najlepiej z indyka) Łyżeczka musztardy Skóra z ¾ cytryny 2 łyżki twarożku ziarnistego Świeże listki tymianku Sól, pieprz Hamburgery: 4 bułki (takie jakie lubimy, mogą być np. grahamki) 2 pomidory Ogórek konserwowy Sałata Żółty ser (i każdy inny dowolny dodatek jaki lubimy w hamburgerach :)) Ketchup, Majonez (według upodobań) Mięso przekładamy do miski oraz dodajemy do niego odsączony twarożek, musztardę i posiekany(...)chwili przekładamy mięso na drugą stronę. W czasie, gdy nasze kotlety się smażą szykujemy bułki: rozcinamy na pół, smarujemy w środku ketchupem lub majonezem według uznania. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki. W bułce układamy listek sałaty, kotlet, plasterek żółtego sera, pomidora, ogórka lub dowolny inny dodatek. Z wierzchu dajemy kapkę majonezu i zamykamy bułki. Zajadamy póki mięsko jest ciepłe
Kolizje SmakówNaszym rozwiązaniem są spring rolls’y... sałatka zawinięta w papier ryżowy. Zielone pyszności, które można zajadać w dowolnym miejscu :) Składniki: Papier ryżowy Mix sałat Papryka Groszek Zielony ogórek Ok. 200g gotowanego kurczaka Oliwa Bazylia, oregano Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Zielony ogórek obieramy i kroimy w słupki. Kurczaka również kroimy w paseczki. Groszek odsączamy z zalewy. Papier(...)ryżowy namaczamy przez chwilkę w ciepłej wodzie. Następnie możemy końcówki zawinąć dookoła szczypiorku, ale nie musimy, jeśli go nie mamy. Na środek podłużnie układamy sałatę, zielony ogórek, paprykę, kurczaka, groszek i to na co mamy ochotę. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oliwy, możemy doprawić bazylią i oregano. Papier zawijamy w ruloniki. Potrawę możemy zjeść od razu po przygotowaniu maczając końcówki
Kolizje Smakówsmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą(...)smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól do smaku Serek łączymy z jogurtem, mieszamy z tartym ogórkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z koperkiem, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla lub wydobywa smak potrawy. A że ogórków były śladowe ilości, była zupa delikatna, o lekko ogórkowym smaku. W oczach jurorów, nasz Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki wzbudziła podziw i otrzymała najwyższą ilość punktów, mówiąc jednym słowem WYGRALIŚMY(...)tartymi warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny(...)tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybką obiadokolację stały się zupy. Jedną z naszych ulubionych jest polska, tradycyjna ogórkowa. Przygotowanie jej zajmuje maksymalnie 35 minut! Potrzebujemy (na 3 większe lub 4 mniejsze porcje): - 250 g ogórków kiszonych - 250 g ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę - 1 duża cebula - 150 g marchewki - 1 pierś z kurczaka - drobiowa kostka rosołowa - 20 g masła - vegeta - pieprz - 100 ml śmietany Nastawiamy(...)pozostałych składników. Dodajemy masło, łyżkę vegety, kostkę rosołową oraz odrobinę pieprzu. Wszystko to zalewamy litrem wrzątku. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. W międzyczasie kroimi ogórki na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w robocie kuchennym, lub jak kto lubi po prostu kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki wrzucamy do garnka, zalewamy śmietaną i gotujemy przez kolejne 10 minut
W mojej holenderskiej kuchnikońcu pora na surowo. Jeśli tak, to może w letniej surówce? Mega szybkiej przy okazji, bo komu by się chciało przy garach stać ;) 1 średni kalafior 1 średni ogórek szklarniowy pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) Kalafiora i ogórka umyłam. Oba starłam na tarce na "fasolkowych" oczkach, ogórka ze skórą. Koper posiekałam, dodałam do miski z kalafiorem. Doprawiłam
bastalenaProsta i smaczna sałatka...z makaronem ..składniki bardzo proste...tylko ogórek, pomidor i cebulka...polecam.. 1 opak.makaronu kokardki Czaniecki 1 ogórek zielony 1-2 pomidory 1 cebula majonez jogurt naturalny sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie,odcedzić.Ogórki ,pomidory i cebulę obrać i pokroić w kostkę.Jogurt wymieszać z majonezem.Wymieszać z makaronem i warzywami.Doprawi
Moje domowe kucharzeniewykonania tej sałatki użyłam makaronu świderki Mamma Mia , a reszta składników dowolna...u mnie ser , kiełbasa, papryka, ogórek..a wszystko delikatnie doprawione przyprawą do sałatek Prymat . 1/2 opakowania makaronu świderki Mamma Mia 20 dkg kiełbasy papryka [ różne kolory] ogórek zielony kawałek sera feta lub innego sałatkowego słonego przyprawa do sałatek Prymat sól oliwa Makaron ugotować(...)osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.Kiełbasę pokroić w półplasterki, paprykę i ogórek w kostkę, ser również w kostkę.Wymieszać wszystko razem dodając oliwę i przyprawę do sałatek
Moje domowe kucharzenieróżnych zaległych przepisów..z szynkowaru również..ale brak wolnego czasu nadal doskwiera...Taką podobną mielonkę już wcześniej robiłam...ale tym razem do środka dodałam roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym...Ilość mięsa,przyprawy..wedle gustu..i pojemności szynkowaru.. około 1,2 kg mięsa mielonego 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Mefisto peklosól około 50 ml wody 4 plastry(...)schabu kawałek ogórka kwaszonego Plastry schabu rozbic jak na kotlety schabowe..posypać przyprawą , ułożyć paseczki ogórka i zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Część mięsa przełożyć do szynkowaru , położyć zwinięte roladki , znów część mięsa, roladki i wyłożyć resztę mięsa mielonego. Zamknąć szynkowar .Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić
Moje domowe kucharzenierównież ważnym składnikiem. Tylko Mała jeszcze się trochę buntuje na koper, dostaje więc bez niego. Może komuś również przypasuje nasz smak. Polecam ! :-) Składniki na 4 porcje: - 3 krótkie ogórki - 1 średnia cebulka - ok.300g kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) - ok.1/2 pęczka koperku - 1/3 płaskiej łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - sól i pieprz do smaku Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę(...)dzieciom przeszkadzaja kawałeczki cebuli, można ją zetrzeć na tarce, też tak kiedyś robiłam). Wrzucić do miski i zmożyć solą, tzn.dodać trochę soli i zamieszać, odstawić. Ogórki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce (lub cienko pokroić), osobiście lubię ciut grubsze plastry (widoczne na zdjęciach) ale można również zetrzeć cienko (jak preferuje moja Córka, gdy ona przygotowuje wówczas mamy
Smaczne Zdrowesię powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka i pomidory pokroić w plasterki. Majonez, jogurt i czosnek zmiksować
Ze smakiem i z pasjąprzygotowania sałatki: plastry domowego suszonego schabu wieprzowego , (a Wy możecie wykorzystać jakąś inną szynkę np. westfalską, czy serrano ) ćwiartki ugotowanych na twardo jajek, ćwiartki pomidora, oraz siekaną rzodkiewkę, ogórki małosolne , szczypiorek i majonez delikatny Winiary. Nie ma chyba nic łatwiejszego, a jednocześnie pysznego niż taka kolorowa sałatka. Piotrek ma talent do przygotowywania pysznych, a jednocześnie miłych dla oka sałatek. Pokazał(...)wędzonym łososiem i truskawkami . Potrzebujemy: 10 plasterków suszonego schabu lub innej wedliny 2 ugotowane na twardo jajka 2 pomidory 2 łyżki siekanego szczypiorku 5 rzodkiewek + jedna do dekoracji 2 ogórki małosolne 1 łyżka majonezu delikatnego Winiary sól i pieprz do smaku Ugotowane jajka i pomidory kroimy w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki siekamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z połową szczypiorku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół Wykonanie Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki(...)minimum 30 minut. Podawaj ze śledziem lub z jakimś mięskiem Składniki 125 g jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku
Eat me! Fit me!Połączenie pieczonych buraczków z ...i sałatka wyszła ekstra !!!! Składniki 2 średnie buraki 2 mandarynki 100 g świeżego ogórka szklarniowego pęczek szczypiorku 100 g szynki parmeńskiej Sos : 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury(...)stopni C. Po ostudzeniu i obraniu, 3/4 buraków pokroiłem w cienkie plastry a pozostałą część w słupki. Mandarynki obrałem i wyfiletowałem, pokroiłem na cząstki. Ogórka pokroiłem na talarki a następnie przeciąłem na pół. Szczypiorek posiekałem. Szynkę parmeńską porwałem na mniejsze kawałki. Przygotowałem sos : Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz. Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem
R'n'G Kitchen