Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne, to jedna z najprostszych potraw naszej kuchni. Znam jednak osoby, które twierdzą, że ukiszenie smacznych ogórków nigdy im się nie udało. Może to wynikać z tego, że do zalewy użyto soli jodowanej lub ogórków złej jakości.  Jeśli zastosujecie się do poniższej receptury ogórki małosolne, będą pyszne, jędrne i aromatyczne. Jak u mamy;) Składniki:  2 kg ogórków gruntowych 3 litry zimnej wody 3 płaskie łyżki soli kamiennej (niejodowanej) 8 ząbków czosnku kilka gałązek kopru z baldachami... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Codziennik Kuchenny

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.