mała cebula do wnętrza zrazów 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka do smaku olej do smażenia 2 małe kawałki boczku wędzonego 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa) 500ml bulionu (może być pozostałość po rosole lub bulion warzywny: zobacz przepis na bulion warzywny 1 łyżka sosu sojowego nitka lub wykałaczki do spięcia zrazów(...)solą, pieprzem oraz słodką papryką z obu stron. Na wewnętrznej stronie każdego zraza rozsmarować łyżeczkę musztardy, a następnie nałożyć na każdy z nich: pół cebulki, kawałek boczku i pół ogórka kiszonego. Zwinąć dokładnie roladki i związać je nitką (lub spiąć wykałaczkami). Dwie duże cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć
Kulinarne Przebojefast" też mam spore wątpliwości :) to maluchy pożerają wzrokiem i zjadają z apetytem serwowane zdrowe wersje upragnionych burgerów. Składniki: szklanka ciecierzycy jajko cebula biała cebula czerwona ogórek kiszony pomidor sałata zielona cebulka majonez i keczup 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu pieprz i sól do smaku 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Ciecierzycę płuczę i zalewam dwoma szklankami(...)jajko, kolendrę i kumin. Dokładnie mieszam i dosmaczam masę solą i pieprzem. Odstawiam masę na około 30 minut do lodówki. W tym czasie kroje parzonego i obranego pomidora i ogórka kiszonego w plasterki. Czerwoną cebulę kroję w piórka i karmelizuję z łyżeczką cukru. Sałatę myje i osuszam ręcznikiem kuchennym. Z masy formuję cztery burgery i smażę na przesmarowanej olejem blasze
Magiczna kuchnia Dariibyła. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie 2 szt cebuli papryka wędzona słodka papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżka masła Mięso kroimy(...)patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone pieczarki na maśle. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pod koniec dotowania dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki kiszone. Na koniec przyprawiamy koncentratem pomidorowym. Możemy zabielić ją śmietaną. Polecam, bo pyszna! insertCookd("997a4efc63a4b1f8b61d7b9fd5ae53de
Malinowe Pocałunkiogórków, wyrazistej cebulki, pachnącego jałowca i niezwykle aromatycznej suszonej śliwki z pewnością będą hitem imprezowego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika. Składniki: 600g płatów śledziowych Matias Marynata: 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskie 6 ziarna jałowca 1 szklanka octu 2 cebule Zalewa: 600g cebuli 200g suszonych śliwek 4 ogórki kiszone(...)pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty. 3. Zalewa: Ogórki pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i całość
Szalona Kuchnia Ewelinywyszło całkiem nieźle. Efekt proszę Was był zadowalający. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 1 duża cebula * papryka nie za duża * 5 – 6 pieczarek * 3 średniej wielkości ogórki kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany 18% lub 30% * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę(...)mięso się dusiło i miałam zwyczajnie wolny czas tak ok. 2 godzin. Mając wolną chwilę pokroiłam cebulę w pół talarki i podsmażyłam na maśle. To samo zrobiłam z ogórkami kiszonymi – pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam
Pieprzyć z FantazjąSpróbujcie. Polecam Wam również spróbować śledzi po królewsku ( klik ), nietypowej sałatki śledziowej ( klik ) lub śledzi z koperkiem i ogórkiem ( klik ). Składniki: 4 filety śledziowe 1 jabłko 2 mniejsze ogórki kiszone 3 jajka 1 łyżeczka musztardy stołowej 1,5-2 cm pora 2 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżki majonezu 1 mała cebula (u mnie pół zwykłej i pół czerwonej(...)Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w poprzek na około 1,5 cm paski, przekładamy do miski. Dodajemy jajka, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojony por, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulą (u mnie pół czerwonej – grubiej pokrojona i drobno poszatkowana połówka zwykłej cebuli). Na koniec dodajemy jogurt naturalny
Słodkie okruszkidodałam musztardę, która nadaje sałatce konkretnego smaku...uwielbiam💙 Składniki: ziemniaki du ż e 3 szt, marchew 3 szt, pietruszka korzeń 2 szt, ogórki kiszone pół dużego słoika, kukurydza pół puszki, groszek mrożony 1 szklanka lub groszek konserwowy pół puszki, jabłko 1 szt, cebula pół szt, jajka(...)drobn ą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę. Jabłko i cebule obieramy i drobno kroimy wraz z ogórkami kiszonymi. Dodajemy odcedzon ą kukurydze oraz groszek. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztard ą i przyprawami. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Przechowujemy
kulinarne odsłony patiDziś kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-) składniki: 2 kg ogórków 1 duży pęczek zielonego koperku główka czosnku 6 czubatych łyżeczek soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję(...)siekam koperek. Dodaję do ogórków i dokładnie mieszam. Ogórki razem z sokiem nakładam do wyparzonych słoiczków pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy. Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło
babka w formieświeżą bazylię. Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest(...)pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam
Na moim talerzuświeżą bazylię. Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest(...)pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam
NA MOIM TALERZUtradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe(...)kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej
U Fiolkitradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe(...)kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej
Fiolka w kuchniZosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem! Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków ziemniaczanych Babci Zosi... Ach! I ogórki kiszone ! Na babcinej wodzie z Grabin! Kiszone ! Nie korniszony …! Wykonanie tych palcków ziemniaczanych jest banalnie proste, jak otwarcie kartonika i wyjęcie torebek ze środka. Wsypujemy proszek do miski – uwaga(...)olejem i zaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka ! Wyobrazcie sobie TEN zapach. Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku. I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych! Placuszki chrupiące, złote, pyszne! Nie ma jak Danie Babci Zosi z Podkarpacia! Moc wspomnień...i zero wysiłku... Smacznego! Więcej o Daniach Babci Zosi dowiecie się TUTAJ! Klik
Z Kuchni Do Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie każe zebrać pleśń z powierzchni, a kwas ponownie przecedzić przez gazę. Ja oczywiście Wam takich praktyk nie zalecam. Jeśli(...)wszystkie składniki zakwasu z buraków znajdowały się pod powierzchnią płynu. W tym celu warto obciążyć składniki, np. talerzykiem, by nie wypływały na powierzchnię (podobnie jak to się robi, przy kiszeniu ogórków). Zakwas z buraków wg Magdy Gessler – Składniki: 1kg buraków (4 duże buraki) 5 szklanek wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe
Kulinarne Przeboje