okazała się bardzo trafiona i wszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek. Umieścić w słoju, dodać wanilię(...)miesiącu przefiltrować, płyn odstawić w chłodne miejsce, a owoce zasypać cukrem i odstawić jeszcze na dwa tygodnie. Poruszać naczyniem codziennie żeby cukier się rozpuścił. Na koniec połączyć obie nalewki, przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka musi postać z miesiąc do wyklarowania w chłodnym miejscu. Im dłużej nalewka stoi, tym lepszy jej smak. UWAGI Jeżeli akurat macie, to można dodać
Passions hobbies lifeDzisiaj zapraszam na nalewkę z czerwonej porzeczki. Nalewki z porzeczek są jednymi z najbardziej lubianych nalewek przez nas. Z jednej strony lekko kwaskowe, z charakterem. Z drugiej strony słodkie i miłe dla podniebienia. A, że właśnie zaczął się porzeczkowy wysyp, trzeba korzystać. Jak wiadomo, nalewki mają to do siebie, że są tym lepsze, im dłużej leżakują. Na degustację(...)pozuje nalewka zeszłoroczna, stąd ten piękny kolorek. Polecam robienie nalewek właśnie w lipcu i sierpniu. Potem delektując się zimową porą taką nalewką, możemy wspominać ciepłe lato. A nalewka robi się niejako sama, przy okazji. Zrobimy nalewkę praktycznie z dowolnych owoców, kwestia jedynie dobrania proporcji cukru jak i alkoholu, w zależności od mocy nalewki, jaką lubimy. Nalewkę robimy tradycyjnie zasypując owoce
Mieszam w Garnkuzeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀. Nalewkę(...)czerwony kolor i jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Przepyszne są też mocno alkoholowe porzeczki, posypane nimi lody smakują wybornie. Na blogu znajdziecie też inne domowe napoje alkoholowe: Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmace utów (aptekarska) Grzaniec, czyli grzane wino Sosnówka, nalewka z pędów sosny Nalewka
Kulinarne przygody GatityBlueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czerwonej porzeczki to nalewka wzmacniająca – zarówno dla wyczerpanych fizycznie, jak i psychicznie. Reguluje proces trawienia, działa wykrztuśnie … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czerwonej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerstole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze(...)ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli pieprz Galaretka 250 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego 4 płatki (lub 4 łyżeczki) żelatyny w kolorze czerwonym 100 ml domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody), 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu Przygotowanie W dużym rondlu zeszklij c ebulę na 3 łyżkach oleju kokosowego, d odaj
SzczyptaSmaQłączymy z czekoladą dokładnie mieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków: 250ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 figi płatki migdałów Sposób wykonania: Żelatynę
Kuchnia Pani WiosnyNalewka z czerwonej porzeczki. Lekko cierpka, orzeźwiająca. Doskonała. Zdecydowanie każdy powinien mieć ją w swoim barku. Cierpkość porzeczki przebija się mimo sporej ilości cukru więc powinna ona smakować każdemu. I tym co wolą słodkie napitki, i tym co raczej wolą bardziej wytrawne. Przyda się więc do kolekcji. Tak, właśnie chyba tylko do kolekcji, bo już tyle tych nalewek(...)jeszcze by tego starczyło :) A my wciąż robimy kolejne... :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg czerwonych porzeczek 500 ml spirytusu 95% 200 ml wody 500 g cukru Owoce zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy,wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu
Marder&Marder ManufactureKolejny cykl nalewek przed nami. Dziś z czerwonej porzeczki ... polecam :) przepis zaczerpnięty z tej strony. Nalewka z czerwonej porzeczki Składniki: czerwona porzeczka (ok litr soku) 1/2 l wody 1/2 kg cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania: Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu(...)litra wody rozprowadzić cukier i zagotować syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszać, dolać spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na miesiąc
Smaki NataliiKoza to ser kwasowo - podpuszczkowy ( krótko dojrzewający) absolutnie unikatowy w skali światowej. Jest to ser młody, delikatny, bardzo aromatyczny. Od strony skórki jest obłożony wytłoczynami po najlepszych nalewkach ( smorodiny, czerwonej porzeczki ) Dojrzewa- maceruje się w oparach nalewki w szczelnie zamkniętych pojemnikach zrobionych ze szlachetnego drewna. Pachnie genialnie, smakuje obłędnie. Kozidymek to ser wędzony podpuszczkowy. Leżakuje kilka
królestwo garówSkładniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 1 litr wody 0.5 litra spirytusu Wykonanie:Dojrzałe, przebrane maliny wrzucamy do gąsiorka lub dużego słoika (około 2
Czerwona Porzeczkadesery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan(...)być więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy
Passions hobbies liferoślinnego (aby masa się nie kruszyła) 1 łyżeczka ulubionego ekstraktu zapachowego do datkowo: szklanka malin mały słoiczek dżemu jagodowego poncz ( szklanka osłodzonej herbaty z sokiem cytrynowym i łyżeczką nalewki cytrynowej) czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy mikserem na sztywna pianę ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki(...)deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Całą sytuację powtarzamy przy drugim biszkopcie, dodając do niego czerwony barwnik spożywczy (powstanie nam różowy biszkopt). Ubijamy zimną śmietanę razem z cukrem pudrem. Na koniec wyrabiania dodajemy ekstrakt. Chłodzimy. Blaty przekrajamy na dwa kolejne mniejsze części. Układamy spód
ChilliJemyCorner by "jagodzianka" Mirabelki to owoce, które pamiętam z dzieciństwa. Mój tata był wielkim fanem kompotu z tych małych śliweczek, a mirabelki przywoził … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czerwonych mirabelek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPięknie dojrzały czerwone porzeczki. Dodamy do nich trochę czerwonego agrestu, cukru i alkoholu, aby uzyskać pyszną nalewkę. Składniki: -1/2 kg czerwonej porzeczki -garść czerwonego agrestu -35 dkg cukru -1/2 l wódki 40% -1/4 l spirytusu Owoce oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Agrest kroimy na połówki. Wsypujemy do słoja(...)ustawiamy w ciemnym miejscu, najlepiej przykryć go ściereczką. Czekamy 4 tygodnie. Odcedzamy owoce i wyrzucamy. Do płynu dolewamy spirytus, przelewamy do butelek i za ok. 2 tygodnie nalewka będzie gotowa. Im starsza, tym lepsza :) Na zdrowie
Maminek kulinarnyZapraszam na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych którzy wyjeżdżają, przy okazji życzę udanego urlopu."Składniki:2 jajkaszklanka mleka½ szklanki oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej2 czubate łyżki mąki kukurydzianej250 g maki pszennej160 g cukrułyżeczka proszku do pieczeniaszklanka czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W dużej(...)misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemności