzymamy w piekarniku i gotowe. Oponki staną się mięciutkie i będą jak co dopiero usmażone :) Składniki na około 40 małych oponek: około 2 i 1/4  szkl mąki pszennej i trochę do podsypywania 140 gr twarogu tłustego, gęstego takiego jak np. serek Philadelphia lub Mój ulubiony (myślę że twaróg tłusty, taki zmielony bądź zblędowany też będzie dobry ) 1/5 szkl mleka

Gotowanie...to proste !
Oponki serowe 125

Będę bardzo oryginalna i w ramach tłustego czwartku przedstawię Wam przepis na... oponki :-D Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane z dzieciństwa. Dawno, dawno temu moja mama i ciocia umawiały się i wykonywały je razem. Caaaałe góry oponek :-) Czwórka dzieciaków miała co jeść, a i dorośli nie narzekali. Miło po latach powrócić do tych(...)wspomnień pogryzając przy kubku herbaty... oponkę :-) Oponki serowe OPONKI SEROWE 0,5 kg białego sera 1 szklanka cukru 1/2 margaryny 2 jaja 1 łyżeczka sody 1 kg mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej do smażenia Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze

peggiwkuchni
Bezglutenowe oponki serowe 161

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe oponki serowe Ależ miałam ochotę na coś pączkowo podobnego :). Chodziły za mną i chodziły, aż w końcu się doczekały. Oponki serowe. U mnie wersja bezglutenowa, wychodzą również z mąki pszennej, tylko ja po prostu lubię poeksperymentować Są mięciutkie, lekko słodkie, delikatne i lekko wilgotne, sera w nich nie czuć, za to czuć skórkę cytrynową, co jest świetne. Bardzo(...)bardzo polecam, robi się je ekspresowo i są bardzo smaczne. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na około 15-20 oponek o średnicy 7 cm i grubości około 2-3 cm: 500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki (u mnie pół na pół jaglana i ryżowa) (ilość mąki zależy o wielkości jaj i wilgotności sera) 2 żółtka

moj przepis na
Korzenne oponki w maślankowym lukrze z cynamonem 134

Złociste, krągłe i pełne korzennego smaku i aromatu oponki na maślance są bohaterami dzisiejszego wpisu, który jest słodkim pożegnaniem przepięknej, tegorocznej jesieni i szerokim powitaniem zimowego sezonu. Kolejny przełom pór roku, których wspólnym mianownikiem są korzenne przyprawy. Ciepłe, aromatyczne, rozgrzewające, pełne troski i przytulności we wszystkich odcieniach beżu i brązu :) To wszystko możecie odnaleźć także w tych maślankowych oponkach! Pysznie(...)cynamonem tworzą wspaniały duet pełen ciepłego aromatu, który może dopełnić każde deszczowe i śnieżne popołudnie wraz z ulubioną kawą lub herbatą :) Przyjemnie też sięgnąć po pyszną, lepką od lukru oponkę, pisząc listy do Mikołaja, które wysyłać już najwyższa pora! Zatem wyciągajcie moździerze i kruszcie przyprawy, czas na korzenne, pękate przyjemności szarych miesięcy :D Korzenne oponki w maślankowym lukrze z cynamonem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczone oponki z dynią 115

straszny, gdy ma alternatywę. Wprawdzie pączki pieczone to nie to samo, co smażone, ale i te są smaczne, a smażone mogą również być mniej kaloryczne. W ubiegłym roku serwowałam oponki z ricotty , dziś – z dynią. Które lepsze, musicie ocenić samodzielnie. 375 g mąki (ok. 2,5 szklanki) mąki, najlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było puszyste(...)ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, oprószamy blat mąko i wyrabiamy delikatnie. Ciasto wałkujemy na gruby placek – im grubszy, tym grubsze będą oponki. Szklanką wycinamy kółka, pośrodku wycinamy dziurkę. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne

Kucharzyca
Oponki serowe 118

Oponki serowe Są przepyszne, puszyste, lekkie i delikatne. Jednym słowem idealne. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 0,5 kg sera twarogowego półtłustego (nie mielonego) 0,5 kg mąki pszennej 100 g cukru – około pół szklanki 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany olej do smażenia(...)kieliszek spirytusu cukier puder do posypania oponek     *** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę *** *** Z całości zagniatamy ciasto *** *** Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm *** *** Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki a następnie na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem *** *** Małe kółeczka wykrojone kieliszkiem możemy ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć

Blog z Apetytem
Oponki pieczone (bez glutenu) 121

muszę chyba przypominać, że za parę dni Tłusty Czwartek.😁 Przepis na pieczone pączki już macie, które oczywiście również polecam wykonać. Za pączkami osobiście nie przepadam, wole oponki, zrobiłam je z myślą o moich degustatorach.😊 Moje wersje jak wiecie są zdrowsze i lżejsze, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku(...)Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(ok 30 oponek) -210 g mąki gryczanej -210 g mąki ryżowej -1 jajo -2 żółtka -1 łyżeczka proszku

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pączki / Oponki jogurtowe 170

Witajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki z tego samego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby(...)podwoi swoją objętość. 4. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeśli ciasto się bardzo klei, należy delikatnie podsypać je mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać oponki i pączki (użyłam metalowego kółeczka o średnicy literatki - chciałam, aby oponki i pączki nie był za duże). Przykryć ściereczką na 30 minut, aż troszkę podrosną. 5. W garnku o grubym dnie

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe smażone oponki 122

Instagramie i kiedy nie mogłam w nocy spać zrobiłam te paluchy, bo przecież wszyscy nimi się zachwycali. Przeczytałam również w komentarzach, że równie smaczne wychodzą z tego przepisu oponki. Nie namyślając się długo, zrobiłam podwójną porcję ciasta drożdżowego i odstawiłam do wyrośnięcia. Po godzinie zaczęłam formować paluchy. Pierwsza tura poszła do pieca, pozostałe wyrastały jeszcze na stolnicy z gdzieś(...)ciasta zostawiłam na smażone oponki. Nie bardzo chciało mi się wierzyć, jakie to cuda z takiego ciasta miałyby wyjść. Wrzuciłam pierwszą partię na rozgrzany olej, wyłowiłam i spróbowałam. I wiecie co? Wstyd się przyznać, ale pozostałe na stolnicy paluchy, szybko zagniotłam ponownie i wykrawałam z nich kolejne oponki Oponki są puszyste, bardzo smaczne i robi się je naprawdę szybko

Mieszam w Garnku
WEGAŃSKIE OPONKI – bez sera, bez jajek 129

Oponki to doskonała przekąska lub deser. Najczęściej jemy je podczas karnawału, jednak osobiście mogę je jeść o każdej porze roku! Głównym składnikiem tradycyjnych oponek jest biały ser – w moim przepisie zamieniłam go na tofu. Pominęłam także jajka. W ten sposób stworzyłam przepis na pyszne wegańskie oponki – mega pyszne! Zapraszam Składniki (na ok. 15 sztuk): 250 g tofu naturalnego(...)rozdrobnić tofu. Gotowe ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Teraz wykrój okręgi (najlepiej dużą szklanką), a w środku każdego wykrój dziurkę (kieliszkiem). Wykrojone oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, obracając w międzyczasie na drugą stronę. Ja użyłam oleju rzepakowego, jednak bardzo dobrym wyjściem będzie też olej kokosowy. Oponki smażyć najlepiej w szerokim, niskim garnku

Via Gusto
Oponki serowe 115

Oponki serowe Ostatnio na kilku blogach, jak to w karnawale, mignęły mi oponki. Spostrzegawcze moje latorośle również dostrzegły te ciacha i zaczęły domagać się takowych. Odkurzyłam więc stary przepis i tak oto są. Ciastka z bardzo adekwatną nazwą. W zjedzeniu olbrzymich ilości jeszcze ciepłych oponek powstrzymuje mnie jedynie migocząca gdzieś w głowie wizja przyszłości, w której cała zbudowana jestem właśnie(...)oponek poprzeplatanych fałdkami. Niczym ludzik z reklamy Michelin. Lepiej wróćmy do oponek. Są naprawdę pyszne. A do tego bez drożdży, wyrabiania, czekania i bicia wałkiem. Skusicie się? Składniki na około 20 sztuk: 250 g półtłustego twarogu 250 g mąki tortowej 3/4 łyżeczki sody 40 g drobnego cukru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% dodatkowo

Pełny talerz
Oponki drożdżowe II 114

jeszcze jedne oponki. Tym razem są to oponki, które przygotowujemy poprzedniego dnia i na noc wkładamy ciasto do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, ogrzewamy i wycinamy oponki. Bardzo dobry przepis, wygodny z racji rozłożenia pracy na dwa dni. Przepis znalazłam dawno temu u Anity Chu. UWAGA: przepis został uaktualniony i minimalnie zmieniony, aby oponki wyszły perfekcyjnie. Oponki drożdżowe(...)lodówce ponad 20 godzin). Po tym czasie wyjąć z lodówki, zostawić na blacie na koło 2 godziny, aby się ogrzało. Później rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki. Ułożyć np. na blasze, którą umieścić w ciepłym miejscu na 30 min, aby oponki podrosły. Podrośnięte smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub frytkownicy. Frytkownicę rozgrzać

Posadzone i zjedzone
Pączki wiedeńskie 138

tylko przy tych okazjach? No dobrze, przyznam się, nie chciało mi się pisać sposobu wykonania i dlatego ten przepis wstawiam dopiero teraz :) Bardzo długo zbierałam się, żeby usmażyć te oponki, byłam przekonana, że są trudne do wykonania. I zupełnie niepotrzebnie, nawet mój Połówek czynnie uczestniczył w wyciskaniu ciasta, eksperymentując przy tym z kształtami pączków, oraz w ich lukrowaniu. A jaką(...)środku były bardziej wysmażone, ale mimo to smakowały doskonale. W głębokiej patelni o średnicy 28 cm rozgrzałam tłuszcz – u mnie wyszedł prawie litr oleju i pół kostki smalcu. Oponki powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Na blacie rozłożyłam arkusz papieru do pieczenia i posmarowałam go olejem. Na papier wycisnęłam w odstępach (widać na zdjęciu) kółka o średnicy 6-7 cm. Następnie

Kuchenne zapiski Edyty