nalewka z czerwonej - 319 przepisów (strona:7/22)

Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne? 158

Wzbogaca smak kuchni i jest znany ze swoich zdrowotnych właściwości – mowa o czosnku, który jest niezastąpiony w jesiennych, rozgrzewających daniach. By jednak czosnek na długo zachował

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pate z wątróbki drobiowej 155

ziołami prowansalskimi  smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego  ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha! Składniki: 45 dag wątróbki drobiowej 20 dag masła 2 szalotki 50 g rodzynek 100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni 1 łyżka ziół prowansalskich 3-4  łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia Sól morska do smaku Świeżo mielony

Wanilia i Kardamon
Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką 1262

Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek  2 cebule 1 papryka czerwona 25

Salonik smaków
Nalewka ze śliwowiśni 292

Śliwowiśnia czy też śliwa wiśniowa to piękne drzewo ozdobne o czerwonych liściach i biało-różowych kwiatach. Poza tym ma pyszne owoce, które doskonale sprawdzają się jako materiał na nalewkę. Tradycyjną, prostą i smaczną. Najtrudniejszym zadaniem przy jej robieniu jest wyjęcie pestek ze śliwek ;) Hmm, a może najtrudniejsze jest czekanie dwa miesiące aż nalewka się zrobi

Milion Smaków
Nalewka dereniówka ( staropolska ). 239

opisem. Trunek odstaw na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce.   N alewka ta ma ładny czerwony kolor, oraz delikatnie słodko - kwaskowaty smak.   R ada : Możesz dać mniej cukru ( np. 70-80 dkg ) wtedy twoja nalewka będzie mniej słodka, będzie półwytrawna

Przepisy i porady kulinarne
Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 176

łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 100 ml wody Krem agrestowy: ¾ litra czerwonego agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe

Wanilia i Kardamon
Muffiny z olejem kokosowym 144

łyżeczka sody oczyszczonej 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl owoców goji 1/2 szkl rodzynek 1 szkl czerwonej lub czarnej porzeczki (mogą być mrożone) 1/3 szkl brązowego cukru 1 szkl soku pomarańczowego po 1 łyżce octu i nalewki wiśniowej dodatkowo: cukier puder Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, owoce goji , rodzynki, porzeczki i cukier, w drugiej połączyć

Trufelkowo
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 479

sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w wydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013.  Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie!Składniki:ok 4 kg ogórków2 kalafiory6 dużych cebul4 duże czerwone paprykiwiązka kopruliście lauroweczosnekgorczycaolejZalewa:4 litry wody3 szklanki octu 10%3 szklanki cukru2 łyżki solipo kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela

Kuchnia domowa Ani
nalewka z czerwonych porzeczek 173

Porzeczki są bardzo wartościowymi owocami. Mają bogaty skład chemiczny i są zasobne w wiele cennych dla zdrowia składników. Owoce porzeczki czerwonej mają znaczenie dietetyczne, wynikające ze stosunkowo dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych. Spożywanie tych owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające(...)sąsiada, raz jeszcze bardzo dziękuję! Prócz porzeczki do tej nalewki dodaje się wiele korzennych, rozgrzewających przypraw. Nalewka ma piękny, przejrzysty kolor, jest w sam raz słodka, dość mocna i świetna na jesienne przemarznięcie - już jeden kieliszek odpędza przeziębienie;) składniki: 1,20 kg czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu nalewkowego ok 5 cm korzeń imbiru laska

6niebo
Nalewka truskawkowa 193

Jako że sezon truskawkowy dobiega końca warto go jeszcze wykorzystać.  Polecam Wam przepyszną nalewkę truskawkową. W ubiegłym roku miałam okazję spróbować ją  mojej kuzynki Eli :-) Straaaaasznie mi smakowała i postanowiłam w tym roku ją przygotować. Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor. Polecam SKŁADNIKI -800g truskawek -1 szkl cukru -sok z 1 cytryny(...)jasne miejsce na około 24 godziny, tak by truskawki puściły sok a cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy do truskawek alkohol oraz 0,5 szkl wody. (jeśli chcecie mocniejszą nalewkę możecie dodać więcej alkoholu) Zamykamy słój i wstawiamy go z chłodne oraz ciemne miejsce-ja miałam go w szafce w kuchni. Czekamy tydzień  Po tygodniu  robimy syrop

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PROSTA BABKA Z SUSZONYMI OWOCAMI BERBERYSU 146

słów o berberysie. Berberys to małe czerwone owoce, rosnące na krzewach. Zawierają dużo witaminy C, lekko kwaskowate w smaku. Wykorzystywane są między innymi do robienia konfitur i nalewek. Swoje zastosowanie mają również w lecznictwie, działają przeciwbólowo, przeciwbiegunkowo, pomagają w przemianie materii. Do babki wykorzystałam  berberys suszony  od  Helio . Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanki

Zrób to smacznie
Sałatka z fasolą, selerem i kukurydzą 136

Sałatka, którą możemy przygotować bardzo szybko. Wystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoiczek, dodać przyprawy i gotowe. Proponuję dodać więcej marchewki. Będzie bardziej kolorowa. Smak niesamowity. Spróbujcie! Składniki

Salonik smaków
Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii 177

niewiele wina i klasyczne czerwone gatunki są dla nich za ciężkie. Artykuł Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii pochodzi z serwisu Przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty - Drinkologia.pl

Drinkologia
TORT RÓŻANY OMBRE 153

śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g konfitury różanej Do nasączenia biszkoptu: kieliszek nalewki różanej 100 ml wody przegotowanej wyciśnięty sok z połowy cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru różowy / czerwony barwnik spożywczy SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek

RAROSSA