lubelski koniecznie z ogórkiem kiszonym i koncentratem pomidorowym. Im dłużej składniki duszone tym lepszy i smaczniejszy będzie nasz forszmak. Ja jako lublinianka znam forszmak od dziecka, bardzo często pojawiał się na rodzinnym obiedzie. Dzisiaj przygotowałam taki właśnie domowy znany mi z dzieciństwa. Zapraszam do wspólnego gotowania. SKŁADNIKI: 50 dkg karczku wieprzowego 4 kiszone ogórki 2 czerwone
pieprzny smaczekkruchych koszyczkach. Smakuje wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki natka pietruszki majonez musztarda francuska sól, biały pieprz kruche koszyczki: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól Sposób przygotowania Marchewki, pietruszki(...)seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą
Pyry na Gazpolecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól odrobina soku z cytryny mąka olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka sól, pieprz ocet oliwa A jak to zrobić: Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2-3 godziny(...)piórka, można ją lekko sparzyć, będzie wtedy trochę mniej intensywna w smaku. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić tak jak ziemniaki na półplasterki. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz skropić octem i oliwą. Całość dobrze wymieszać
Kuchnia w opałachwitaminy i minerały sałatka ze szprotem. Składniki: -2 puszki szprota w oleju ( można zastąpić sardynkami lub tuńczykiem ) -puszka kukurydzy konserwowej -10 dkg sera sałatkowego -kilka kiszonych ogórków -kawałek selera -kawałek pora -odrobina szczypiorku -2-3 łyżki ziaren słonecznika -przyprawa warzywna Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler. Pora kroimy(...)drobne paseczki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy. W kostkę kroimy też ser. Dodajemy pokrojony szczypiorek a na koniec szprota i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy godzinkę, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Maminek kulinarnyzimnego mleka; Szczypta soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 140 g); 2 średnie, kiszone ogórki; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1 łyżka majonezu; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; 10 g kiełków (u mnie brokułu). Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek(...)babeczek, z foremek o średnicy góry - 7 cm. Babeczki należyć napełnić nadzieniem na krótko przed podaniem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki. Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp. Źródło przepisu: Przyślijprzepis
Gospodyni Miejskafajnie komponuje się z innymi składnikami i nadaje sałatce fajny kolor. Sałatka idealna świąteczny stół. składniki: 4 nieduże ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 7 płatów śledziowych 5 dużych kiszonych ogórków 4 duże kwaskowe jabłka 1 cebula majonez ok 8-10 łyżek, użyłam Kieleckiego omega-3 Filety śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę(...)Buraczki czerwone obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone dobrze osączyć z płynu i też pokroić w kostkę. Ja pokroiłam w taką dosyć dużą kostkę ale można też drobniej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać a następnie połączyć z majonezem. Z podanych składników powstanie duża micha sałatki więc jeśli nie planujecie gości
Monia miesza i gotujeCóż, co region to różne określenia i różna gwara. U mnie smażonka wzbogacona pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 2-3 laski chudej kiełbasy (ja wykorzystałam mortadelę zalegającą w lodówce, ale najlepsza jest podwawelska, śląska czy podlaska) 2 cebulę kilka pieczarek 2-3 kiszone ogórki pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Cebule kroimy w piórka podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy
Walijskie PichcenieSkładniki: łopatka bez kości 60 dag, jajko 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka, ogórek kiszony 2 sztuki, musztarda francuska 3 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku(...)tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić nadzienie - można podac 2 porcje z jednego zraza obsypane
W Mojej Kuchni LubięPrzetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. Składniki Kliknij w obrazek, by przejść do przepisu: Syrop z kwiatów lipy Surówka z białej kapusty na zimę The post Przetwory domowe, zapasy
Kulinarne Przebojejuż mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół. składniki: 5-6 płatów śledziowych 3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonego groszku 6 ogórków kiszonych 1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków 1 cebula 5-6 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę(...)wedle uznania drobniej lub grubiej. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony groszek.Wszystko dokładnie wymieszać.Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę
Monia miesza i gotujepiątek na FB-ku. Te ogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego typu, że plastikowy worek to trucizna. Teraz nagminnie kisi się ogórki i kapustę w workach i plastikowych beczkach, a kapustę i ogórki można kupić w plastikowych wiaderkach, więc 24-48 godzin w worku nie będzie takie straszne dla konsumentów(...)łyżka grubej soli morskiej korzeń chrzanu pokrojony w paski liść chrzanu (nie miałam tym razem) 2 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami (tym razem miałam tylko młody koper) 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy Przygotowanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Delikatnie ścięłam końcówki aby sól szybciej wnikała w ogórki. Do dużego worka z zapięciem strunowym wkładamy koper
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPróbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone. Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami Składniki - ogórki - chrzan - koper - liście winogrona + młode pędy winorośli - czosnek - woda - sól Sposób przygotowania 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa liście winogrona starać się wybierać młode liście Można też dać młode pędy winorośli , gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek(...)czosnku Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki 2. Zagotować wodę na każdy litr wody daję 1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne
W królestwie smaków Beatykwaszone na zimę. Ogórki na zimę robię zdecydowanie później, i w większych ilościach, a małosolne zaczynam robić, jak tylko pojawią się na rynku pierwsze polskie ogórki. Używam do kiszenia zwykłej wody kranowej, tylko w zależności jak szybko chcę mieć małosolne ogóreczki zalewam je zimną(...)wodą z solą i wtedy trzeba czekać kilka dni, lub gorącą wodą i wtedy przy wysokich temperaturach powietrza, mam ogórki już nawet po 24 godzinach. W czym będziecie kisić ogórki małosolne nie ma większego znaczenia. Czy będzie to gliniane naczynie, szklany słój, czy nawet zwykły garnek (byle nie zardzewiały) a nawet plastikowa butla po wodzie, ogórki
na moim stole...ogórki i tak jak kiszone zalewam solanką 1 czubata łyżka soli na litr wody. Odstawiam gdzieś w kąciku w kuchni do całkowitego ukiszenia. W trakcie kiszenia może wyciekać woda. Jest to prawidłowe i nie należy się tym martwić. Dlatego zawsze układam słoiki w misce lub na tackach. Gdy po dobrych kilku dniach ogórki są już ukiszone ścieram(...)malakserem na jarzynowych oczkach, układam w słoiczkach do wysokości około ¾ dolewam nieco wody z kiszenia ogórków. Po zakręceniu pasteryzuję ( gotuję w garnku z wodą) około 20minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmuje je i po przestudzeniu wynoszę do piwnicy. Zimą jak znalazł pyszne ogórki do zupy ogórkowej czy też do sosu ogórkowego
W garach u Gosimile widziane w roli pełnoobiadowej;) Tak narodziła się sałata z ciecierzycą. Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka na ogórki, w dodatku kiszone, więc ten nietypowy składnik w tym zestawieniu również się znalazł. Sałatka wyszła świetna, robi się ją dość szybko, szczególnie jeśli użyjemy gotowych miksów sałat, bo ile zajmuje pokrojenie(...)jako bazy do dressingu np z kaparami? A Wy jakie nietypowe składniki lubicie w sałatkach? Drukuj Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 3 ogórki kiszone 1/3 opakowania fety 10 małych pomidorków 1/2 czerwonej cebuli 1/2 puszki ciecierzycy 2 spore garści rukoli 1/2 awokado ok. 1 łyżki oliwy sól, pieprz, ew. zioła do sałat
Mieszam w Garnku