ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:123/434)

JAK ROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO - JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! 1637

ROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO -  JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba w każdej postaci w słoiczku. W tamtym roku robiłam je na wiele różnych sposobów, i wszystkie zostały zjedzone w kilka miesięcy hehehe. Ale taki pyszny ogóreczek do kanapki lub obiadu, albo(...)być dość mocno i ciasno ułożone. Zalej letnią wodą i zamknij słoik na 5 godzin. Po 5 godzinach słoik rozszczelnij. Ogórki są już dobre na drugi dzień. Jeśli będą stać dłużej niż 3 dni to zrobią się kiszone. Proste i pyszne! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Sałatka jarzynowa 203

Taka sałatka obowiązkowo musiała być na święta, ale bez okazji świąt też robię . 6 ziemniaków 3 marchewki 4 jajka 2 kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy kukurydza konserwowa majonez 1 -2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Ziemniaki, marchew i jaja ugotować.Ostudzone warzywa i jaja pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone jabłko, ogórki .Groszek i kukurydzę

Moje domowe kucharzenie
Kiszone warzywa na zimę. 356

zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor.  Na moim blogu znajdziecie przepis na  ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej kapusty . Dziś pora na odrobinę szaleństwa czyli mix warzywny. Do słoja wrzuciłam to co nawinęło mi się pod rękę i specjalnie dodałam buraki

Codziennik Kuchenny
Niemiecka sałatka ziemniaczana 746

gotujemy w osolonej wodzie. Musimy ich pilnować aby nam się nie rozgotowały. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie pół piórka. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem i przyprawiamy do smaku solą pieprzem. Post Niemiecka sałatka ziemniaczana pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosta sałatka ziemniaczana 298

pasującego wędzonego kurczaka. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Składniki na prostą sałatkę ziemniaczaną: 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli typu „Jaś” kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę cebulka dymka drobno posiekana ¼ szklanki oleju 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte). Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka mieszamy razem. Łączymy z ugotowaną fasolą. Dodajemy posiekaną drobno

ladykitchen
Prosta sałatka ziemniaczana 448

pasującego wędzonego kurczaka. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Składniki na prostą sałatkę ziemniaczaną: 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli typu „Jaś” kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę cebulka dymka drobno posiekana ¼ szklanki oleju 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte). Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka mieszamy razem. Łączymy z ugotowaną fasolą. Dodajemy posiekaną drobno

ladykitchen
Młoda kapusta kiszona w wodzie po ogórkach-genialna!! 215

wykorzystanie .W tym roku byłam na kursie fermentacji i tam poznałam przepis na "Kryżałki"-czyli białą kapustę lekko obgotowaną w dużych kawałkach i zalaną wodą z ogórków kiszonych,po kilku dniach kiszenia wyjmowało się ją i kropiło odrobiną oliwy lub oleju lnianego i posypywało młotkowanym pieprzem i odrobiną posiekanego czosnku,dla mnie pychotka ,ale przyznam się wam szczerze(...)podgotowywać i wiecie co? Wyszła genialna i nie już ją zjadłam i nastawiłam nową-polecam gorąco!!! Składniki: pół główki młodej kapusty ok 1 l wody po ogórkach małosolnych lub kiszonych Przygotowanie: kapustę pokroić na kawałki(nie szatkować!!) poukładać w słoiku i zalać wodą w ogórków,tak żeby nie kapusta  wystawała ponad wodę,zakręcić i odstawić w temperaturze

Swojskie jedzonko
Sałatka "kaczy żer" 753

sałatkę robiłam w zeszły weekend..była cała micha...a ja ledwo co zdążyłam zrobić zdjęcie.. 6 ziemniaków 3 marchewki 4 jajka 2 kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka konserwowa majonez 1 łyżeczka musztardy Develey 1 łyżka śmietany sól, pieprz Ziemniaki, marchew i jaja ugotować.Ostudzone warzywa i jaja pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone

Moje domowe kucharzenie
Śledzie w majonezie 166

majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi

Zasmakuj Kuchni
Pasta z tuńczykiem i dodatkami na chleb + filmik 143

końcu posta. Ta pasta jest bezglutenowa . (a przepis wymyślił mój tata) * * * Składniki na jedną miseczkę: 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 cebula 2 płaty papryki konserwowej 2 ogórki kiszone 2-3 łyżeczki musztardy sól i pieprz Wykonanie: 1. Do miski wrzucamy tuńczyka wraz z oliwą i rozdrabniamy widelcem. 2. Cebulę, plastry papryki i ogórki drobno siekamy, dorzucamy

Kawa z mlekiem
Zupa ogórkowa 195

zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana 18% Opis przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz 1 pietruszkę i gotujemy wszystko przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy seler

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Surówka "Samo Zdrowie" 208

taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;)   Składniki:   - op. sałaty roszponki -  średnia kapusta pekińska - 2-3 pomidory - papryka czerwona  - 2 ogórki kiszone - pęczek szczypiorku - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz - oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora pokroić w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki

Różne smaki w kuchni
Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 148

Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu , pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona . Zupa ł ączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tatar wołowy, befsztyk tatarski 423

poniższych proporcjach. Na jedną porcję potrzebne są: polędwica wołowa 250-300 g na porcję 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju lub oliwy 1/2 cebuli 2 średnie ogórki kiszone sól  świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki Maggi  odrobina tabasco  Polędwicę oczyścić z błon i jak najdrobniej posiekać. Do mięsa dodać jedno żółtko oraz resztę przypraw

Jemy Pijemy
Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem kiszonym 154

Sklepowe sałatki zawierają bardzo dużą ilość majonezu i mało śledzia. U mnie śledzia jest dużo, majonezu zaledwie 1 łyżka, a poza tym jest mnóstwo groszku, marchewki, jajka i ogórka kiszonego-dla mnie idealna. Sałatka ta doskonale sprawdzi się na domowe imprezy lub na zwykłą kolację w poście. Serdecznie polecam. 600 g filetów śledziowych z zalewy octowej 1 łyżka posiekanej cebulki(...)zalewy 1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą 2 małe ziemniaki 3 jajka 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka siekanej natki pietruszki sól i pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Natkę pietruszki posiekać. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, jajka i ogórki pokroić

Krylowa Kuchnia