trzeba było powiedzieć B ;-) Niebanalne połączenie drobnego makaronu z warstwą buraczków, cebuli, kiszonego ogórka i selera naciowego, stworzyło zgrany duet, a sposób podania zachęca do konsumpcji . Składniki: 20 dag drobnego makaronu u mnie gwiazdki Mi ę dzybrodzki 3 ś rednie buraki 1 cebula 3 ogórki kiszone Łodyga selera naciowego 2 płaskie ły ż ki majonezu sól morska do smaku(...)odcedzamy, przelewamy zimn ą wod ą , odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy z ły ż k ą majonezu. Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki, zimne trzemy na tarce jarzynowej, ogórka i cebulk ę drobno siekamy, ł ą czymy z buraczkami, doprawiamy do smaku sol ą i pieprzem, dodajemy majonez , mieszamy. W okr ą głych obr ę czach do przystawek układamy
Wanilia i Kardamonwzględu na dodatki sałatka ta zawsze smakuje i często pojawia się na stołach, nie tylko świątecznych. składniki: 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 seler 2 kwaskowe jabłka 3 kiszone ogórki 2 ziemniaki 1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle 1-2 łyżki musztardy delikatesowej majonez świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa(...)możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z osączonym groszkiem. Dodać musztardę i majonez, dokładnie wymieszać. Do smaku dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu
Monia miesza i gotujenajsmaczniejsze mięso może się w końcu znudzić, aby jednak tak się nie stało, staram się karkówkę robić z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam ją z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi w pysznym sosie z dodatkiem musztardy. Bardziej po cygańsku byłoby chyba z grzybami leśnymi, ale wersja z pieczarkami również jest bardzo smaczna. Przygotowując karkówkę po natarciu solą i przyprawami(...)przygotowania: 30 minut + czas pieczenia i marynowania Składniki na karkówkę po cygańsku: 1700 g karkówki wieprzowej 500 g pieczarek 300 g papryki czerwonej 3 cebule czerwone 300 g ogórków kiszonych 3 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżeczki kolendry 5 łyżeczek kminku mielonego 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki soli Zamiast wymienionych przypraw może być dobra przyprawa
Kuchcik gotujekilkanaście minut. Watro w kilka chwil przygotować pyszną przekąskę dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 kabanosy wieprzowe, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1/2 słoika selera wiórki, 1 por, 4 ogórki kiszone, 4 jajka , 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Kabanosy gotuję kilka minut we wodzie. Wyjmuję i odstawiam do przestudzenia. Kabanosy kroję(...)plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę około 10 minut pod przykryciem, odcedzam. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone także kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie całość mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki
Tradycyjna kuchnia Kasisałatka z brokułami - smakuje naprawdę rewelacyjnie szczególnie teraz, gdy warzywa są takie smaczne. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki: 1 brokuł 3 pomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone pół pęczka szczypiorku Sos (ilości można modyfikować - podaję mniej więcej jakich ja użyłam): 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki ketchupu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania(...)osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru na półtwardo. 2. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 3. Ugotowane na twardo jajka pokroić w dużą kostkę. 4. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki. 5. Szczypiorek drobno posiekać. 6. Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku. 7. Sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Smacznego
Kuchnia domowa Anipołączeniu z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Idealna także jako dodatek na świąteczny stół. A święta tuż tuż... Składniki: 4 filety śledziowe np. matiasy 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 jajka majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzie moczymy w zimnej wodzie, około 3 razy zmieniamy wodę na nową, by pozbyć się nadmiaru soli(...)kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy, a potem gotujemy w małej łyżeczce soli, w całości, w mundurkach. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W następnej kolejności kroimy ogórki kiszone, cebulę oraz jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy z majonezem i jogurtem w dowolnej proporcji i ilości. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem
upichcicsolonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra 0,5 szkl octu Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć do miski(...)zostawić do wymoczenia na około 3-4 godzinki. W międzyczasie ugotować ziemniaki (w całości, na parze lub w osolonej wodzie w mundurkach) i jajka. Ostudzone ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, pora i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy na durszlaku a natkę pietruszki posiekać. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki
Pieguskowa KuchniaSałatka ziemniaczana gości na moim stole tylko od święta. Wyjątkowe okazje zasługują na nietypowe menu. Tak naprawdę jest to połączenie sałatki z jarzyn takich jak marchew, pietruszka z groszkiem, ogórkiem kiszonym i ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Taka wersja idealnie nadaje się jako dodatek do mięsnego dania jak choćby klasyczny schabowy. Całość wzbogaciłam chrupiacą kukurydzą i powstała naprawdę przepyszna sałatka(...)Składniki: 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 50 g kiełbasy toruńskiej 3 łyżki konserwowego groszku 2 łyżki konserwowej kukurydzy 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy groszek i kukurydzę z puszki. Wszystkie warzywa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: karkówka 6 porcji bez kości, musztarda sarepska 6 łyżeczek, boczek wędzony 15 dag, ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam(...)tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubięsztuki/większe, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, jabłka 1 duże, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka, śmietana gęsta 1 łyżka, ogórek kiszony - ile potrzeba na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w kostkę jabłko bez skórki, podsmażać na złocisto kaszanka dobrej jakości, każda wielkości np. śląskiej, obrać z flaka, pokroić(...)dodać do cebuli z jabłkiem, posypać pieprzem mielonym, mieszając podsmażać do jednolitej masy ugotowane ziemniaki dobrze utłuc z czosnkiem niedźwiedzim i śmietaną 12%, kaszankę podać na ziemniakach z ogórkiem kiszonym - kaszanka jest syta i smakuje z maślanką..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępowiem nieskromnie wyszło całkiem fajne połączenie, a co najważniejsze wszystkim ta wymyślona sałatka bardzo smakowała. Polecam :) Składniki - 30 dkg pieczarek - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 1 por - 3 ogórki kiszone - koperek - sól,pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam aby puścił sok i stracił goryczkę. Oczyszczone pieczarki wrzucam(...)minut, odcedzam i studzę. Wyszorowane ziemniaki gotuję w mundurkach, odcedzam studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuję na twardo, obieram, koperek siekam. Ugotowane ziemniaki, pieczarki, jajka i ogórki kiszone kroję w kostkę, dodaje odciśniętego pora i posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z 2-3 łyżkami majonezu i łyżką śmietany. Gotową sałatkę wkładam na minimum godzinę
Kuchnia z widokiem na ogródgoście poproszą o dokładkę! Składniki -cieciorka SKWORCU -pieczarki marynowane całe ORZECH -kukurydza mini i czosnek włoski w oleju u mnie Ole -seler naciowy korzeń -marchewka -ogórki kiszone najlepiej domowe - ser rycki wędzony RAMZES -mrożona lub świeża natka pietruszki -sól,pieprz -majonez -musztarda Najpier ugotuj cieciorkę, ale jej nie rozgotuj. Ugotuj marchewkę ze skórką i pokrój w kosteczkę(...)mini i czosnek włoski. Pokrój korzeń selera naciowego drobno i dodaj do całości. Lekko przemiszaj. Pokrój pieczarki marynowane Orzech. Dodaj do sałatki. Dodaj również pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Dość duży kawałek ryckiego Ramzesa , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku,który zachwyci wszystkich. Wymieszaj. Zrób majonez
Z Kuchni Do Kuchniilość bo zależy od tego, ile chcemy uzyskać sałatki) marchewkę pietruszkę seler seler naciowy (jeśli lubimy) por zielony groszek kukurydza kawałek kalafiora seler konserwowy (ze słoika) dobre ogórki kiszone jaja jabłko zielenina: szczypiorek, natka pietruszki majonez lyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: jest dziecinnie proste :) Marchew, seler, pietruszkę, kawałek kalafiora obieramy, gotujemy, uważając, aby warzywa nie były(...)zrobi się nam pacia. Studzimy kroimy w bardzo drobną kostkę. (drobna kostka to dla mnie podstawa!Nienawidzę warzyw w sałatce pokrojonych 1cm-1cm, brr...) Por,jabłko, seler naciowy, ogórki kiszone, ugotowane jajka także kroimy drobno. Groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majonez, łyżeczkę musztardy i mieszamy dokładnie
Walijskie Pichcenieziarenek pieprzu, łyżeczka soli, liść laurowy) lub 400ml wywaru warzywno-drobiowego 300g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem (wystarczą 3 niewielkie cebulki) 100ml białego wina dwa średnie ogórki kiszone 40g koncentratu pomidorowego (czubata łyżka) łyżka ostrej musztardy po łyżce sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz do smaku(...)uważając żeby go nie rozgotować. Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, można do środka dodać też natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie. Taką potrawkę z indyka a la strogonow proponuję
Dietologkonsystencję hekele, możecie sobie pokroić w drobną kostkę, w większą, w trójkąty albo możecie zrobić z niej pastę. Sałatka wyszła w dechę. Składniki: 2 filety śledziowe 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli(...)trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy je do miski. Dorzucamy do nich pokrojone w taką samą kostkę jajka i ogórki kiszone. Dodajemy do tego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez i musztardę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovyspotkanie z przyjaciółmi. Pasta kanapkowa z tuńczykiem: potrzebne składniki 1 puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju) 2 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 większe korniszony lub 1 duży ogórek kiszony pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz(...)przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki. Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem z cebulką. Jeżeli ktoś nie lubi ostrego smaku cebuli można przed dodaniem sparzyć ją wrzątkiem i dokładnie odcedzić
Korniszonkispotkanie z przyjaciółmi. Pasta kanapkowa z tuńczykiem: potrzebne składniki 1 puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju) 2 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 większe korniszony lub 1 duży ogórek kiszony pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz(...)przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki. Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem z cebulką. Jeżeli ktoś nie lubi ostrego smaku cebuli można przed dodaniem sparzyć ją wrzątkiem i dokładnie odcedzić
Gotujemy i jemyłyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy. Mięso przekładamy do miski. 2. Pieczarki dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części. 3. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone. 4. Cebulę kroimy w pióra. 5. W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów(...)wino. 6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku. 7. Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone. Całość gotujemy jeszcze ok. 10-12 min. 8. Na koniec doprawiamy: musztardą i śmietaną 30% wymieszaną z odrobiną soli i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Całość zagotować
Marcepanowa kuchnialitry klasycznego bulionu warzywnego ( dodaliśmy wywar mięsny ) 4 średnie ziemniaki ( zmniejszyłam ilość ziemniaków o połowę ) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki startych ogórków kiszonych lub podobna ilość gotowego przecieru 1 łyżka sosu sojowego ( dodaliśmy ciemny sos sojowy ) sól i pieprz świeży koperek dodatkowo ugotowany ryż pełnoziarnisty lub biała fasola. Jak pisałam, dodaliśmy komosę ryżową(...)doskonałym dodatkiem będzie też fasola mung. Przygotowanie Do gotującego się bulionu dodaję obrane, pokrojone ziemniaki i startą na tarce marchewkę. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaję ogórki kiszone i sos sojowy. Całość doprawiam solą i pieprzem. W międzyczasie oddzielnie gotuję komosę ryżową (na trzy - cztery osoby wystarcza ok. 80 do 110 g suchego ziarna), którą dodaję
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawieprzową, marchewką, papryką oraz pieczarkami na jasnym piwie z dodatkiem sosu pomidorowego. Proste danie do przygotowania na obiad dla całej rodziny, które świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Standardowe połączenie łatwo dostępnych składników w jedno, pyszne danie. Składniki (na 4 porcje): 500 gram polędwicy wieprzowej 500 gram pieczarek 1 i 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 cebula(...)passaty pomidorowej 1/2 litra bulionu 250 ml jasnego piwa przyprawy: pieprz, papryka mielona, chili, kmin rzymski, majeranek 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego do podania: kasza gryczana, ogórki kiszone W dużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso oraz przyprawy i całość smażę na dużym ogniu
Mango Papajasylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka. SKŁADNIKI 3 płaty śledziowe matias 1 ogórek kiszony 6-8 marynowanych pieczarek 1 szalotka albo 1/2 cebuli kilka gałązek zielnej cebulki 1 papryczka pepperoni 6 jajek przepiórczych łyżka oliwy z oliwek łyżka soku z limonki mleko(...)PRZYGOTOWANIE Płaty śledziowe dokładnie płucze i namaczam w mleku na kilka godzin. Przed przygotowaniem płaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję śledzia w drobną kostkę. Ogórka kiszonego, pieczarki i szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję do pozostałych składników. Całość
Magiczna kuchnia Darii