razy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele. roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i kiszonym ogórkiem ;) Składniki dla dwóch osób: 2 duże plastry schabu 3 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbaski 1/3 główki cebuli pokrojonej w grubsze piórka ewentualnie parę paseczków sera żółtego łyżeczka musztardy sól, pieprz 1/3 główki cebuli 2 łyżki(...)sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, dodajemy śmietankę i pozwalamy odparować i zagęścić się sosowi. Gotowe roladki podajemy z kaszą, ryżem, kluskami, lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!! #myAmbition
Gotowanie...to proste !masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g 3 zł musztarda – 1 łyżeczka 0,10 zł wódka – 1 kieliszek 2 zł ogórki kiszone – kilka sztuk 2 zł ziemniaki – 2 szt. 0,50 zł Razem 21 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SMAŻENIE GRZYBÓW (10 min) Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)musztardę oraz nieco soli. Dusimy całość przez około 15-20 min, co jakiś czas mieszając. PODANIE Wieprzowinę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami (z dodatkiem masła i śmietany) oraz ogórkami kiszonymi. Tylko niech Wasza kolacja nie skończy się jak ta u Artema * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
Nerds KitchenSmalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół(...)daje słodycz a śliwka lekką kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :) Idealnie smakuję z ogórkiem kiszonym i na upieczonym chlebie na zakwasie <3 Smalec robiony od lat wielu a tak nadal nam smakuję
Basia w kuchniBarszcz czerwony czysty na zakwasie...Intensywnie czerwony, mocno buraczany.Na domowym zakwasie, bez octu czy kwasku cytrynowego.W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków.Pełen aromatu czosnku i majeranku.Niezbędny na wigilijnym stole.Składniki:1 kg buraków;1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony;2,5 litra zimnej wody;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała(...)wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony.Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego.Zakwas jest dość słony, więc należy uważać, aby nie przesolić zupy.Ugotowanego, przecedzonego barszczu nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić
Gospodyni Miejskahour Porcje 4 litry Autor smakowitehistorie.com Składniki 2 kg buraków 1 główka czosnku 3-4 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól kamienna niejodowana przegotowana woda Sposób przygotowania Do kiszenia buraków będziesz potrzebować kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja. Wyparz go dokładnie i wysusz. Buraki obierz ze skóry i pokrój(...)pieprz. Na nich ponownie układaj pokrojone warzywa. Zalej zawartość naczynia przegotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem soli (1 łyżka soli na 1 litr wody). Dodaj sok z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków żeby zaszczepić nastaw bakteriami kwasu mlekowego. Na wierzchu połóż talerz, obciąż go i dociśnij buraki do dna. Nic nie może pływać po powierzchni, bo zakwas będzie pleśnieć
smakowitehistorie.comnigdy nie wiem co złowię łyżką, a cokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku(...)śmietanki dodajemy trochę gulaszu, aby zapobiec jej zważeniu, po czym wlewamy ją do gulaszu i dokładnie mieszamy. Po tym dodajemy pokrojone w plasterki, a te duże w półplasterki, ogórki kiszone. Zagotowujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorący, z ulubionymi dodatkami – chlebem, ugotowanym ryżem lub nawet z plackami ziemniaczanymi. Powrót na górę
Smaczna Stronamąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 80g cukru szczypta soli 1 żółtko 9 parówek - długich i cienkich kilka plastrów żółtego sera - wąskie, grubo krojone półplastry 2 ogórki kiszone - średnie, pokrojone w plasterki prażona cebulka - sklepowa :) ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO od PRIMAVIKA 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek(...)odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki . Po kolei nakładać farsz, czyli: żółty ser, ogórek kiszony, musztarda, ketchup, cebulka prażona i parówka - ilość poszczególnych składników dostosować do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Kolejność nadziewania pokazuje fotorelacja poniżej. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę
Grunt to przepis!sama :) Mięso jest miękkie i delikatne, wręcz rozpada się w ustach. Przyprawy nadają mu niepowtarzalnego aromatu i lekko pikantnego smaku. Najlepiej smakuje w wersji tradycyjnej z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Pieczony gulasz wołowy Drukuj Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga) 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego(...)Przed podaniem wyciągam marchew i pietruszkę (można je pokroić i dodać do gulaszu, ale nie jest to konieczne). 19 Gulasz posypują pietruszką i podaję z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi
Book of spellsnastępnie dodaje się około 4-5 łyżek kaszy dopiero, gdy mleko zacznie się gotować. I gotowe. Ale już kasza jęczmienna jest do obiadów. Wyobraźmy sobie ją w gęstym sosie, ogórkiem kiszonym i gulaszem. Aż ślinka leci! I jak sami widzimy, to już zupełnie inna bajka od tej pierwszej kaszy. Ta bardziej na słono, a tamta na słodko. Wszystko do wyboru(...)napęcznieje. Natomiast do kaszy gryczanej warto dodać warzywa, pietruszkę czosnek, gdyż mają dobry wpływ na nasz organizm. Dodatkowo, wzbogacając smak i wygląd, warto dodać paprykę, goździki dla smaku, kalafior, ogórek kiszony, oraz oczywiście pieprz i sól. A ile gotować kasze? Jeśli chodzi o czas gotowania samej kaszy, na każde 100 g kaszy trzeba dodać 200 ml wody. Wodę z kaszą
sierotka maRysia w kuchniWegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i tani obiad dla całej Rodziny. Oryginalny przepis Grzegorza z MniamMniam.pl troszeczkę zmodyfikowałam i wyszły naprawdę dobre, bezmięsne kotlety, którymi nie pogardził nawet mój mięsożerny Mąż(...)panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty . Kotlety możesz podać np. z puree ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi lub ryżem, ziemniakami i ulubionymi surówkami. Kotlety smakują równie dobrze na zimno. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypolska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem w dziesiątkę. Ostatnio rzadko tutaj bywam, nie dlatego, by wrzucić wyłącznie dania na konkursy, a dopadła mnie kuchenna depresja. Jednak po pewnej rozmowie, przestałam wreszcie przejmować się(...)kawałki. Makaron podajemy na ogrzanym talerzu, z nałożoną odpowiednią ilością buraczków. Wszystko posypujemy gęsto czipsami z wędliny oraz szczypiorkiem. Mnie, choć to brzmi dość abstrakcyjnie, danie smakowało wybornie z kiszonymi ogórkami i rzodkiewką
Kuchenna KontrrewolucyaPyszna propozycja obiadowa: roladki z piersi kurczaka z szynką prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym, podane z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym. Pyszności <3 Zamiast kaszy pęczak, możecie dodać do dania gniecione ziemniaczki lub ryż. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Wulkan smaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 roladki: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 4 plastry prosciutto(...)gotowa, wlewamy do niej chochelkę sosu grzybowego, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. 5. Na talerze wykładamy kaszę i roladki, całość polewamy grzybowym sosem i podajemy na przykład z ogórkiem kiszonym. Smacznego
My Culinary Artpłaska łyżeczka soli Pieprz Sól 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia Dodatki: 4 bułki hamburgerowe 4 plastry miękkiego sera 1 duża czerwona cebula 2 pomidory 4 ogórki kiszone Sałata Na na frytki: 8 dużych ziemniaków 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Nieobrane ziemniaki kroimy w grube talarki wzdłuż bulwy (trzy(...)Bułki przekrawamy na połówki i kładziemy na suchej patelni. Podpiekamy, aż spód delikatnie się przyrumieni. Na dolną część bułki kładziemy sałatę, na nią burgera, dalej idzie plaster sera, pomidor, ogórek kiszony i krążki cebuli. Kompozycja to zresztą absolutny free style. Buregra podajemy z pieczonymi frytkami i surówką np. kapusty pekińskiej. Artykuł Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharz