Pogoda Wam dopisała i macie za duże ogórki do słoików? Lubicie zupę ogórkową? Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki! Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków) ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki duże ogórki słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę
W kuchni bez szafekPodpowiadam, małosolne to ogórki kiszone 2-3 dni, do zjedzenia na szybko, a te kiszone przez dłuższy czas to już właśnie poczciwe kiszeniaki. Nie tylko w nazwie, ale i w smaku różnią się zasadniczo. Na małosolne najlepiej nadaje się niewielka kilkulitrowa kamienna beczułka, tak by pomieściła najwyżej 1,5-2,5 kg ogórków do zjedzenia w kilka(...)ogórków pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń zagotować wodę z solą i gorczycą. Ważne jest, by użyć soli kamiennej bez dodatku jodu. Sól jodowana nie nadaje się do kiszenia, powoduje "ślimaczenie" się ogórków dno beczułki wyłożyć liśćmi chrzanu, częścią kopru i ułożyć 1-2 obrane i przekrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku. Ogórki układać ściśle, jeden obok drugiego warstwami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowywała grupa Piotra na warsztatach Akademii Smaku Siemens w Warszawie. Łosoś był upieczony w piekarniku, a podany z pysznym sosem ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 mały pęczek koperku sól morska, cukier i biały pieprz do smaku 100g czerwonego kawioru Na oleju z masłem przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 litr wywaru warzywnego, 0,5 kg ogórków kiszonych, 1 marchewka, kilka ziemniaków, łyżeczka posiekanego koperku, pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry i ścieramy na drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy w wywarze około 20minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy ogórki, przyprawiamy pieprzem
Lena GotujeOgórki kiszone cieszą się u nas niesłabnącą popularnością od zawsze. To jedyny produkt, którego nigdy nie brakuje w naszej spiżarni. Co roku kiszę je stopniowo (po 2-3kg jednorazowo), aż zapełni się cała półka w spiżarni... Zajadamy je zawsze od razu na świeżo i to już na drugi dzień po zakiszeniu... mamy non stop świeże małosolne ogóry(...)były nowe, lub ewentualnie po jednym sezonie, ważne by nie nosiły śladów rdzy). Ja odstawiam słoiki w misce (dół wyłożony ręcznikiem kuchennym, podczas kiszenia lubi wylecieć trochę wody) w ustronne miejsce, by nie przeszkadzały i kisiły się w temp. pokojowej. Stopniowo otwieramy po jednym słoiku. Nie otwarte słoiki po ukiszeniu albo odstawiam do lodówki albo pasteryzuję. Pasteryzacja: Do dużego garnka
Smaczne ZdroweSkładniki: 2 kg ogórków polnych przyprawa do ogórków kwaszonych 2 główki czosnku sól Sposób wykonania: Ogórki umyj i obetnij ogonki. Do słoika (0
Przepisy kulinarne babci Antoninyzwana za rubieżą sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki. Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret(...)Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta
Ugotowane pozamiataneOgórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne, zebrane w ogródku. Jeśli nie posiadamy takowych, ważne jest aby kupić je od sprawdzonego sprzedawcy, najlepiej na małym ryneczku, nie w hipermarkecie. Przenawożone ogórki, chociaż wyglądają ładnie, mogą po prostu spleśnieć(...)ukisić się. Do kiszenia wybieramy ogórki podłużne, nie pękate, mniejszej i średniej wielkości. Na małosolne mogą być te większe i troszkę szersze, bo zjadamy jej już po 2-3 dniach :) Ja co roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był
Kuchnia z widokiem na ogródSurówkę taką podaję jako dodatek do ryb lub mięs. Składniki: 6 ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oliwy pieprz szczypta soli Wykonanie: Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, dodajemy do ogórków. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę. Całość mieszamy. Przykład podania: Łosoś w ziołach prowansalskich. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: 1 makrela wędzona 1 ogórek kiszony 2 jajka 1/2 cebuli łyżka majonezu 2 łyżki musztardy sól,pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Cebulę, ogórka oraz jajka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do miseczki i wymieszać z majonez oraz musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 1/2 cebuli cukrowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Polewamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem
Qchnia po prostuzupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać
Stare Garypasztet z ciecierzycy w towarzystwie brokuła, kalafiora, buraczka, itp, zupę warzywną na mleku kokosowym lub inną. Zamiast ogórka natomiast łyżkę kapusty kiszonej domowej roboty, świeżą paprykę, rzodkiew czy domowego ogórka kiszonego. Ostatnio moja córka nie domaga się jedzenia pomiędzy posiłkami. Gdy jednak jej się to zdarzy najpierw proponuje wodę. Jeśli tym się nie zaspokoi, to podaję surowy owoc(...)jedna szklanka dziennie lub więcej), - 1/2 - 1 jabłko (najlepiej 1 h przed posiłkiem), a w sezonie - jagody, maliny, truskawki, czereśnie i inne, - fermentowany produkt: rejuvelac, kambucha, kiszone warzywo domowej roboty (ogórek, burak, cukinia czy kapusta), - 1 orzech brazylijski, - co drugi dzień: olej kokosowy (1 łyżka) lub tłuste mleko kokosowe, suszony owoc: figa, morela. I oczywiście WODA , dużo dobrej
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: 1/2 pora (jasna część) 5 ogórków kiszonych 1 małe jabłko pęczek natki pietruszki 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Pora kroimy w cienkie paski a ogórki w małą kostkę. Na dużych oczkach tarki ścieramy obrane ze skórki jabłko. Natkę pietruszki drobno szatkujemy. Wszystkie składniki surówki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostu