ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:104/434)

Tatar 104

Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe – 100-150 g na osobę żółtko sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka i inne Mięso to koniecznie wołowina, wielu poleca polędwicę. Choć tatara też można zrobić z dowolnej części krowy, najlepiej by mięso było chude i delikatne(...)najlepiej sparz), dekorujemy dodatkami i… gotowe. Przygotowanie tatara nie zajmuje wiele czasu, przez co nadaje się on doskonale na szybkie i pożywne śniadanie . Tradycyjne polskie dodatki to ogórki kiszone (czasem konserwowe) i szalotka, ale są wersje z papryką, cebulą, grzybami marynowanymi, szczypiorkiem, oliwkami, pomidorami zwykłymi i suszonymi, czy nawet musztardą. Niektórzy także dodają świeżej lub suszonej pietruszki albo

PaleoSMAK
Tatar 261

współcześnie prymitywne plemiona. Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe – 100-150g na osobę żółtko przyprawy: sól, pieprz dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka i inne Mięso to koniecznie wołowina, wielu poleca polędwicę. Choć tatara też można zrobić z dowolnej części krowy, najlepiej by mięso było chude i delikatne(...)najlepiej sparz), dekorujemy dodatkami i… gotowe. Przygotowanie tatara nie zajmuje wiele czasu, przez co nadaje się on doskonale na szybkie i pożywne śniadanie . Tradycyjne polskie dodatki to ogórki kiszone (czasem konserwowe) i szalotka, ale są wersje z papryką, cebulą, grzybami marynowanymi, szczypiorkiem, oliwkami, pomidorami zwykłymi i suszonymi, czy nawet musztardą. Niektórzy także dodają świeżej lub suszonej pietruszki albo

PaleoSMAK
AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM 315

panom ... :)) (takowego wyhodowałam na własnej piersi!) ;-) Składniki: 1 ,5kg szynki wieprzowej olej majeranek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany liść laurowy ziele angielskie jałowiec 100g wędzonego boczku 2 ogórki kiszone 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Szynkę nacieramy olejem, następnie obficie obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Zawijamy w folię(...)mięsa). Po tym czasie mięso wykładamy na talerz a sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w paseczki boczek i pokrojone w paski ogórki kiszone. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Szynkę kroimy na plastry i polewamy przyrządzonym sosem

Walijskie Pichcenie
Tradycyjne zapiekanki na bagietkach. Zapiekanki z kurczakiem, papryką i ogórkiem. 317

małych pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 100 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki(...)międzyczasie kroimy oba rodzaje papryki w kostkę i również podsmażamy. Łyżką nakładamy na uprzednio posmarowane sosem bagietki. Na wierzch układamy usmażone kawałki z kurczaka i pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego. Całość "przykrywamy" startym na grubych oczkach żółtym serem (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Zapiekamy bagietki w 180 stopniach przez około 8-10 minut (w zależności od rodzaju bagietki i upodobań

Słodkie okruszki
Ogórki małosolne na kołobrzeskiej solance 317

produktów to najlepsza metoda na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe. Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas zatem na pierwsze małosolne. Ogórki kiszone pełne są aktywnych kultur bakterii i enzymów. Ogórki można kisić w wodzie z solą lub naturalnej solance, np. solance kołobrzeskiej. Ogórki kołobrzeskie wpisane zostały na listę produktów(...)umyte liście chrzanu. Dość ciasno układać ogórki przekładając koprem i obranymi, przepołowionymi ząbkami czosnku. Zalać mocno ciepłą solanką. Wysoka temperatura przyspieszy proces kiszenia. Naczynie przykryć małym talerzykiem i delikatnie obciążyć. W zależności od wielkości ogórków i temperatury otoczenia pierwsze małosone są gotowe po2-3 dniach po 5 dniach resztę niezjedzonych ogórków pakuję do słoików i przetrzymuję

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka jarzynowa 178

obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz(...)ugotowane warzywa wyjąć na talerz, odstawić do przestudzenia. Jaja obrać, przekroić na połówki. Żółtka odłożyć do niewielkiej miseczki, odstawić na bok. Białka pokroić w kostkę, dołożyć do groszku. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić

Pełny talerz
Domowy kebab w bułce 202

wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka do kebaba: kilka liści sałaty lodowej – ok. 180 g 4 ogórki kiszone lub konserwowe (ewentualnie świeże wedle uznania) 8 pomidorków koktajlowych 4 łyżki kukurydzy 12 czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 średnia papryka czerwona Sos do kebaba: 3 łyżki ketchupu(...)łyżki majonezu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Przygotować surówkę do kebaba: Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na plasterki lub połówki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych

Kulinarne Przeboje
Pasta z makreli i jajek 218

kawałki na jeden gryz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli i jajek – Składniki 1 wędzona makrela 3 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 2 duże ogórki kiszone 2 czubate łyżki majonezu opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku pęczek świeżego szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli i jajek – Wykonanie Wędzoną makrelę obrać(...)używam, dzięki czemu mam zawsze równej wielkości kostki warzyw czy jajek. Dodać pokrojone jajka do miski. Cebulę obrać i poszatkować na bardzo drobną kostkę, dodać do miski. Ogórki kiszone pokroić na drobną kostkę, odczekać kilka minut, zlać nadmiar soku, dodać do miski. Szczypiorek pokroić, połowę dodać do miski, drugą połowę pozostawić do posypania gotowej pasty z makreli i jajek

To Musisz Wiedzieć
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 155

łyżka suszonej żurawiny 1/2 czerwonej cebuli 1-2 gałązki świeżego tymianku (w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około 5-8 minut. Ciasto(...)rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego). Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika na 10-12 minut. Aż boki się zarumienią i serek przypiecze :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Schab duszony w śmietanie i pieczarkami 257

wody + odrobina 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz + do podania: kasza gryczana, ogórek kiszony, natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy(...)solą i pieprzem i redukujemy (ale tylko przez chwilę, śmietana bardzo szybko gęstnieje). Jeśli przesadzicie, dodajcie odrobinę wody. Mięso wkładamy z powrotem i mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, posypujemy natką pietruszki. Smacznego

My Culinary Art
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 235

niego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej u nas z żółtkami, drobno siekaną cebulką i kiszonymi ogórkami, całość doprawiamy solą i pieprzem, można dodać też oliwę i odrobinę maggi. Gdy jemy tatara od razu przypomina mi się film z Mr. Bean’em kiedy w cholernie(...)żółtka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 duży ogórek kiszony Schłodzone mięso wołowe bardzo drobno siekamy lub mielimy, doprawiamy do smaku wg własnych preferencji solą, pieprzem, dodajemy również oliwę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Cebulęi kiszone ogórki bardzo drobno siekamy. Z mięsa wołowego formujemy 4 kule, po środku każdej kuli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz mięsny z cukinią 121

własnego uznania. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 150 ml soku z kiszonych ogórków 1/2 średniej cukinii 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)posiekaną cebulę, szklimy , dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez 30 min. Następnie wlewamy sok z kiszonych ogórków, pokrojoną cukinię, mieloną paprykę. Dusimy jeszcze kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy listki świeżego tymianku

R'n'G Kitchen
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 175

tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 200 g papryki kolorowej 100 g pomidora 100 g czerwonej cebuli 200 g ogórków kiszonych 1 główka sałaty lodowej (350 g – waga samych liści) 200 g sera żółtego dobrej jakości 200 ml majonezu domowego lub gotowego o dobrym składzie np. K. 50 g śmietany(...)podsmażonego mięsa 1/2 części sosu: majonez, śmietana, musztarda, ketchup pokrojona w kostkę papryka, pomidory i cebula 1/2 części sałaty lodowej pozostała część mięsa pozostały sos pokrojone w kostkę ogórki kiszone starty ser żółty pozostała sałata lodowa Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach. Ponadto osoby trzymające wysokie

Ola la LCHF
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 231

tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 200 g papryki kolorowej 100 g pomidora 100 g czerwonej cebuli 200 g ogórków kiszonych 1 główka sałaty lodowej (350 g – waga samych liści) 200 g sera żółtego dobrej jakości 200 ml majonezu domowego lub gotowego o dobrym składzie np. K. 50 g śmietany(...)podsmażonego mięsa 1/2 części sosu: majonez, śmietana, musztarda, ketchup pokrojona w kostkę papryka, pomidory i cebula 1/2 części sałaty lodowej pozostała część mięsa pozostały sos pokrojone w kostkę ogórki kiszone starty ser żółty pozostała sałata lodowa Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach. Ponadto osoby trzymające wysokie

Ola la LCHF
Pieczarki w dwóch odsłonach Imprezowa przekąska 163

czerwonej papryki 1 łyżka musztardy stołowej – u mnie Tarsmak mleko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: sos czosnkowy do podania – u mnie Tarsmak kiszone ogórki Przygotowanie: Przygotowujemy 3 miski. W jednej mieszamy 6 łyżek mąki pszennej i 6 łyżek mąki kukurydzianej. Do drugiej wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki kukurydzianej, wbijamy(...)stron na złoto (na średnim ogniu). Tak samo postępujemy z resztą pieczarek, ale maczamy je najpierw w cieście z musztardą. Odsączamy na papierowym ręczniku. A następnie podajemy w towarzystwie kiszonego ogórka (super połączenie). Część pieczarek polewamy dodatkowo sosem czosnkowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Gulasz z indyka z kurkami 138

Dziś lekką i pyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych ogórków jest po prostu wyborny. Składniki: 500g mięsa z uda indyka czubata łyżka mąki oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 średnie białe cebule 2 łyżeczki soli 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich(...)wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami

Pyry na Gaz
Sałatka Śledziowa z Rzodkiewką , Jabłkiem i Ziemniakami 219

jabłkiem . Sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 1 – 2 ziemniaki (około 200g) 1 jabłko (około 200 g) 150 g ogórków kiszonych 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo na sos : 5 łyżek majonezu (około 150 g) 2 łyżeczki musztardy sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka(...)osuszoną rzodkiewkę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki . Ugotowanego i obranego ziemniaka kroję w drobną kostkę . Ugotowane na twardo jajka kroję w drobną kostkę . Ogórki kiszone kroję w drobniutką kostkę . Jabłko obieram ze skórki , przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę . Wypłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety śledziowe kroję w paseczki

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 236

papryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta  możemy podzielić  dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy(...)gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia  z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym.  Smacznego

Moniki Smakołyki