nalewka z czerwonej - 319 przepisów (strona:10/22)

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 204

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 156

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziołowa nalewka wzmacniająca organizm ( na czerwonym winie ). 111

nalewkę wato mieć w swojej apteczce lub barku. Pomoże ona nam postawić nasz organizm na nogi.   Składniki : 25 g suszonego korzenia lubczyku 25 g nasion kardamonu 5 g mielonego imbiru 5 g kory cynamonu 5 g gałki muszkatołowej 5 g suszonego kwiatu bzu czarnego 5 g suszonego tymianku 5 g suszonego liścia pokrzywy 2 l dobrej jakości wytrawnego czerwonego(...)czworo lub bibułę filtracyjną. Dodaj miód, wymieszaj drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Rozlej trunek do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z naleweczką przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu nalewka jest gotowa do picia

Przepisy i porady kulinarne
jesienna berberysowa nalewka 160

nalewka z berberysu Połowa listopada to najwyższy czas, na zbiór owoców berberysu. Można z berberysu zrobić pyszną, pikantną konfiturę do mięs, lecz ja z reguły wykorzystuję te niewielkie owoce, zgoła w inny sposób. Wszak dodatków do mięs jest bez liku, przeto apeluję, przeznaczmy te niewielkie, czerwone owoce, do wyższych celów. Przy okazji kultywując naszą wielowiekową tradycję(...)parapet, na osiem, dziesięć tygodni. Po dziesięciu tygodniach zlewamy wódkę, mieszamy ją z odlanym wcześniej spirytusem i rozlewamy do butelek Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak to być okres krótszy, niż trzy, cztery miesiące. Zadowalające efekty nalewka osiągnie po pół roku dojrzewania

Miód i pieprz
Domowy kompot 171

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grzane wino cytrusowe 182

winie brzoskwiniowym, jednak równie często robimy je tradycyjnie, z winem czerwonym :) Polecam! Składniki: (3-4 porcje) 500 ml wina 3-4 plastry pomarańczy sok z 1/2 cytryny kawałek kory cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 gwiazdki anyżu 5-6 goździków 4 łyżki płynnego miodu 50 ml owocowej nalewki Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć

Domowa cukiernia Ewy
Surówka z młodej kapusty 165

Zachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy

Salonik smaków
Ratafia 131

ratafię nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Ważne, aby owoce były bardzo dojrzałe, ale nieuszkodzone, a w słoju zawsze przykryte alkoholem. A do tego jeszcze długi czas oczekiwania... Jesienią nalewkę zlewamy, a degustujemy dopiero po upływie 6 miesięcy... Długo... Ale warto! Sposób przygotowania: Przygotować duży słój (u mnie 5litrowy). Na przygotowanie tej ratafii zużyłam 1,75 l wódki oraz(...)alkoholem. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. A tak to wyglądało rok temu: 5.07. 300 g umytych i pokrojonych truskawek 250 g malin 250 g czerwonej porzeczki 2 szklanki wódki 350-400 g cukru 9.07 250 g wiśni bez pestek 250 g czereśni bez pestek 300 g brzoskwiń bez pestek 3/4 szklanki cukru

Kuchnia domowa Ani
Makaron z soczewicą - pasta lenticchie 210

Nowym Roku :) SKŁADNIKI400 g czerwonej soczewicy500 g makaronu3 łyżki oliwy z oliweknać pietruszkiząbek czosnku3 listki szałwiiszczypta rozmarynupapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzepłukać soczewicę  w zimnej wodzie. Do garnka dodać oliwe z oliwek, nać pietruszki, papryczke chili, listki szałwii, rozmaryn, ząbek czosnku, lekko podsmażyć. Dodać soczewicę i 2 nalewki wody. Gotować  na małym ogniu

zielonacukinka
Sos meksykański 130

W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić Wam sos meksykański. Od razu, zanim jakiś znawca tematu zrobi nam awanturę, wyjaśniamy, że prawdopodobnie z Meksykiem ten sos nie ma

Marder&Marder Manufacture
Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 114

baranek po polsku podany na konfiturze z czerwonej cebuli w towarzystwie piernikowego puree, marynowanej rzodkiewki i sosu imbirowo szafranowego. I tu jurorom należy się medal ;) Sama dokładnie tak samo bym oceniła. Smak, nawiązanie do historii, prezentacja.... no i kacze udo było daniem bardziej skomplikowanym technicznie, że nie wspomnę o „nalewce” dobranej do potrawy oraz  o amuse bush

królestwo garów
Strogonow 237

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka

Salonik smaków
Ciasto leśny dziad 150

wody warstwa różowa 400 g malin (z nalewki lub zasypanych cukrem i lekko odciśniętych z soku) 100 ml mleka 150 g śmietany 2-3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny warstwa biała serek włoski 250 g pół szkl mleka cukier do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny warstwa czerwona 250 g musu malinowego (przetartego przez sito

Gotowanie jest łatwe
Arbuzowa lemoniada 163

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 184

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 226

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!