płaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami
królestwo garówCzyż nie je się najpierw oczami ? Dzisiaj prezentuję ogórki kiszone na różowo. Wyraziste w smaku, łatwe w przygotowaniu a kolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2-3 ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki
Smaki Ewykwestii trudności. A to zapomniałam makrelę wędzoną zakupić podczas cotygodniowych "łowów" po markecie. A to leń patentowany nie chciał mi pozwolić na ekspedycję do piwnicy po słój kiszonych ogórków - przy przyrządzaniu pasty rybnej przecież niezbędny ! A to zabrakło mi akurat szczypiorku w domu. A to Pan Mąż wygrzebał poprzedniego wieczoru resztki majonezu ze słoika - bezczelny ! W końcu jednak się(...)śniadanie ulubioną pasta rybną do domowego, własnoręcznie upieczonego pieczywka. Polecam, skosztujcie i Wy! :) Składniki na śniadanie dla kilku osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 pęczek szczypiorku – mały 1-2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty 1 łyżka Remulady duńskiej od FOLWARK - płaska; zamiast majonezu sól, pieprz - do smaku Makrelę
Grunt to przepis!może jest trochę pracochłonna ale za to smak rekompensuje cały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka gotuję, obieram i kroję(...)drobno. Marchewkę gotuję a następnie obieram i trę na tarce na grubych oczkach. Ogórka kroję w drobną kostkę. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą
Gotowanie Patkiświąteczny stół. SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę(...)paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia i kawałki papryki
słodki brateklubię serek wiejski. Zimą najlepiej smakuje mi sam bez żadnych dodatków. Jednak w sezonie gdy mamy pełno świeżych warzyw i ziół lubię dodać do niego różne dodatki. Rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, bazylia, papryka-możemy dodać co tylko lubimy aby nasz serek nabrał lepszego smaku. składniki: 500 g serka wiejskiego, może być zwykły lub ziarnisty pęczek szczypioru 300 g rzodkiewek(...)świeżego ogórka sól,pieprz do smaku Serek wiejski przełożyć do miski. Szczypior drobno posiekać. Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodać do serka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie gdyby serek jest zbyt suchy można dodać trochę jogurtu naturalnego. Serek z dodatkami wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujepożywna i bardzo smaczna sałatka SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, op. mieszanki kukurydza z groszkiem , 3 ogórki konserwowe, 3 jajka ugotowane na twardo, ½ puszki fasoli czerwonej, 100 g sera półtłustego sałatkowo-kanapkowego, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, olej, 2-3 łyżki majonezu, świeży szczypiorek do dekoracji WYKONANIE Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na złoto, studzimy(...)jajka kroimy w dużą kostkę, a ogórki w drobną. W misce mieszamy osączone z zalewy kukurydzę, groszek i fasolę czerwoną, dodajemy kurczaka, ogórki i ser, mieszamy z majonezem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż składniki się przegryzą
słodki bratekZnacie Polaka, który nie lubiłby młodych pieczonych w całości ziemniaczków? Skropionych intensywnie aromatyczną oliwą z oliwek z rozmarynem. Pieczonych z dodatkiem czosnku? Ja osobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy(...)złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku - 4 słodkie papryczki zielone - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek z rozmarynem - sól himalajska WYKONANIE: - kukurydzę odcedź na sitku - szparagi obierz i odetnij końce, przekrój na 3 równe części, obgotuj w osolonym wrzątku
SMYKWKUCHNIświetnie orzeźwia. W prostych daniach bardzo liczy się świeżość i jakość składników. Szczególnie zielona pietruszka, która jest chyba najważniejszym elementem tabbouleh, musi być najlepszego rodzaju. Oliwa - również. Pomidory i ogórki (Marzena dała, ja nie) powinny być dojrzałe i pachnące. Po prostu: im bardziej w lato, tym sałatka będzie lepsza! Składniki: 25 g kaszy bulgur, kuskus lub maftoul 1 - 2 dojrzałe(...)pomidory 1/2 - 1 ogórek (opcjonalnie) 3 cebule dymki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki zielonej pietruszki około 10 liści mięty (np. marokańskiej) 40 ml oliwy z pierwszego tłoczenia sok z 1/2 - 1 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startego imbiru szczypta
zadanie-gotowanieprzyprawami chłodniki ratują nasze menu, szczególnie gdy letnia pogoda nie zachęca do rozkoszowania się gorącymi daniami. Chłodniki przygotowywane są z najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka. Bazą każdego słowiańskiego chłodnika jest zsiadłe, wiejskie mleko, którego wg słynnej kucharki, Magdy Gessler w tym przypadku nie można zastąpić niczym innym. Magda Gessler, jak można przeczytać w Party.pl(...)bardzo wyszukane danie. Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże ogórki, jajko na twardo czy rzodkiewki, znalazły się w nim również szyjki rakowe oraz pokrojona w cieniutkie paseczki cielęcina. Najpopularniejsze europejskie chłodniki Podróżując po kulinarnej mapie Europy w każdym jej zakątku
Moja smaczna kuchniapasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy po łyżce oliwy i sosu sojowego. Odstawiamy(...)około 20 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy na drobno cebulę i ogórki. Oddzielamy żółtko. Zwilżamy ręce oliwą i formujemy mięso na małe porcje i ustawiamy na talerzyku do jajek. Polędwicę oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć. Należy ją bardzo drobno posiekać ostrym nożem (można także zmielić, jednak prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego mięsa). Do mięsa dodać należy sól, pieprz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPolska . Wtedy takim roladkom nie oprze się nikt. ;-) 4 placki tortilli 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska od Hańderek 150g kremowego serka 8 dużych listków sałaty 1/2 papryki 1 ogórek szklarniowy 1. Placki tortilli smarujemy serkiem. 2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek. 3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno
Szefowa kuchnipomarańczach! Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. W szczególności jest stosowany przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki(...)cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się skończył, a chrzanu mi zostało. Umyty, osuszony, ze skórką włożyłam do zamrażarki. Wczoraj właśnie go wyjęłam. Jeśli macie taki chrzan – na noc zalewamy go zimną wodą. Rano osuszamy, obieramy, kroimy na kawałki. Do pojemnika miksera (musi
mojewypiekiinietylkomięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry(...)delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju
Kuchnia z widokiem na ogródunosi się w sklepie rybnym..cóż , na świeżo nie pachną fiołkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg świeżych śledzi , grubych, średniej wielkości kilka ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości ) zalewa : 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej dodatkowo(...)kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba docinamy
Ogrodnik w podróży