Wszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna
Salonik smakówwiśni Moje drzewo wiśniowe obrodziło w tym roku ponownie. Co roku robiłam nalewkę wiśniową, nieco nam się już znudziła, dlatego w tym roku postawiłam na wino z wiśni. Dopiero co nastawione, na efekty będziemy czekać co najmniej 2 miesiące, już nie mogę się doczekać. Uwielbiam czerwone wino, lekko słodkie, klarowne, bardzo wiśniowe. Podaję proporcję na 15 l, chociaż
na moim stole...około tydzień. 5. Zlać, przecedzić i przefltrować. Odstawić na półkę do czasu problemów z żołądkiem i wtedy wychylić kieliszek :) TRUSKAWÓWKA, CZYLI NALEWKA Z TRUSKAWEK Nalewka truskawkowa to nasza pierwsza nalewka. Od tego się zaczęło i wpadłyśmy jak śliwka w kompot. Ok, żadne śliwki, tylko truskawki. Jak zrobić truskawówkę? Składniki: 1,5 kg truskawek 0,75 kg cukru (lub mniej(...)owoce. Odrywamy szypułki. Każdą z truskawek przekrajamy na pół i wrzucamy do słoja. Zalewamy wódką i odstawiamy na co najmniej miesiąc, aż truskawki puszczą sok i wódka nabierze pięknego, czerwonego koloru. 2. Po tym czasie zlewamy wódkę, którą odstawiamy w ciemne miejsce, a truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy w jasne i ciepłe miejsce do czasu aż cały cukier się rozpuści
dobra gospodyni dom wesołym czynikominku z robótką na drutach i popijaniem czystka na zmianę z nalewkami mojej mamy. Ale przed nami jeszcze i luty, więc kto wie… Zapiekanka z wieprzowiną, na którą podaję dziś przepis to prawdziwie zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto
Cooking for Emilywykonania : S ok wlej do czystego słoja. Do soku z czerwonej porzeczki wlej przestudzony syrop sporządzony z cukru i wody. Następnie dodaj rodzynki, goździki, korę cynamonu, wlej spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gęstą gazę , rozlej do czystych butelek. butelki szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze
Przepisy i porady kulinarnecałkowitym dojrzeniu smakują wyśmienicie przypominając w smaku śliwki. Soki i nalewki zbijają gorączkę i leczą przeziębienia. Surowcem zielarskim są młode liście i kwiaty, leczą biegunki i dolegliwości żołądkowe. Dereń jadalny jest ozdobą ogrodu z początkiem jesieni kiedy zaczynają dojrzewać duże, lśniące owoce koloru krwisto czerwonego, wtedy też zaczynają się ciekawie przebarwiać liście . Kwitnie bardzo wcześnie zaraz po leszczynie na przełomie
Przepisy i porady kulinarneDrink Wi śniowa poezja – to nasza ostatnia alkoholowa improwizacja ;) Przy okazji tworzenia wpisu “ Jak zrobić Crustę? “, m.in. stworzyliśmy kieliszek z czerwoną cukrową
Kulinarne Przebojemaku -5 dkg orzechów włoskich -aromat migdałowy i wanilia -czerwony barwnik spożywczy Składniki na bitą śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy
Maminek kulinarnypestki) 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Miąższ arbuza miksujemy z nalewką. Przekładamy całość do foremki i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, Co godzinę wyjmujemy pojemnik i rozdrabniamy zawartość widelcem, pojemnik wstawiamy ponownie do zamrażalnika. Tę czynność powtarzamy kilkakrotnie aż z całego płynu powstaną gruboziarniste czerwone kryształki. Gdy zmiksowany arbuz będzie już dokładnie zamarznięty, skrobiemy go widelcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami nalewki mandarynkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej (do dekoracji tortu): 600 g miękkiego masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cream of tartar (winianu potasu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Przygotowanie: Biszkopt ciemny: Białka oddzielić od żółtek(...)może być film instruktażowy ze strony Marthy Stewart: klik . Dekoracja tortu: Wierzch i boki tortu pokryć cienką warstwą kremu bez barwnika. Większą część kremu odłożyć, resztę dokładnie wymieszać z czerwonym barwnikiem (barwnik dodajemy stopniowo, sprawdzając czy uzyskaliśmy pożądany odcień). Czerwony krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką 1M lub 2D, rozprowadzić krem po wewnętrznych ściankach worka, następnie "otworzyć" worek
Domowa Cookierenka AgiNa obiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany
Salonik smakówZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nalewkę wato mieć w swojej apteczce lub barku. Pomoże ona nam postawić nasz organizm na nogi. Składniki : 25 g suszonego korzenia lubczyku 25 g nasion kardamonu 5 g mielonego imbiru 5 g kory cynamonu 5 g gałki muszkatołowej 5 g suszonego kwiatu bzu czarnego 5 g suszonego tymianku 5 g suszonego liścia pokrzywy 2 l dobrej jakości wytrawnego czerwonego(...)czworo lub bibułę filtracyjną. Dodaj miód, wymieszaj drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Rozlej trunek do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z naleweczką przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnenalewka z berberysu Połowa listopada to najwyższy czas, na zbiór owoców berberysu. Można z berberysu zrobić pyszną, pikantną konfiturę do mięs, lecz ja z reguły wykorzystuję te niewielkie owoce, zgoła w inny sposób. Wszak dodatków do mięs jest bez liku, przeto apeluję, przeznaczmy te niewielkie, czerwone owoce, do wyższych celów. Przy okazji kultywując naszą wielowiekową tradycję(...)parapet, na osiem, dziesięć tygodni. Po dziesięciu tygodniach zlewamy wódkę, mieszamy ją z odlanym wcześniej spirytusem i rozlewamy do butelek Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak to być okres krótszy, niż trzy, cztery miesiące. Zadowalające efekty nalewka osiągnie po pół roku dojrzewania
Miód i pieprz