nalewka z czerwonej - 319 przepisów (strona:7/22)

Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 207

łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 100 ml wody Krem agrestowy: ¾ litra czerwonego agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe

Wanilia i Kardamon
Muffiny z olejem kokosowym 168

łyżeczka sody oczyszczonej 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl owoców goji 1/2 szkl rodzynek 1 szkl czerwonej lub czarnej porzeczki (mogą być mrożone) 1/3 szkl brązowego cukru 1 szkl soku pomarańczowego po 1 łyżce octu i nalewki wiśniowej dodatkowo: cukier puder Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, owoce goji , rodzynki, porzeczki i cukier, w drugiej połączyć

Trufelkowo
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 515

sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w wydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013.  Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie!Składniki:ok 4 kg ogórków2 kalafiory6 dużych cebul4 duże czerwone paprykiwiązka kopruliście lauroweczosnekgorczycaolejZalewa:4 litry wody3 szklanki octu 10%3 szklanki cukru2 łyżki solipo kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela

Kuchnia domowa Ani
Nalewka truskawkowa 222

Jako że sezon truskawkowy dobiega końca warto go jeszcze wykorzystać.  Polecam Wam przepyszną nalewkę truskawkową. W ubiegłym roku miałam okazję spróbować ją  mojej kuzynki Eli :-) Straaaaasznie mi smakowała i postanowiłam w tym roku ją przygotować. Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor. Polecam SKŁADNIKI -800g truskawek -1 szkl cukru -sok z 1 cytryny(...)jasne miejsce na około 24 godziny, tak by truskawki puściły sok a cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy do truskawek alkohol oraz 0,5 szkl wody. (jeśli chcecie mocniejszą nalewkę możecie dodać więcej alkoholu) Zamykamy słój i wstawiamy go z chłodne oraz ciemne miejsce-ja miałam go w szafce w kuchni. Czekamy tydzień  Po tygodniu  robimy syrop

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PROSTA BABKA Z SUSZONYMI OWOCAMI BERBERYSU 172

słów o berberysie. Berberys to małe czerwone owoce, rosnące na krzewach. Zawierają dużo witaminy C, lekko kwaskowate w smaku. Wykorzystywane są między innymi do robienia konfitur i nalewek. Swoje zastosowanie mają również w lecznictwie, działają przeciwbólowo, przeciwbiegunkowo, pomagają w przemianie materii. Do babki wykorzystałam  berberys suszony  od  Helio . Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanki

Zrób to smacznie
Sałatka z fasolą, selerem i kukurydzą 168

Sałatka, którą możemy przygotować bardzo szybko. Wystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoiczek, dodać przyprawy i gotowe. Proponuję dodać więcej marchewki. Będzie bardziej kolorowa. Smak niesamowity. Spróbujcie! Składniki

Salonik smaków
Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii 208

niewiele wina i klasyczne czerwone gatunki są dla nich za ciężkie. Artykuł Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii pochodzi z serwisu Przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty - Drinkologia.pl

Drinkologia
TORT RÓŻANY OMBRE 193

śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g konfitury różanej Do nasączenia biszkoptu: kieliszek nalewki różanej 100 ml wody przegotowanej wyciśnięty sok z połowy cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru różowy / czerwony barwnik spożywczy SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek

RAROSSA
przetwory 153

grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką   konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego

królestwo garów
Jesień na talerzu. Z marchewki. 183

ogniskiem. Zakłada czerwone korale z jarzębiny i zaprasza na szarlotkę. Pachnie powidłami, rozgrzewa ciepłą zupą, uwodzi koszykiem leśnych grzybów.  Szukam miękkiego koca i ciepłego swetra. Doglądam nalewki.  Układam drewno do kominka. Jestem gotowa na spotkanie.  A jesień? A jesień jeszcze nie...  Koniec lata płacze deszczem ponurym.  A ja mam ochotę na ciepłe kolory

KUCHARNIA
Ratafia - lato zamknięte w nalewce. 213

późnej wiosny do początku jesieni. Nie ma dwóch takich samych nalewek tego rodzaju . Nawet dobierając takie same zestawy składników efekt za każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała.  Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki(...)przesadzam z jego ilością ) i zalewamy alkoholem. Jego ilość powinna być taka, aby owoce były zawsze przykryte. Ostatnia warstwa zwykle trafia do słoja  w połowie września.. Nalewkę zlewam i filtruję w listopadzie. Ze względu na niewielką ilość cukru jest ona dość wytrawna. Dlatego pozostałe owoce zasypuję cukrem obficie i dodaję niewielką ilość alkoholu. Uzyskany syrop po miesiącu zlewam

Smaki Ewy
Nalewka świąteczna 2. 205

pokazuję drugą nalewkę, która wymaga dużo mniej pracy i mniejszego nakładu finansowego. Jest to świąteczna nalewka Nigelli. Składniki: 500ml wódki 1 łyżeczka całych nasion kolendry  3 nasiona kardamonu, rozkruszone w moździerzu 1/2 łyżeczki nasion kminu  1 laska cynamonu  1 suszona czerwona chili  Na początku sterylizujemy butelkę. Wrzucamy przyprawy i zalewamy wódką. Zostawiamy na miesiąc

Brzuszki Łakomczuszki