może zabraknąć na naszym stole. Uwielbiam botwinkę, zarówno na ciepło jak i w chłodniku. Ta wersja jest przygotowana na ciepło, ale wyśmienicie smakuje także schłodzona dzięki orzeźwiającemu dodatkowi ogórków kiszonych. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę, połączenie buraczkowej i ogórkowej. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksól Farsz: 150 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka) 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g) 2 średnie ogórki kiszone Pure buraczane wrzucamy na patelnię (nie musimy go rozmrażać). Smażymy, aż się rozmrozi i odparuje woda. Doprawiamy chrzanem i do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka(...)wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i chrzanem. Smarujemy nim dokładnie wystudzone ciasto. Na serek układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy
PatiGotujetego pyszne. Mięso wołowe pokroić na plastry, mocno rozbić na cienkie płaty. Doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Na każdym płacie położyć słupek boczku wędzonego, słupek ogórka kiszonego, kilka wiórków cebuli. Dokładnie zawinąć i spiąć wykałaczkami, żeby podczas smażenie się nie otworzyły. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć zrazy na złoty kolor. Pod koniec dodać suszone grzybki i kilka
Kuchnia Pokoleńburaczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt duże ogórki kiszone 15 g suszonych grzybów około 1,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku łyżeczka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki śmietany 30% ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz Przygotowanie Grzyby(...)sojowy, zioła i przyprawy. Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, a sos z bulionu i wody z moczenia grzybów zredukowany, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę ogórki. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. [caption id="attachment_7619" align="aligncenter" width="1024"] Wieprzowina po myśliwsku[/caption] [caption id="attachment_7616" align="aligncenter" width="685"] Wieprzowina po myśliwsku
e-PrzepisyKulinarneDokładnie rozbić, doprawić z obydwu stron solą pieprzem i papryką słodką. Boczek pokroić w paski, cebulkę w piórka. Na każdym plastrze mięsa położyć paseczek boczku, kilka piórek cebuli, kawałek ogórka kiszonego, dwa grzybki suszone. Zawinąć mięso w rulon tworząc zraza. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeśli macie kurki w zalewie wlać
Kuchnia Pokoleńkiedy trzeba zagospodarować resztki. składniki ugotowana włoszczyzna ( bez pora): 1 marchewka 2 pietruszki seler 2 - 3 ogórki kiszone ugotowane 2 - 3 ziemniaki jajko ugotowane na twardo cebula dowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojone majonez oliwa (tyle, żeby sałatka nie była sucha) 1 - 2 łyżki musztardy
Stare Garytemacie tej sałatki, bo nas nie trzeba było długo namawiać do jej wypróbowania;) Polecam;) Składniki: mieszanka sałat 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym pół słoika kiszonych ogórków 3 łyżki naturalnego jogurtu pół szklanki kaszy kuskus 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić
Krakowskie smaki Anipozostawiamy do wystudzenia. Następnie plasterki salami dzielimy na pół. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej salami kilka minut, aż lekko zbrązowieje. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Później dodajemy odsączoną fasolę, makaron i chipsy z salami. Doprawiamy majonezem, śmietaną/jogurtem, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Smacznego Artykuł Sałatka makaronowa
PatiGotujeCzas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: około 10 (1 kg sałatki) Składniki: 6 dużych marchewek 2 pietruszki (korzeń) ½ puszki groszku 3 jajka 1 jabłko ½ selera 2 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu pieprz i sól Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler gotować przez około 1 h. Warzywa przestudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo, obrać
KuchniaWeDwoje.plostrej musztardy czosnek granulowany pieprz 1-2 łyżki oleju Dodatki: 6-7 plasterków żółtego sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty) 2-3 małe ogórki kiszone Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy Rozpoczynamy od przygotowania bułeczek. Na początku drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich dwie(...)rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na średnim ogniu aż nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki. Składniki na sos łączymy w miseczce. Pomidorki i ogórki kroimy w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki. Wystudzone bułeczki kroimy na pół. Spód smarujemy sosem, później układamy liść szpinaku, ser, mięso, plasterek pomidora, ogórka i przykrywamy posmarowaną
PatiGotujewina wytrawnego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy, następnie kroimy na pół(...)patelni, ewentualnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy je, gdy będą już ciepłe i lekko chrupkie. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, następnie wykładamy na nią mięso, pokrojone w plastry ogórki i 2 łyżki surówki Colesław. Całość lekko dociskamy górną częścią bułki sowicie wysmarowaną sosem BBQ. Na koniec wbijamy patyczki z oliwką. Możemy podać je ze zwykłymi frytkami lub frytkami
Be Fit Be Strongtrochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy. Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy na pojedyncze listki, dokładamy małe pomidorki
WojnaNaSmaki.plsię na to , że ma być gulasz i już. Czas: 1 godzina Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 2 duże cebule 1 marchewka 1 duża czerwona papryka 1 kiszony ogórek 3 łyżki oleju mielona papryka słodka do smaku szczypta soli maggi w płynie szczypta mielonego pieprzu 2 szklanki wody 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżeczki(...)papryką i pieprzem - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut. Obrać marchew i pokroić w krążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski ( grube). Spory kiszony ogórek pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku ( o grubym dnie ) rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę. Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka
Buniabaje w kuchniprzykład w zupie), 4 duże jajka ugotowane na twardo, 1 jabłko ( moim zdaniem czym słodsze tym lepsze, ponieważ bardziej przełamuję ostry smak pora), 4 ogórki konserwowe ( możesz również dodać do sałatki ogórki kiszone), 1 puszka kukurydzy konserwowej, 2 łyżki majonezu ( jeżeli lubisz bardziej dietetyczne sałatki majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym, albo dać do sałatki z porem i jajkiem(...)Dzięki niej moje warzywa są pokrojone zawsze w idealną kostkę. Jabłko obierz ze skórki oraz pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z wody i dodaje do reszty składników, Ogórki konserwowe( lub kiszone) pokrój w drobną kosteczkę, jeżeli ogórki puszczą dużą ilość soków to zlej ją przed dodaniem ogórków do sałatki( jeżeli tego nie zrobisz to twoja sałatka będzie
To Musisz Wiedzieć