kawałki na jeden gryz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli i jajek – Składniki 1 wędzona makrela 3 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 2 duże ogórki kiszone 2 czubate łyżki majonezu opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku pęczek świeżego szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli i jajek – Wykonanie Wędzoną makrelę obrać(...)używam, dzięki czemu mam zawsze równej wielkości kostki warzyw czy jajek. Dodać pokrojone jajka do miski. Cebulę obrać i poszatkować na bardzo drobną kostkę, dodać do miski. Ogórki kiszone pokroić na drobną kostkę, odczekać kilka minut, zlać nadmiar soku, dodać do miski. Szczypiorek pokroić, połowę dodać do miski, drugą połowę pozostawić do posypania gotowej pasty z makreli i jajek
To Musisz Wiedziećłyżka suszonej żurawiny 1/2 czerwonej cebuli 1-2 gałązki świeżego tymianku (w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około 5-8 minut. Ciasto(...)rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego). Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika na 10-12 minut. Aż boki się zarumienią i serek przypiecze :) Smacznego
DefinicjaSmakuwody + odrobina 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz + do podania: kasza gryczana, ogórek kiszony, natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy(...)solą i pieprzem i redukujemy (ale tylko przez chwilę, śmietana bardzo szybko gęstnieje). Jeśli przesadzicie, dodajcie odrobinę wody. Mięso wkładamy z powrotem i mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, posypujemy natką pietruszki. Smacznego
My Culinary Artniego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej u nas z żółtkami, drobno siekaną cebulką i kiszonymi ogórkami, całość doprawiamy solą i pieprzem, można dodać też oliwę i odrobinę maggi. Gdy jemy tatara od razu przypomina mi się film z Mr. Bean’em kiedy w cholernie(...)żółtka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 duży ogórek kiszony Schłodzone mięso wołowe bardzo drobno siekamy lub mielimy, doprawiamy do smaku wg własnych preferencji solą, pieprzem, dodajemy również oliwę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Cebulęi kiszone ogórki bardzo drobno siekamy. Z mięsa wołowego formujemy 4 kule, po środku każdej kuli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłasnego uznania. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 150 ml soku z kiszonych ogórków 1/2 średniej cukinii 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)posiekaną cebulę, szklimy , dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez 30 min. Następnie wlewamy sok z kiszonych ogórków, pokrojoną cukinię, mieloną paprykę. Dusimy jeszcze kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy listki świeżego tymianku
R'n'G Kitchentłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 200 g papryki kolorowej 100 g pomidora 100 g czerwonej cebuli 200 g ogórków kiszonych 1 główka sałaty lodowej (350 g – waga samych liści) 200 g sera żółtego dobrej jakości 200 ml majonezu domowego lub gotowego o dobrym składzie np. K. 50 g śmietany(...)podsmażonego mięsa 1/2 części sosu: majonez, śmietana, musztarda, ketchup pokrojona w kostkę papryka, pomidory i cebula 1/2 części sałaty lodowej pozostała część mięsa pozostały sos pokrojone w kostkę ogórki kiszone starty ser żółty pozostała sałata lodowa Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach. Ponadto osoby trzymające wysokie
Ola la LCHFtłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 200 g papryki kolorowej 100 g pomidora 100 g czerwonej cebuli 200 g ogórków kiszonych 1 główka sałaty lodowej (350 g – waga samych liści) 200 g sera żółtego dobrej jakości 200 ml majonezu domowego lub gotowego o dobrym składzie np. K. 50 g śmietany(...)podsmażonego mięsa 1/2 części sosu: majonez, śmietana, musztarda, ketchup pokrojona w kostkę papryka, pomidory i cebula 1/2 części sałaty lodowej pozostała część mięsa pozostały sos pokrojone w kostkę ogórki kiszone starty ser żółty pozostała sałata lodowa Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach. Ponadto osoby trzymające wysokie
Ola la LCHFczerwonej papryki 1 łyżka musztardy stołowej – u mnie Tarsmak mleko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: sos czosnkowy do podania – u mnie Tarsmak kiszone ogórki Przygotowanie: Przygotowujemy 3 miski. W jednej mieszamy 6 łyżek mąki pszennej i 6 łyżek mąki kukurydzianej. Do drugiej wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki kukurydzianej, wbijamy(...)stron na złoto (na średnim ogniu). Tak samo postępujemy z resztą pieczarek, ale maczamy je najpierw w cieście z musztardą. Odsączamy na papierowym ręczniku. A następnie podajemy w towarzystwie kiszonego ogórka (super połączenie). Część pieczarek polewamy dodatkowo sosem czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś lekką i pyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych ogórków jest po prostu wyborny. Składniki: 500g mięsa z uda indyka czubata łyżka mąki oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 średnie białe cebule 2 łyżeczki soli 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich(...)wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami
Pyry na Gazjabłkiem . Sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 1 – 2 ziemniaki (około 200g) 1 jabłko (około 200 g) 150 g ogórków kiszonych 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo na sos : 5 łyżek majonezu (około 150 g) 2 łyżeczki musztardy sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka(...)osuszoną rzodkiewkę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki . Ugotowanego i obranego ziemniaka kroję w drobną kostkę . Ugotowane na twardo jajka kroję w drobną kostkę . Ogórki kiszone kroję w drobniutką kostkę . Jabłko obieram ze skórki , przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę . Wypłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety śledziowe kroję w paseczki
Uwaga Babcia Gotujepapryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy(...)gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym. Smacznego
Moniki SmakołykiBardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo(...)pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, soczysty, rozpływający się w ustach. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami. W tej odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 pęczka koperku 2 łyżki(...)ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika. Zobacz również: Ziemniaki pieczone z koperkiem. Sos czosnkowy. Surówka z kiszonych ogórków. Smacznego
Smak mojego domuczosnku 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 500 ml żuru ( kupnego lub domowego ) 500g białej kiełbasy surowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka chrzanu 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 1 garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody 100ml śmietanki 30% sól, pieprz dodatkowo: ugotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulką Przygotowanie: Gotowanie żurku zaczynamy od przygotowania grzybów i wywaru(...)później, boczek możemy pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy ( ja odkładam z warzywami ), a warzywa nie będą nam już potrzebne. Do bulionu wlewamy żurek, wodę z kiszonych ogórków, wodę z gotowania grzybów, dodajemy grzyby, suszony majeranek, doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Dolewamy śmietankę, Gotujemy żurek przez 15 minut na małym ogniu. Białe kiełbasy kroimy w plasterki
NiePieprz.plkluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy – wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście(...)kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach:) Na końcu dodaj posiekany drobno koperek, zagęść mąką kukurydzianą (jeśli chcesz może to być mąka pszenna). Smacznego
Zasmakuj Kuchniśląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy - wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe(...)kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach:) Na końcu dodaj posiekany drobno koperek, zagęść mąką kukurydzianą (jeśli chcesz może to być mąka pszenna). Smacznego
Zasmakuj Kuchniproszę Państwa przedstawiam - BEEF BOURGUIGNONNE!!! Beef bourguignonne po gruzińsku Składniki: pół kilograma łopatki wołowej pokrojonej w sporą kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 3 posiekane ząbki czosnku 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju 40 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3/4 butelki wytrawnego(...)wody i całość gotujemy na wolnym ogniu około godziny co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie dodajemy dopiero przyprawy tzn sól, cukier, pieprz, paprykę słodką a także ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. Mieszamy, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i gotowe! Pascal jako dodatek proponuje świeży chleb lub ryż - według mnie ryż zupełnie odpada więc podałam go z domowymi kopytkami
sierotka maRysia w kuchni