ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:123/434)

Ogórki kiszone 125

Próbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone. Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami Składniki - ogórki - chrzan - koper - liście winogrona + młode pędy winorośli - czosnek - woda - sól  Sposób przygotowania 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa  liście winogrona starać się wybierać młode liście  Można też dać młode pędy winorośli , gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek(...)czosnku  Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki 2. Zagotować wodę na każdy litr wody daję  1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól  Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki  wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym  i słonecznym miejscu  Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne

W królestwie smaków Beaty
Ogórki małosolne 1153

kwaszone na zimę. Ogórki na zimę robię zdecydowanie później, i w większych ilościach, a małosolne zaczynam robić, jak tylko pojawią się na rynku pierwsze polskie ogórki.  Używam do kiszenia zwykłej wody kranowej, tylko w zależności jak szybko chcę mieć małosolne ogóreczki zalewam je zimną(...)wodą z solą i wtedy trzeba czekać kilka dni, lub gorącą wodą i wtedy przy wysokich temperaturach powietrza, mam ogórki już nawet po 24 godzinach. W czym będziecie kisić ogórki małosolne nie ma większego znaczenia. Czy będzie to gliniane naczynie, szklany słój, czy nawet zwykły garnek (byle nie zardzewiały) a nawet plastikowa butla po wodzie, ogórki

na moim stole...
Ogórki tarte kiszone na zupę 144

ogórki i tak jak kiszone zalewam solanką 1 czubata łyżka soli na litr wody.   Odstawiam gdzieś w kąciku w kuchni do całkowitego ukiszenia. W trakcie kiszenia może wyciekać woda. Jest to prawidłowe i nie należy się tym martwić. Dlatego zawsze układam słoiki w misce lub na tackach. Gdy po dobrych kilku dniach ogórki są już ukiszone ścieram(...)malakserem na jarzynowych oczkach, układam w słoiczkach do wysokości około ¾ dolewam nieco wody z kiszenia ogórków. Po zakręceniu pasteryzuję ( gotuję w garnku z wodą) około 20minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmuje je i po przestudzeniu wynoszę do piwnicy. Zimą jak znalazł pyszne ogórki do zupy ogórkowej czy też do sosu ogórkowego

W garach u Gosi
Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem 105

mile widziane w roli pełnoobiadowej;) Tak narodziła się sałata z ciecierzycą. Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka na ogórki, w dodatku kiszone, więc ten nietypowy składnik w tym zestawieniu również się znalazł. Sałatka wyszła świetna, robi się ją dość szybko, szczególnie jeśli użyjemy gotowych miksów sałat, bo ile zajmuje pokrojenie(...)jako bazy do dressingu np z kaparami? A Wy jakie nietypowe składniki lubicie w sałatkach? Drukuj Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 3 ogórki kiszone 1/3 opakowania fety 10 małych pomidorków 1/2 czerwonej cebuli 1/2 puszki ciecierzycy 2 spore garści rukoli 1/2 awokado ok. 1 łyżki oliwy sól, pieprz, ew. zioła do sałat

Mieszam w Garnku
Ogórki małosolne kiszone na sucho 686

Ostatnio w  necie pojawił się przepis na ogórki małosolne "na sucho", czyli kiszone bez wody. Przywędrował on do nas z Rosji. Muszę(...)przyznać, że temat mnie zaciekawił i ja również postanowiłam go przetestować. Przepis wypatrzyłam akurat u Beaty z bloga  Stare gary  i nieco go zmodyfikowałam, bo ogórki kisiłam dłużej. Małosolne w  domu smakowały, więc do przepisu będę wracać. Jest bardzo nieskomplikowany i łatwy  w obsłudze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania ! Ogórki małosolne kiszone na sucho

Kulinarne przygody Gatity
ogórki małosolne na sucho kiszone w worku... 132

Składniki: ogórki do kiszenia na małosolne 1,5 kg, zestaw do kiszenia 1 porcja, sól kamienna 2-3 łyżeczki Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę. Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper(...)chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki. Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia. Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki. Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszona młoda kapusta 97

trochę pracochłonna, ale za to pyszna no i bardzo zdrowa. Czas kiszenia jest zależny od temperatury otoczenia, warto więc po 3-4 dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki: domowa kiszona kapusta kiszone rzodkiewki kiszony kalafior ogórki małosolne kiszone na sucho kiszone pomidory ogórki małosolne kimchi Kiszona

Kulinarne przygody Gatity
Burgery wołowo-jagnięce z marchewką 150

którą bardzo często dodaję do kotletów mielonych lub pulpetów, co bardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki, marchewki i rzodkiewki, pyszny sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki(...)plasterki. Składamy burgera np. w takiej kolejności: podsmażoną bułkę smarujemy sosem, układamy roszponkę, usmażonego burgera, na nim kładziemy 2 plastry pomidora, trochę papryczki chili i piklowanej cebulki, kilka plasterków kiszonego ogórka, marchewki i rzodkiewki, ponownie nakładamy trochę sosu i przykrywamy całość bułką, spinamy dużą wykałaczką do burgerów i zajadamy pyszne burgery ze smakiem. The post Burgery wołowo-jagnięce z marchewką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kiszonej kapusty i ogórka 229

Składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 cebuli 1/3 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić, wrzucić do miski. Cebulę i marchewkę umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty

magiczna kuchnia Kasi
Ogórki kiszone 176

ogórkach konserwowych przyszła pora na przygotowanie ogórków kiszonych, w zimie niezastąpione :) Składniki: - ogórki - 1 l wody - 1 łyżka soli - czosnek - koper - chrzan - liście wiśni - ziarenka pieprzu - ziele angielskie - liście laurowe Przygotowanie: Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka

Zainspirowana w kuchni
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i szczypiorkiem 58

niej użyć boczku wędzonego lub surowego, ale jeśli użyjecie surowego, zdecydowanie powinniście doprawić całość wędzoną papryką, która nada sałatce wspaniałego aromatu. Sałatka ziemniaczana z ogórkiem może być przygotowana z dodatkiem ogórków kiszonych, konserwowych lub świeżych - każda wersja jest pyszna, ale każda smakuje trochę inaczej. Jeśli zdecydujecie się na świeże ogórki, należałoby pozbawić je pestek, by nie puściły dużo(...)boczku (najlepiej wędzonego, ale może być też surowy), kilka łyżek posiekanego szczypiorku, kilka łyżek posiekanego koperku, pół małej czerwonej cebuli (lub do smaku), kilka małych ogórków konserwowych, kiszonych lub kawałek świeżego ogórka pozbawionego pestek, kilka czubatych łyżek majonezu i jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, 1-2 łyżeczki musztardy (lub do smaku), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie

Lekcje w kuchni
Surówka z kiszonych ogórków 237

Prosta surówka..  ogórki kiszone cebula olej lniany  pieprz ziołowy Ogórki pokroić w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Wymieszać z olejem i pieprzem

Moje domowe kucharzenie
Zielona surówka z kiszonych ogórków 126

Składniki: 6 ogórków kiszonych 1 zielona papryka 1/2 cebuli cukrowej 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Polewamy oliwą z oliwek a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na 30 minut do lodówki aby składniki surówki przeszły swoimi smakami.  Podajemy jako dodatek do dań obiadowych

Qchnia po prostu
Soljanka 168

bardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili(...)liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki  i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem

Życie zamknięte w smaku
Kiszone pomidory i ogórki. 365

Kiszone pomidory i ogórki, mają ciekawy smak. Kiszone ogórki znamy wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków(...)wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Następnie układać pomidory i ogórki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać warzywa. Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać. Warzywa są ukiszone po 4-6 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy

Codziennik Kuchenny