porcji/ 1,5 kg mięsa wołowego z udźca 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu lub wody Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)liść laurowy i zalać całość ciepłym lub gorącym bulionem lub wodą. Wolnowar przykryć, ustawić na 6 godzinne gotowanie. Godzinę przed końcem gotowania, dodać koncentrat i pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka i ewentualnie doprawić do smaku. Całość podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z chrupiącą pszenną bułeczką. Smacznego! Wpis powstał we współpracy partnerskiej. Zachęcam do zapoznania się
Wanilia i Kardamonidealnie pasuje na wszelkie biesiady, imprezy czy spontaniczne spotkania ze znajomymi. Polecam :) Składniki - 1kg schabu bez kości - 1 duża cebula - 200g pieczarek - 2 czerwone papryki ( mogą być kolorowe ) - 4 kiszone ogórki - 1 puszka krojonych pomidorów w pomidorowej zalewie - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki kminku mielonego - łyżeczka majeranku - po pół łyżeczki papryki słodkiej i wędzonej mielonej - sól i pieprz(...)patelni przekładam do garnka z mięsem. Dodaję paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość duszę pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy mięso jest już miękkie, dodaję ogórki kiszone. Duszę jeszcze około 15 minut. Dodaję majeranek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka jajeczna z najlepszym sosem. Sos do sałatki jest niesamowity i ma zrównoważony smak. Jogurt grecki, majonez, tarty chrzan oraz musztarda to podstawa sosu, natomiast świeży koperek, kiszone ogórki, szczypiorek oraz świeża pietruszka to głębia smaku tej sałatki. Tą sałatkę jajeczną można podawać na chrupiących tostach, podpieczonych bajglach, bułeczkach albo kromkach chleba. Doskonała jest także jako dodatek(...)Jajka sadzone na obiad>>> Sałatka jajeczna. Sałatka jajeczna składniki: 12 jajek 1 łyżeczka soli grubo mielony pieprz około 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka tartego chrzanu 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki
Moja Książka KucharskaWegetariański smalczyk już sam w sobie jest doskonałą przekąską i możesz go zajadać dokładnie tak samo, jak jadłbyś jego mięsny odpowiednik – czasem wystarczy po prostu kromka chleba i kiszony ogórek. Możesz też wykorzystać go jako dip do warzyw pokrojonych w słupki, tak jak to czasem robi się w przypadku hummusu. Smalec z fasoli doskonale sprawdzi się też w kanapkach(...)mocy blendera, którym dysponujesz. Do masy fasolowej dodaj cebulę z jabłkami, sos sojowy oraz sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Smalec z fasoli najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Przechowuj go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Powinien wytrzymać około tygodnia. Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe Pasta kanapkowa z białej fasoli Pomidorowa pasta z cieciorki
okolicepalnika.plKiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)wybuchł słoik, wiem, że nie dodaje się octu do kiszenia, bo jest ohyda, a picie wódki w trakcie kiszenia to nie tradycja, tylko usprawiedliwienie alkoholizmu, w czym Eksio miał wszystkie medale i laurki świata. Zasady kiszenia kapusty czerwonej są takie same jak białej. Żeby wyszła nam najlepsza kiszona czerwona kapusta, musimy pamiętać o kilku sprawach: Kapustę szatkujemy cieniutko
ladykitchencukru 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Dodatki: 2 marynowane papryczki peperoni kilka plasterków krakowskiej suchej 1 mały kiszony ogórek (z tego przepisu ) piórka czerwonej cebuli starty żółty ser (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy na spód listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę(...)tego przepisu wyjdzie jedna duża pizza. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy cienką warstwą sera, następnie układamy pokrojone papryczki peperoni, pocięta na pół plastry krakowskiej suchej, piórka cebuli i plasterki ogórka kiszonego. Dajemy resztę startego sera. Pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas
Słodkie okruszkiKiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)wybuchł słoik, wiem, że nie dodaje się octu do kiszenia, bo jest ohyda, a picie wódki w trakcie kiszenia to nie tradycja, tylko usprawiedliwienie alkoholizmu, w czym Eksio miał wszystkie medale i laurki świata. Zasady kiszenia kapusty czerwonej są takie same jak białej. Żeby wyszła nam najlepsza kiszona czerwona kapusta, musimy pamiętać o kilku sprawach: Kapustę szatkujemy cieniutko
ladykitchenłyżek wody z kiszonych ogórków Sposób wykonania: Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli i pozostawiamy do wystygnięcia. Odkrawamy od rzodkiewek łodygi z liśćmi i dokładnie je myjemy. Do czystego dużego słoja wkładamy rzodkiewki, pokrojony w plastry czosnek, kawałki chrzanu, koper, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy wcześniej przygotowaną wodą i sokiem z ogórków kiszonych, dociskamy rzodkiewki tak aby nie pływały
Qchnia po prostutypowo polska, klasyczna zupa ogórkowa. Jej smaku nie można pomylić z żadną inną. Doskonały sposób zarówno na jesienną słotę, jak i na wiosenne słońce. Składniki 300g podrobów drobiowych, 2 kiszone ogórki, marchewka, cebula, pietruszka, 50g ryżu (lub kaszy), 20g masła, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, szczypta soli. Przepis na zupę ogórkową(...)kaszę pęczak, która wprost uwielbiam. Posiekaj marchewkę, cebulę oraz pietruszkę w drobną kostkę o podsmaż na maśle. Wrzuć do garnka razem z liśćmi laurowymi oraz kilkoma ziarnami pieprzu. Ogórki kiszone obierz i zetrzyj na grubej tarce bezpośrednio do zupy. Całość powinna gotować się jeszcze przez około 5-10 minut. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę z pietruszki oraz szczypiorek
Przesmacznieschłodzeniu w lodówce, jak smaki się przegryzą. No, i oczywiście z pokrojonym w plasterki kiszonym ogórkiem Bardzo polecam! Składniki: 2 puszki białej fasoli 2 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz Dodatkowo: ogórki kiszone Przygotowanie: Fasolę odcedzić (na wszelki wypadek trochę zalewy zostawić) i zmiksować tak, aby były wyczuwalne
Oryginalny smakróżnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię tosty z jajkiem, żółtym serem i warzywami, który daje energii na początek dnia. Ale można je w tej wersji komponować także z awokado, rukolą, kiszonym ogórkiem, smażonym boczkiem czy plasterkiem szynki. I podawać z dodatkiem sosu czosnkowego, keczupu albo majonezu. Pierwsze tosty powstały 3000 lat pne w starożytnym Egipcie. Chleb podpiekano dla budowniczych piramid(...)dłużej, żeby żółtko pozostało półpłynne. Posmaruj tosty masłem czosnkowym, połóż na nich jajko z serem, plasterki pomidora i liście świeżego szpinaku. Moja rada Możesz podawać tosty z rukolą, awokado, ogórkiem kiszonym lub innymi ulubionymi dodatkami. smakowitehistorie.com Artykuł Tosty z jajkiem, serem i pomidorem pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.comróżnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię tosty z jajkiem, żółtym serem i warzywami, który daje energii na początek dnia. Ale można je w tej wersji komponować także z awokado, rukolą, kiszonym ogórkiem, smażonym boczkiem czy plasterkiem szynki. I podawać z dodatkiem sosu czosnkowego, keczupu albo majonezu. Pierwsze tosty powstały 3000 lat pne w starożytnym Egipcie. Chleb podpiekano dla budowniczych piramid(...)dłużej, żeby żółtko pozostało półpłynne. Posmaruj tosty masłem czosnkowym, połóż na nich jajko z serem, plasterki pomidora i liście świeżego szpinaku. Moja rada Możesz podawać tosty z rukolą, awokado, ogórkiem kiszonym lub innymi ulubionymi dodatkami. smakowitehistorie.com Artykuł Tosty z jajkiem, serem i pomidorem pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.comktórzy w między czasie zawsze wyjadają niektóre składniki A jak jest u Was? Lubicie sałatkę jarzynową? Składniki: 8 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 puszka kukurydzy pół selera pieprz i sól do smaku opcjonalnie łyżeczka musztardy do smaku 2 słoiczki majonezu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Marchewkę(...)Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Warzywa i jajka kroimy w kosteczkę (można tu użyć specjalnego sitka do warzyw). Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone w kostkę kiszone ogórki i odsączoną kukurydzę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę (opcjonalnie) i majonez i mieszamy. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Sałatkę schładzamy w lodówce. Sałatka najlepiej
Słodkie okruszki