Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nalewkę wato mieć w swojej apteczce lub barku. Pomoże ona nam postawić nasz organizm na nogi. Składniki : 25 g suszonego korzenia lubczyku 25 g nasion kardamonu 5 g mielonego imbiru 5 g kory cynamonu 5 g gałki muszkatołowej 5 g suszonego kwiatu bzu czarnego 5 g suszonego tymianku 5 g suszonego liścia pokrzywy 2 l dobrej jakości wytrawnego czerwonego(...)czworo lub bibułę filtracyjną. Dodaj miód, wymieszaj drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Rozlej trunek do butelek najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z naleweczką przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnenalewka z berberysu Połowa listopada to najwyższy czas, na zbiór owoców berberysu. Można z berberysu zrobić pyszną, pikantną konfiturę do mięs, lecz ja z reguły wykorzystuję te niewielkie owoce, zgoła w inny sposób. Wszak dodatków do mięs jest bez liku, przeto apeluję, przeznaczmy te niewielkie, czerwone owoce, do wyższych celów. Przy okazji kultywując naszą wielowiekową tradycję(...)parapet, na osiem, dziesięć tygodni. Po dziesięciu tygodniach zlewamy wódkę, mieszamy ją z odlanym wcześniej spirytusem i rozlewamy do butelek Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak to być okres krótszy, niż trzy, cztery miesiące. Zadowalające efekty nalewka osiągnie po pół roku dojrzewania
Miód i pieprzLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!winie brzoskwiniowym, jednak równie często robimy je tradycyjnie, z winem czerwonym :) Polecam! Składniki: (3-4 porcje) 500 ml wina 3-4 plastry pomarańczy sok z 1/2 cytryny kawałek kory cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 gwiazdki anyżu 5-6 goździków 4 łyżki płynnego miodu 50 ml owocowej nalewki Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć
Domowa cukiernia EwyZachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy
Salonik smakówratafię nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Ważne, aby owoce były bardzo dojrzałe, ale nieuszkodzone, a w słoju zawsze przykryte alkoholem. A do tego jeszcze długi czas oczekiwania... Jesienią nalewkę zlewamy, a degustujemy dopiero po upływie 6 miesięcy... Długo... Ale warto! Sposób przygotowania: Przygotować duży słój (u mnie 5litrowy). Na przygotowanie tej ratafii zużyłam 1,75 l wódki oraz(...)alkoholem. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. A tak to wyglądało rok temu: 5.07. 300 g umytych i pokrojonych truskawek 250 g malin 250 g czerwonej porzeczki 2 szklanki wódki 350-400 g cukru 9.07 250 g wiśni bez pestek 250 g czereśni bez pestek 300 g brzoskwiń bez pestek 3/4 szklanki cukru
Kuchnia domowa AniNowym Roku :) SKŁADNIKI400 g czerwonej soczewicy500 g makaronu3 łyżki oliwy z oliweknać pietruszkiząbek czosnku3 listki szałwiiszczypta rozmarynupapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzepłukać soczewicę w zimnej wodzie. Do garnka dodać oliwe z oliwek, nać pietruszki, papryczke chili, listki szałwii, rozmaryn, ząbek czosnku, lekko podsmażyć. Dodać soczewicę i 2 nalewki wody. Gotować na małym ogniu
zielonacukinkaW dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić Wam sos meksykański. Od razu, zanim jakiś znawca tematu zrobi nam awanturę, wyjaśniamy, że prawdopodobnie z Meksykiem ten sos nie ma
Marder&Marder Manufacturebaranek po polsku podany na konfiturze z czerwonej cebuli w towarzystwie piernikowego puree, marynowanej rzodkiewki i sosu imbirowo szafranowego. I tu jurorom należy się medal ;) Sama dokładnie tak samo bym oceniła. Smak, nawiązanie do historii, prezentacja.... no i kacze udo było daniem bardziej skomplikowanym technicznie, że nie wspomnę o „nalewce” dobranej do potrawy oraz o amuse bush
królestwo garówStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka
Salonik smakówwody warstwa różowa 400 g malin (z nalewki lub zasypanych cukrem i lekko odciśniętych z soku) 100 ml mleka 150 g śmietany 2-3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny warstwa biała serek włoski 250 g pół szkl mleka cukier do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny warstwa czerwona 250 g musu malinowego (przetartego przez sito
Gotowanie jest łatweLemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!