Ostatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne "na sucho", czyli kiszone bez wody. Przywędrował on do nas z Rosji. Muszę(...)przyznać, że temat mnie zaciekawił i ja również postanowiłam go przetestować. Przepis wypatrzyłam akurat u Beaty z bloga Stare gary i nieco go zmodyfikowałam, bo ogórki kisiłam dłużej. Małosolne w domu smakowały, więc do przepisu będę wracać. Jest bardzo nieskomplikowany i łatwy w obsłudze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania ! Ogórki małosolne kiszone na sucho
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ogórki do kiszenia na małosolne 1,5 kg, zestaw do kiszenia 1 porcja, sól kamienna 2-3 łyżeczki Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę. Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper(...)chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki. Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia. Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki. Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym
W Mojej Kuchni Lubiętrochę pracochłonna, ale za to pyszna no i bardzo zdrowa. Czas kiszenia jest zależny od temperatury otoczenia, warto więc po 3-4 dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki: domowa kiszona kapusta kiszone rzodkiewki kiszony kalafior ogórki małosolne kiszone na sucho kiszone pomidory ogórki małosolne kimchi Kiszona
Kulinarne przygody Gatityktórą bardzo często dodaję do kotletów mielonych lub pulpetów, co bardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki, marchewki i rzodkiewki, pyszny sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki(...)plasterki. Składamy burgera np. w takiej kolejności: podsmażoną bułkę smarujemy sosem, układamy roszponkę, usmażonego burgera, na nim kładziemy 2 plastry pomidora, trochę papryczki chili i piklowanej cebulki, kilka plasterków kiszonego ogórka, marchewki i rzodkiewki, ponownie nakładamy trochę sosu i przykrywamy całość bułką, spinamy dużą wykałaczką do burgerów i zajadamy pyszne burgery ze smakiem. The post Burgery wołowo-jagnięce z marchewką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 cebuli 1/3 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić, wrzucić do miski. Cebulę i marchewkę umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty
magiczna kuchnia Kasiogórkach konserwowych przyszła pora na przygotowanie ogórków kiszonych, w zimie niezastąpione :) Składniki: - ogórki - 1 l wody - 1 łyżka soli - czosnek - koper - chrzan - liście wiśni - ziarenka pieprzu - ziele angielskie - liście laurowe Przygotowanie: Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka
Zainspirowana w kuchniniej użyć boczku wędzonego lub surowego, ale jeśli użyjecie surowego, zdecydowanie powinniście doprawić całość wędzoną papryką, która nada sałatce wspaniałego aromatu. Sałatka ziemniaczana z ogórkiem może być przygotowana z dodatkiem ogórków kiszonych, konserwowych lub świeżych - każda wersja jest pyszna, ale każda smakuje trochę inaczej. Jeśli zdecydujecie się na świeże ogórki, należałoby pozbawić je pestek, by nie puściły dużo(...)boczku (najlepiej wędzonego, ale może być też surowy), kilka łyżek posiekanego szczypiorku, kilka łyżek posiekanego koperku, pół małej czerwonej cebuli (lub do smaku), kilka małych ogórków konserwowych, kiszonych lub kawałek świeżego ogórka pozbawionego pestek, kilka czubatych łyżek majonezu i jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, 1-2 łyżeczki musztardy (lub do smaku), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie
Lekcje w kuchniProsta surówka.. ogórki kiszone cebula olej lniany pieprz ziołowy Ogórki pokroić w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Wymieszać z olejem i pieprzem
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 6 ogórków kiszonych 1 zielona papryka 1/2 cebuli cukrowej 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Polewamy oliwą z oliwek a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na 30 minut do lodówki aby składniki surówki przeszły swoimi smakami. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych
Qchnia po prostubardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili(...)liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem
Życie zamknięte w smakuKiszone pomidory i ogórki, mają ciekawy smak. Kiszone ogórki znamy wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków(...)wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Następnie układać pomidory i ogórki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać warzywa. Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać. Warzywa są ukiszone po 4-6 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy
Codziennik KuchennySkładniki: 1 szyja z indyka 70 dag ogórków kiszonych 1 szklanka soku z ogórków 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 4 ziemniaki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła łyżka kuminu 10 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu sól około 2,5 litra wody koperek Sposób wykonania: Włoszczyznę oraz
Qchnia po prostuOstatnio przypomnieliśmy na facebooku przepis na ogórki kiszone w mleku kokosowym. I okazało się, że nigdy nie opublikowaliśmy przepisu na zupę na tych ogórkach (i mleku, które też jest kiszone). Nasz błąd a Wasza strata, bo zupa wyszła naprawdę świetnie. … Czytaj dalej
slodkokwasnaplmałosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem. Chociaż kiszę w słoikach tarte ogórki na zupę ogórkową. Pomysł z ogórkami w plastrach podpatrzyłam u Anety Klimeckiej. Robimy ogórki małosolne zawsze w ten sam prosty sposób, wykorzystując zalewę składającą(...)gotowe i nadają się do konsumpcji. Przygotowaliśmy już kolejną porcję kiszonek, w większym słoiku zostały ukiszone rzodkiewki, w mniejszmy młode marchewki kiszone. Po przepis na kiszoną marchew zaproszę was za tydzień po ich ukiszeniu. The post Ogórki małosolne w plastrach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiejskim i tuńczykiem – Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju – 130g po odsączeniu 1 opakowanie serka wiejskiego – 200g 4 jajka 2-3 średnie ogórki konserwowe lub kiszone 1 czubata łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 duże łodyżki szczypiorku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z serkiem(...)Tuńczyka odsączyć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki za pomocą widelca. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? ). Pokroić jajka w drobną kostkę. Ogórki konserwowe lub kiszone również pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Tuńczyka wrzucić do miseczki, dodać pokrojone jajka, ogórki oraz część szczypiorku. Kolejno dodać obie musztardy oraz pieprz i sól
Kulinarne Przeboje