ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:103/434)

Śledzie z suszonymi śliwkami 118

ogórków, wyrazistej cebulki, pachnącego jałowca i niezwykle aromatycznej suszonej śliwki z pewnością będą hitem imprezowego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika. Składniki: 600g płatów śledziowych Matias Marynata: 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskie 6 ziarna jałowca 1 szklanka octu 2 cebule Zalewa: 600g cebuli 200g suszonych śliwek 4 ogórki kiszone(...)pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty. 3. Zalewa: Ogórki pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i całość

Szalona Kuchnia Eweliny
Strogonow 64

wyszło całkiem nieźle.  Efekt proszę Was był zadowalający. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 1 duża cebula * papryka nie za duża * 5 – 6 pieczarek * 3 średniej wielkości ogórki kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany 18% lub 30% * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę(...)mięso się dusiło i miałam zwyczajnie wolny czas tak ok. 2 godzin. Mając wolną chwilę pokroiłam cebulę w pół talarki i podsmażyłam na maśle. To samo zrobiłam z ogórkami kiszonymi – pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam

Pieprzyć z Fantazją
Szybka sałatka śledziowa (z jabłkiem i ogórkiem) 241

Spróbujcie. Polecam Wam również spróbować śledzi po królewsku ( klik ), nietypowej sałatki śledziowej ( klik ) lub śledzi z koperkiem i ogórkiem ( klik ). Składniki: 4 filety śledziowe 1 jabłko 2 mniejsze ogórki kiszone 3 jajka 1 łyżeczka musztardy stołowej 1,5-2 cm pora 2 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżki majonezu 1 mała cebula (u mnie pół zwykłej i pół czerwonej(...)Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w poprzek na około 1,5 cm paski, przekładamy do miski. Dodajemy jajka, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojony por, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulą (u mnie pół czerwonej – grubiej pokrojona i drobno poszatkowana połówka zwykłej cebuli). Na koniec dodajemy jogurt naturalny

Słodkie okruszki
Tradycyjna sałatka jarzynowa 128

dodałam musztardę, która nadaje sałatce konkretnego smaku...uwielbiam💙  Składniki: ziemniaki du ż e 3 szt, marchew 3 szt, pietruszka korzeń 2 szt, ogórki kiszone pół dużego słoika, kukurydza pół puszki, groszek mrożony 1 szklanka lub groszek konserwowy pół puszki, jabłko 1 szt, cebula pół szt, jajka(...)drobn ą  kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę. Jabłko i cebule obieramy i drobno kroimy wraz z ogórkami kiszonymi. Dodajemy odcedzon ą  kukurydze oraz groszek.  Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztard ą  i przyprawami. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Przechowujemy

kulinarne odsłony pati
przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę 153

Dziś kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-) składniki: 2 kg ogórków 1 duży pęczek zielonego koperku główka czosnku 6 czubatych łyżeczek soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję(...)siekam koperek. Dodaję do ogórków i dokładnie mieszam. Ogórki razem z sokiem nakładam do wyparzonych słoiczków pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy.  Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło

babka w formie
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 100

świeżą bazylię. Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka !  Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest(...)pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam

Na moim talerzu
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 176

świeżą bazylię. Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka !  Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest(...)pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam

NA MOIM TALERZU
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 210

tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe(...)kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 175

tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe(...)kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej

Fiolka w kuchni
Placki ziemniaczane ze szpinakiem SYS....bez użycia tarki! 188

Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem! Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę!  Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków ziemniaczanych Babci Zosi... Ach! I ogórki kiszone !  Na babcinej wodzie z Grabin! Kiszone ! Nie korniszony …! Wykonanie tych palcków ziemniaczanych jest banalnie proste, jak otwarcie kartonika i wyjęcie torebek ze środka. Wsypujemy proszek do miski – uwaga(...)olejem i zaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka ! Wyobrazcie sobie TEN zapach. Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku. I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych! Placuszki chrupiące, złote, pyszne! Nie ma jak Danie Babci Zosi z Podkarpacia! Moc wspomnień...i zero wysiłku... Smacznego! Więcej o Daniach Babci Zosi dowiecie się  TUTAJ! Klik

Z Kuchni Do Kuchni
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 35319

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie każe zebrać pleśń z powierzchni, a kwas ponownie przecedzić przez gazę. Ja oczywiście Wam takich praktyk nie zalecam. Jeśli(...)wszystkie składniki zakwasu z buraków znajdowały się pod powierzchnią płynu. W tym celu warto obciążyć składniki, np. talerzykiem, by nie wypływały na powierzchnię (podobnie jak to się robi, przy kiszeniu ogórków). Zakwas z buraków wg Magdy Gessler – Składniki: 1kg buraków (4 duże buraki) 5 szklanek wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe

Kulinarne Przeboje
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej 150

nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju 300-500ml bulionu Przygotowanie: 1. Kapuste obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i wykrawamy głąb. 2. Wstawiamy do wysokiego garnka, zalewamy osoloną(...)Marchewke obieramy i ścieramy na małych oczkach. 6. Dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody. 7. Dodajemy poszatkowanego pora i kontynuujemy gotowanie, aż do momentu miękkości warzyw. 8. Ogórki kiszone kroimy w kostke i dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia,  kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy

FITBUuK
Chleb na wodzie z kiszonych ogórków. 312

Jakiś czas temu, natknęłam się w internecie na chleb, na wodzie z kiszonych ogórków. Pomyślałam, że muszę wypróbować. Dość długo się do tego zabierałam, ale w końcu zrobiłam :) Poczytałam kilka przepisów i zrobiłam po swojemu :) Chlebek jest naprawdę smaczny, miękki i pulchny. Jeśli zostanie Wam woda po ogórkach, to koniecznie zróbcie ten chleb. Jest prosty i szybki(...)łyżeczka cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650) Ciasto właściwe: 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 łyżki oleju Wykonanie: Przygotować zaczyn. Do miski wlać wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i dodać obie mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego

Agusiowe smakołyki
Wegański strogonow 114

porcji: 400-500 g boczniaków 200-300 g pieczarek 3-4 średnie marchewki (300-400 g) 1-2 pietruszki (200-300 g) 3-4 papryki 4-5 kiszonych ogórków 2-3 cebule krojone pomidory/passata 600-800 g łyżeczka pieprzu czubata łyżeczka słodkiej papryki czubata łyżeczka majeranku sól   Przygotowanie: Na tarce o dużych ochach zetrzeć: marchew, pietruszkę, ogórki(...)kolejną partię, tak samo postąpić z pieczarkami. Do garnka gdzie smaży się cebula, marchew i pietruszką dodać paprykę, smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu, kolejno dodać kiszone ogórki i sos pomidorowy. Smażyć 3-5 minut, dodać grzyby, doprawić solą (łyżeczka powinna wystarczyć, bo ogórki mają wystarczająco dużo soli). Gotować jeszcze 3 minuty.   Smacznego

greenscarf